Θέλουμε αλήθεια ιατρικό τουρισμό;

giorgos karboyniarisΤου Γιώργου  Καρβουνιάρη*

Πρόσφατα έγινε στην Πάτρα μια εκδήλωση για τον ιατρικό τουρισμό. Πολύ ενδιαφέρον ως θέμα. Ήρθε και ο Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και Πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ και είπε ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία της ιατρικής αλλά και την ανάπτυξή της σήμερα.

Μου έκανε εντύπωση ωστόσο το εξής. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη: «Ένα 50% των ταξιδιωτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 35-54 με σκοπό την ευεξία, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη ηλικιακές κατηγορίες των 24 ετών και πάνω από 55 χρόνων. Το τελευταίο διάστημα οι ταξιδιώτες της τρίτης ηλικίας έχοντας ολοκληρώσει τον εργασιακό τους βίο, έχουν χρήματα και θέλουν να ζήσουν σε περιοχές που προσφέρουν χαλάρωση, ευεξία, σωστή διατροφή, καλές συνθήκες και να υπάρχουν καλές νοσοκομειακές δομές που θα μπορούν να τους εξυπηρετήσουν» περιέγραψε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μέσω της ευεξίας, των «ΣΠΑ», της ευζωίας, της διατροφής και του αθλητισμού, τόπος προορισμού που θα δίνει εναλλακτικές επιλογές με βάση και την ηλικία».

Πρόκειται όμως για ένα ιδιαίτερα γενικό πλαίσιο.

Το ειδικότερο έχει να κάνει με κάτι που λίγοι ίσως γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι αναφέρονται.

Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι σε Πατρινό γιατρό, την τελευταία πενταετία έχουν προσέλθει χιλιάδες ασθενείς στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού από κάθε μεριά της Ελλάδας, καθώς και εκατοντάδες από το εξωτερικό (Αμερική, Καναδά, Ευρώπη);   Και οι χιλιάδες αυτοί ασθενείς επισκέπτονται τον συγκεκριμένο γιατρό χωρίς κάποια διαφήμιση ή προβολή, για κάτι μοναδικό; Την εξατομικευμένη και ολιστική θεραπεία με βάση τις Αρχές του Ιπποκράτη.

Ακόμη και για την φαρμακευτική αγωγή όσοι την χρειάζονται, οι ασθενείς υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα φαρμακο-γονιδιωματική ανάλυση για εξατομικευμένη θεραπεία  (ανάλυση για καθορισμό εξατομικευμένης δοσολογίας φαρμάκων για χοληστερίνη, υπέρταση, κατάθλιψη, αντιαρρυθμικά, ογκολογικά κ.α.),ώστε να μειώνονται στο ελάχιστο οι παρενέργειες του φαρμάκου και να επωφελείται ο ασθενής στο μέγιστο. Έτσι τη δοσολογία του φαρμάκου δεν την καθορίζει απολύτως ο γιατρός αλλά το ίδιο το DNA του ασθενή. Και όλα αυτά, κι άλλα πολλά γίνονται εδώ στην Πάτρα!

Ο ιατρικός τουρισμός, όπως και ο θρησκευτικός και άλλα εξειδικευμένα είδη τουρισμού πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σημείο αναφοράς όπως για παράδειγμα αυτά που προαναφέραμε. Αλλιώς στις γενικότητες χάνεται και το παιχνίδι και οι… τουρίστες.

* Ο Γιώργος Καρβουνιάρης είναι δημοσιογράφος και το άρθρο του δημοσιεύθηκε στην  εφ. ΑΛΛΑΓΗ της Πάτρας στις 14 Ιουνίου 2018 με αφορμή τη συζήτηση για τον Ιατρικό Τουρισμό στο 6ο Forum Υγείας.

Last modified on Monday, 25/06/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας