«Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι

kastrisΦ. Καστρής : Η ευτυχία είναι το μόνο χρέος που θα έπρεπε να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους

Η παράσταση «Σοφία» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, έρχεται  στην Πάτρα στις 26 και 27 Μαΐου στην Αγγλικανική Εκκλησία του  Αγίου Ανδρέα. Ο Σ.Ε  είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρωταγωνιστή της Φαίδωνα Καστρή.

Λίγα λόγια για την παράσταση «Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι και σε τι ακριβώς αναφέρεται ;

 Η Σοφία, είναι ένας ιδιαίτερα πρωτότυπος στην γραφή και την δομή του μονόλογος, αφού ο συγγραφέας τον γράφει για μια φωνή, χωρίς να προσδιορίζει ποιος είναι αυτός που μιλά, απευθύνεται όμως στην Σοφία, την Βασίλισσα της Ισπανίας, διεισδύει στην σκέψη της, στην μνήμη της, κάποιες στιγμές γίνεται η Σοφία, αλλά και τα πρόσωπα που στοιχειώνουν τα όνειρα και τους εφιάλτες της, τον Παύλο, την Φρειδερίκη και για μας στην παράσταση που δημιουργήσαμε με τον σκηνοθέτη μου Λεωνίδα Παπαδόπουλο, στην εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, ενσαρκώνεται σε ένα πλάσμα, ένα πεθαμένο παιδί, ένα παλιό φανταστικό της φίλο, από τα χρόνια που ήταν κοριτσάκι στο Τατόι,  σύντροφο στην μοναξιά της. Η Σοφία πάνω από όλα είναι ένα έργο για την μοναξιά, το πορτραίτο της ερημιάς το λέω εγώ, με αφορμή την τόσο γνωστή μα και πιο άγνωστη, την πιο μόνη όπως την έχουν αποκαλέσει, γυναίκα της Ισπανίας.

Ποσό δύσκολο είναι να ενσαρκώνετε την Βασίλισσα Σοφία και τι ακριβώς είναι αυτό που έχετε λάβει ως δώρο από την ερμηνεία σας ;

Όπως σας είπα ενσαρκώνω έναν πολύ πιο σύνθετο ακόμη ρόλο, ένα πλάσμα-παιδί στην ψυχή, ένα σύγχρονο Άριελ, ένα ξωτικό πλάσμα σκηνής κι ακολουθούν οι στιγμές που εσωτερικά γίνεται η Σοφία και τα άλλα πρόσωπα, υπάρχει σκηνή μάλιστα που συνομιλούν η Φρειδερίκη με την Σοφία κι ενσαρκώνω αυτόν τον διάλογο γίνομαι και οι δύο από φράση σε φράση, μια ολόκληρη σκηνή, μαγικό !!! Το δώρο αρχικά είναι που κατάφερα με την υποστήριξη των συνεργατών μου, να έχω την ευκαιρία, εμπειρία αυτής της δύσκολης αλλά μαγικής σύνθεσης, της δημιουργίας,  δώρο για κάθε ηθοποιό, τους ευχαριστώ όλους ακόμη μια φορά. Η Σοφία ήταν μια τολμηρή επιλογή, μια ενστικτώδης, παρορμητική επιλογή που μου χάρισε ένα από τα ομορφότερα θεατρικά μου ταξίδια, αυτήν την αγαπημένη παράσταση των ιδιαίτερων χώρων, σε σπίτια-μουσεία, σε ναούς, χώρους μνήμης και πολιτισμού, πολλή αγάπη από το κοινό κι ένα βραβείο ερμηνείας από το κοινό της Athens Voice, όχι εύκολα όλα αυτά για έναν ηθοποιό θεάτρου που παλεύει χρόνια σχεδόν μόνος, ειδικά τώρα στα χρόνια της κρίσης.

Η «Σοφία» θα παιχτεί στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του χώρου για τα οποία τον  επιλέξατε;

Από την αρχή, με τον σκηνοθέτη μου όταν του πρότεινα την Σοφία, σκεφτήκαμε το που θα μπορούσε να παρασταθεί,  ένας ακόμη μονόλογος σε μια θεατρική σκηνή μας φάνηκε πως θα αδικούσε όλες αυτές τις ευκαιρίες που διακρίνονταν στο έργο, έτσι  εμπνευστήκαμε το ταξίδι της αναζήτησης, το ταξίδι που κάνει το πλάσμα που υποδύομαι αναζητώντας την Σοφία, την Σοφία που την είδαν ελεύθερη πια από τα πρωτόκολλα του θεσμού να κυκλοφορεί με τζιν και πάνινα παπούτσια σε ένα δρόμο στην Αθήνα. Η ιδέα λοιπόν ήταν πως ένα πλάσμα-φάντασμα τρυπώνει σε ένα χώρο μνήμης κι αναζητά την Σοφία, στην διάρκεια αυτής της αναζήτησης είναι που φιλοτεχνεί το πορτραίτο της. Ξεκινήσαμε από την πανέμορφη Οικία Κατακουζηνού, το σπίτι-μουσείο με θέα την Βουλή, στο Σύνταγμα, συνεχίσαμε στην Θεσσαλονίκη στην Casa Bianca, στην Κέρκυρα στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, μια μυσταγωγία πραγματικά, από τις ωραιότερες στιγμές της θεατρικής ζωής μου. Τώρα ερχόμαστε στον Άγιο Ανδρέα, για μια ανάλογη μυσταγωγία, ταιριάζει τόσο πολύ το έργο στον Ναό, είμαι ευγνώμων που η Αγγλικανική Εκκλησία αγκάλιασε την παράσταση και θα μας φιλοξενήσει. Αγαπώ πολύ την Πάτρα, έχω φίλους εδώ, είχα παίξει στον Απόλλωνα στο υπέροχο αυτό Θέατρο, από τα ωραιότερα της Ελλάδας, τον Χαμ «Στο Τέλος του παιχνιδιού», του  Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, αλλά είχα φέρει και τον μονόλογο της Μαρί-Πιερ την «Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ», του Νταρλέ, που  αγαπήθηκε πολύ επίσης από τους Πατρινούς μου φίλους, πολλά τα χρόνια που έρχομαι και στο φεστιβάλ τα καλοκαίρια,  η Πάτρα είναι τόπος αγάπης για μένα κι ανυπομονώ να συναντήσουν οι φίλοι μου και οι θεατρόφιλοι και την Σοφία. Υπόσχομαι δυο μαγικές θεατρικές βραδιές όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως το εννοώ.

Από την μια το χρέος της Σοφίας και από την άλλη η ευτυχία, μπορούν να συνυπάρξουν, όχι μόνο για τη Βασίλισσα αλλά και για όλους εμάς ;

Η ευτυχία είναι το μόνο χρέος που θα έπρεπε να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους. Αν η ευτυχία στηρίζεται στο "να με κάνω βασίλισσα" θα πρέπει να αντιμετωπίσω και το "είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια ", εννοώ εξαρτάται από το είδος της ευτυχίας που αποζητά κανείς κι αυτό θα του χρεωθεί σαν επιλογή του, άλλη ευτυχία θα βρεις στην κατανάλωση, άλλη στον στοχασμό ή στην συνάντηση, στην Σοφία του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι βλέπουμε άλλη μια φορά πως όλες οι βασίλισσες δεν είναι ευτυχισμένες, το μερίδιό τους στην μοναξιά, η ερημιά τους αντηχεί εκκωφαντικά στους πολυτελείς κοιτώνες τους. Για μένα το να παίζω είναι η ακριβή μου πανάκεια, λέω,  απέναντι σε κάθε πόνο, το να υπηρετώ τα καθήκοντα που αφορούν στην τέχνη μου μια ευτυχία κι ας στερούμαι πολλά από τα ωραία αγαθά που απολαμβάνουν άλλοι, έκαστος εφ'ω ετάχθη  λένε, η ευτυχία είναι να ζεις και να μαθαίνεις να ευτυχείς, δεν ευτυχούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, σίγουρα όμως πρέπει να γνωρίζεις ποιος είσαι και τότε θα ξέρεις και τι αποζητάς αλλά και τι ορίζεις κι αναγνωρίζεις σαν ευτυχία.

Σας ευχαριστώ για τις ωραίες ερωτήσεις, σας περιμένω στην παράσταση !!!

Ταυτότητα Παράστασης :

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα

Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου

Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής

Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα : Αγίου Διονυσίου 2 (προέκταση της οδού Αγίου Ανδρέου) και Σατωβριάνδου

Σάββατο 26.5.2018 ώρα 21.00

Κυριακή 27.5.2018 ώρα 19.00

Last modified on Friday, 25/05/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας