1ο Συμπόσιο Αποφοίτων Τμήματος Χημικών Μηχανικών (1978-2018)

dimitris vagenasΤου Δημήτρη Βαγενά

Γιορτάζουμε εφέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματός μας: “Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών ιδρύθηκε με το Π.Δ. 834/1977 (ΦΕΚ 271/20-9-1977 τ.Α') και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979, κατά το οποίο εισήχθησαν οι πρώτοι φοιτητές.” Σαράντα χρόνια προσπάθειας, αγώνα και κατακτήσεων στο χώρο της διδασκαλίας, της επιστήμης και της έρευνας. Σαράντα χρόνια πρωτοπορίας στον ελληνικό και στο διεθνή χώρο.

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έχει καθιερωθεί πλέον διεθνώς. Αποτελεί πόλο αριστείας και καινοτομίας και έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Όλοι όσοι εργαζόμαστε σε αυτό, έχουμε φοιτήσει ή έχουμε συνδεθεί με κάποιο τρόπο με το Τμήμα ή τους ανθρώπους του, αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί και υπερήφανοι.

Η ιστορία μας πάει αρκετά πίσω, στο μακρινό πλέον 1977, όταν μια απόφαση αποτυπώνεται σε χαρτί και γεννιέται το τρίτο χρονικά Τμήμα Χημικής Μηχανικής της χώρας. Μετά έρχονται οι πρώτοι καθηγητές που με λιγοστά μέσα, αλλά με πολλή όρεξη για δουλειά και κυρίως με μεγάλο όραμα, αναλαμβάνουν την οργάνωση και τη λειτουργία του. Διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές έχουν διδάξει όλα αυτά τα χρόνια τους φοιτητές και έχουν χτίσει σε πολύ γερά θεμέλια τις σπουδές και την διεξαγόμενη έρευνα. Θεμέλια που τα χαρακτηρίζουν αρχές και αξίες για την αναζήτηση της αριστείας και της πρωτοπορίας. Θεμέλια που αντέχουν μέχρι σήμερα και αντιστέκονται σθεναρά στις δυσκολίες και τα φαινόμενα παρακμής των ημερών μας.

simposio xm2Σήμερα το Τμήμα αποτελείται από 29 καθηγητές όλων των βαθμίδων, 16 μέλη ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, περίπου 30 μεταδιδάκτορες, 110 υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές και 850 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές. Στο σύνολο των χρόνων που πέρασαν αποφοίτησαν 2700 διπλωματούχοι χημικοί μηχανικοί και 280 διδάκτορες. Έχουν δημοσιευτεί περί τις 3000 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, που έχουν λάβει 26 αναφορές ανά εργασία κατά μέσο όρο. Οι ποσοτικοί και οι ποιοτικοί δείκτες είναι υψηλοί. Τις απόψεις αυτές επιβεβαίωσαν τόσο η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος το 2013, όσο και η πρώτη και μοναδική πανελληνίως διεθνής πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Από τον Σεπτέμβρη του 2017 το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε το πρώτο στην Ελλάδα τμήμα ΑΕΙ του οποίου το Δίπλωμα πιστοποιήθηκε μέσω του IChemE και του EngC στο επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων ως IntegratedMaster of Engineering.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, το Τμήμα συνέστησε επταμελή εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή, μέλη της οποίας είναι διακεκριμένοι συνάδελφοι από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία, με στόχο την παροχή ανεξάρτητης και αδέσμευτης γνώμης όσον αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του και ιδιαίτερα την στρατηγική ανάπτυξης των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων και της έρευνας. Επίσης, το Τμήμα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας, στη σύνδεση με τη βιομηχανία και την παραγωγική διαδικασία, την καλύτερη επικοινωνία με τους φοιτητές, τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη των σχέσεων με τους αποφοίτους του.

simposio xm1Η εξωστρέφεια είναι προτεραιότητα για το Τμήμα μας και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται δράσεις δημιουργίας σταθερών συνεργασιών με βιομηχανίες, τοπικούς και εθνικούς φορείς, άλλα Τμήματα και Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και φυσικά με το μεγάλο δυναμικό των αποφοίτων μας.  

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι και η διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Αποφοίτων στις 15 και 16 Ιουνίου στο Συνεδριακό του Παν/μιου Πατρών στις 15 &16 Ιουνίου. 

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους αποφοίτους μας, η ενδυνάμωση των δεσμών μας και η κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση του Τμήματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών του και τη διατήρησή του στην κορυφή.

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Πατρών, έφτασε πολύ ψηλά γιατί όλοι από την αρχή πιστέψαμε στο πρωταρχικό όραμα και το υπηρετήσαμε με αγάπη και αφοσίωση. Τιμούμε και θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό, όλους όσους στήριξαν αυτήν την προσπάθεια, σχεδιάζουμε και συνεχίζουμε μεθοδικά και δυναμικά την πορεία μας στην πέμπτη δεκαετία της ιστορίας μας.

Ο Δημήτρης Βαγενάς είναι Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

Last modified on Friday, 15/06/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας