Ούτε σωτήρες, ούτε προδότες

Σημαντικό το δίλημμα: Είναι μια συμφωνία που πάει μπροστά ή πίσω τη χώρα;

Συναισθηματικά κρίνοντας τα πράγματα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας ταυτίζει τις όποιες παραχωρήσεις (που καταγράφονται στην 20σέλιδη συμφωνία που προκάλεσε και την πρόταση μομφής της Ν.Δ.) και δυσφορεί.

Πως αλλιώς άλλωστε να ήταν  όταν επί δεκαετίες- από το 1990 και μετά που ανακαλύψαμε ένα πρόβλημα που κυοφορούνταν από τη δεκαετία το ’50 η συναισθηματική φόρτιση που συνοψίζεται στο σύνθημα «το όνομα είναι η ψυχή μας» είναι μεγάλη και διαρκής.

Λογικά βλέποντας τις εξελίξεις δημιουργείται μια διαφορετική οπτική. Σταχυολογούμε ορισμένα δεδομένα:

-Παντού στο εξωτερικό ακόμη και παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων τα Σκόπια αποκαλούνται απροκάλυπτα «Μακεδονία». Μάλιστα 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τους γείτονες με αυτό το συνταγματικό τους όνομα.

- Με τη χώρα αυτή-δημιούργημα των μεγάλων βαλκανικών εξελίξεων της δεκαετίας του ’90- έχουμε αναπτύξει σημαντικές σχέσεις.

- Οι διαφορές μας έχουν επιτρέψει στην  Τουρκία να παίζει καθοριστικό ρόλο στα Σκόπια.

- Οι γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν αξιοποιούνται στο βάθος που θα έπρεπε από τη χώρα μας κυρίως εξαιτίας των διαφορών της με τα Σκόπια και δευτερευόντως με άλλες χώρες.

- Ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας (Ε.Ε – ΗΠΑ- Ρωσία- Κίνα –ΟΗΕ κλπ) πιέζει προς μια συμφωνία με το χρόνο να είναι μεν  βραχυπρόθεσμα εχθρό προς τα Σκόπια (λόγω ΝΑΤΟ και Ε.Ε) μακροπρόθεσμα όμως είναι εναντίον μας  σε όλα τα επίπεδα.

Βεβαίως λογικές και όχι μόνο συναισθηματικές είναι και πολλές ψύχραιμες επισημάνσεις , που τονίζονται από κόμματα και αναλυτές μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας και συζήτούνται σήμερα στη Βουλή. Όπως για παράδειγμα για το τι θα γίνει με τις εμπορικές επωνυμίες της χώρας μας που εμπλέκονται περί το «Μακεδονικό», τι θα γίνει με τα δικά μας  σχολικά βιβλία και βεβαίως κατά πόσον θα υπάρχει γυρισμός αν στη γειτονική χώρα άλλες πολιτικές δεν τηρούν τα συμφωνημένα.

Στο  δύσκολο ζύγισμα συναισθήματος και λογικής παίρνουμε το μέρος της λογικής. Όχι μόνο αυτής που δείχνει τα «υπέρ» αλλά και αυτής που υποδεικνύει τα «κατά» της συμφωνίας.

Σίγουρα είμαστε εναντίον των ακραίων φωνών και όσων καπηλεύονται το πατριωτικό συναίσθημα όλων μας, από όπου και να προέρχονται.

Δεν βλέπουμε προδότες γύρω μας ούτε βεβαίως μόνο σωτήρες και νέους εθνάρχες.

Υπάρχουν περιθώρια  βελτιώσεων στη συμφωνία πλαίσιο  σε όλη τη μακρόχρονη (5ετή) πορεία εφαρμογής της  και ας στραφεί εκεί η συζήτηση.

Last modified on Friday, 15/06/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας