Ένα νέο σταυροδρόμι για την παγκόσμια εκπαίδευση

10 kato traxa

Πέντε χρόνια μετά το δημοσίευμα των New York Times «The year of the MOOC» είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα πρώτο απολογισμό του κινήματος των MOOCs – των Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων.

Είναι τελικά μια επανάσταση -όπως προέβλεπαν οι «προφήτες» του κινήματος- η μια αργόσυρτη μεταρρύθμιση με εξίσου βαθιές συνέπειες;

Σκοπός της ομιλίας είναι να προσφέρει πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό αλλά και να διεγείρει τον προβληματισμό μας για τη θέση της χώρας μας απέναντι στα διλήμματα και τα σταυροδρόμια που είναι μπροστά μας.

Ο Στέφανος Τραχανάς είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του ίδιου Πανεπιστημίου από το 1983 έως σήμερα. Έχει συγγράψει εννέα πανεπιστημιακά συγγράμματα καθώς και ένα δοκιμιακό βιβλίο για τη θέση της επιστήμης στον πολιτισμό μας. Είχε τη βασική ευθύνη στη δημιουργία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής μέχρι το 2013 του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Για το διδακτικό και συγγραφικό του έργο έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις (Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού, Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας).

Τελευταία το ενδιαφέρον του στράφηκε βαθμιαία προς τη διαδικτυακή εκπαίδευση. Το 2015 πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του "πειράματος" είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

Μπροστάρηδες στο «κίνημα των MOOCs» -των Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων- είναι οι Έλληνες. Περισσότερους από 23.000 φοιτητές αριθμεί το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας στον ένα χρόνο λειτουργίας του, ενώ εκτιμάται ότι, μετά το πέρας των τρεχόντων μαθημάτων, ο αριθμός όσων θα έχουν λάβει βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης θα ανέλθει στις 12.000.

Στο Mathesis, οι διαλέξεις από έδρας αντικαθίστανται από τη διαδικτυακή εκδοχή τους. Τα μαθήματα βιντεοσκοπούνται σε στούντιο σε μικρές παραγράφους, δηλαδή με τη λογική της διδασκαλίας μιας μικρής νοηματικής ενότητας, μέσης χρονικής διάρκειας 8 λεπτών, ώστε να είναι ευχάριστα στην παρακολούθηση και στην επανάληψη.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τον σύλλογο "Πάτρα Σημείο Συνάντησης" στον χώρο εκδηλώσεων του συλλόγου Κύπρου 12 (είσοδος για αυτοκίνητα Λευκωσίας 5) στον Άγιο Βασίλειο.

Last modified on Thursday, 15/06/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας