Η μισή χώρα …ληξιπρόθεσμη

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Να επικρατήσει η λογική στο θέμα των πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές προς το δημόσιο σημειώναμε στην προηγούμενη έκδοσή μας. Λογική στο να αποτραπεί η καθαρή κερδοσκοπία επί των ακινήτων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών μιας και υπάρχουν τρόποι (και έχουν κατά καιρούς προταθεί να προκύψουν λύσεις χωρίς την απόλυτη εξόντωση όσων έχουν βρεθεί δεινή θέση.

Πρωτιά στην Ευρώπη

Στον απόηχο όλων αυτών διαβάζουμε ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, το 2016, σχεδόν οι μισοί Έλληνες είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου ή του ενοικίου τους, στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ ή σε αγορές με δόσεις. Η Ελλάδα είχε μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό οφειλετών ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους πολίτες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται στο 47,9% του πληθυσμού – τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 10,4%.Βέβαια πολύ πρόσφατα ο Υπουργών Οικονομικών αναφέρθηκε στο θέμα επισημαίνοντας ότι σιγά σιγά και όσο η Ελλάδα γίνεται μια κανονική χώρα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί οι πλειστηριασμοί. Μάλιστα έκανε αναφορά και για την πριν την κρίση περίοδο λέγοντας ότι το 2009 έγιναν περίπου 50.000 πλειστηριασμοί χωρίς να το πάρει είδηση κανένας. Έρχεται όμως η Eurostat προχθές να καταγράψει ότι το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, το ποσοστό των οφειλετών στην Ελλάδα ήταν περίπου στο μισό και ανερχόταν στο 24,4%. Για το 2017, τα προσωρινά στοιχεία καταδεικνύουν πως το ποσοστό των Ελλήνων οφειλετών έπεσε κατά τρεις μονάδες, στο 44,9%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (32,2%) και ακολουθεί η Κύπρος, όπου πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμα χρέη των παραπάνω τύπων (26,6%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Γερμανία, όπου μόλις το 4,2% του πληθυσμού είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, ενοίκια, ΔΕΚΟ ή αγορές με δόσεις. Ακολουθούν η Τσεχία (4,4%) και η Ολλανδία (5%). Μάλιστα η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό οφειλετών και στην κατηγορία των νοικοκυριών που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη στην κατοικία. Συγκεκριμένα, το 15,3% των Ελλήνων είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο στεγαστικό ή στο νοίκι τους, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 5,5% που είχε καταγραφεί το 2008. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 3,5%

Ζητείται λογική

Με τα παραπάνω λοιπόν ως δεδομένα επανερχόμαστε στο «δια ταύτα» του όλου προβλήματος διαχείρισης του τεράστιου εσωτερικού δανεισμού που έχει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Είναι βέβαια αλήθεια ότι ορισμένες τράπεζες κάνουν, εντός του νόμου, ρεαλιστικές κινήσεις που οδηγούν σε αποτέλεσμα. Μάλιστα ορθά έχουν αρχίσει και διαφημίζουν την ανθρώπινη πλευρά μιας τέτοιας διάθεσής τους προσκαλώντας τους σε δυσχέρεια δανειολήπτες να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν λύσεις. Το ζητούμενο βεβαίως είναι η διαφαινόμενη διάθεση να μην είναι προκάλυμμα για να καλυφθεί απλώς το πνεύμα του νόμου για διακανονισμούς των οφειλών. Χρειάζεται πραγματικά κατανόηση των προβλημάτων της κοινωνίας από ανθρώπους που μπορούν να τα καταλάβουν. Γιατί διαφορετικά , όταν ο νόμος δίνει περιθώρια, πολλές φορές και σε υπαλλήλους που αγνοούν ή αδιαφορούν τα πραγματικά προβλήματα που περνά η κοινωνία, τότε γίνονται πολλά τραγικά. Το παράδειγμα των «ακατάσχετων» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο(όλων των λογαριασμών του οφειλέτη με το ποσό που δεσμεύεται να είναι πολλαπλάσιο πολλές φορές της ίδιας της οφειλής) είναι ενδεικτικό μιας ασυδοσίας που μπορούμε να τη δούμε να εντείνεται όσο δημιουργούντα συνθήκες ώστε όλα να επιτρέπονται και «όποιον πάρει ο χάρος».

Όπως έχουμε σημειώσει και πάλι όταν η ίδια η χώρα σε σχέση με τα δάνειά της επιδιώκει να επιτύχει ρυθμίσεις που συνδέονται με την μελλοντική ανάπτυξή της, είναι παρόλογο αυτό σαν λογική να μην ισχύει και σε όσους ιδιώτες ή επιχειρήσεις κάνουν προσπάθεια να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να επανέλθουν σε μια κανονικότητα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων

Last modified on Friday, 01/06/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας