Για την «Αναπτυξιακή» του Επιμελητηρίου

Όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στο Επιμελητήριο Αχαΐας με αφορμή την Αναπτυξιακή Εταιρεία του κορυφαίου επιχειρηματικού Θεσμού του νομού τραυματίζουν το κύρος και την δυναμική του.

Στο φύλλο της 22ας Ιουνίου στη σελίδα 7 παραθέτουμε τις απόψεις των παρατάξεων που συγκροτούν το Δ.Σ του Επιμελητηρίου και περιγράφουν το πώς η κάθε μια αντιλαμβάνεται τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ, δηλαδή στην διαφαινόμενη διάλυση ενός χρήσιμου αναπτυξιακού  εργαλείου για την περιοχή μας και την ουσιαστική αδράνεια ενός φορέα που έχει μέχρι σήμερα σημαντική συνεισφορά στο επιχειρηματικό και όχι μόνο γίγνεσθαι της περιοχής μας.

Το όλο σκηνικό θυμίζει παλαιότερες καταστάσεις στον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, που είχαν οδηγήσει σε παράλυση και απαξίωση ένα ιστορικό σύλλογο με εθνική παρουσία και δυναμική.

Έχει σημασία όλοι να ανατρέξουν στο ιστορικό των τότε συγκρούσεων και να αντλήσουν συμπεράσματα. Αλλά και να δουν πως σε μεγάλο βαθμό μέσα από υπερβάσεις και συνθέσεις ξεπεράστηκαν.

Ίσως μάλιστα έχοντας άμεση γνώση όλου αυτού του ιστορικού ο νυν πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και επικεφαλής της «Ενωτικής Παρέμβασης» στο Επιμελητήριο  πήρε μια κατά τη γνώμη μας ενωτική θέση που καλό είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους. Αντιγράφουμε την πρότασή του:

«Να αρθούν τα δικαστικά μέτρα της μείζονος αντιπολίτευσης, να συγκληθεί Γ.Σ. της Αναπτυξιακής, να γίνουν οι τροποποιήσεις του καταστατικού που προβλέπονται από τον Νόμο και να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες θέσεις».

Στις επόμενες ημέρες θεωρούμε ότι χρειάζονται πυκνές κινήσεις με πολιτική διορατικότητα και στρατηγική προοπτική για όλους.

Σε μια εποχή που το Επιμελητήριο Αχαΐας επιβάλλεται να έχει καθοριστικό ρόλο σε πολλά μέτωπα και μάλιστα διεκδικώντας μητροπολιτικό ρόλο στα πλαίσια της περιφερειακής διάστασης που η νέα Επιμελητηριακή νομοθεσία υιοθετεί, είναι λάθος να περιέλθει στην δίνη της εσωστρέφειας και της αδράνειας.

Μια διαφορετική προσέγγιση που θα δίνει βάρος στην διεύρυνση των σημαντικών κατακτήσεων του Επιμελητηρίου και  σε νέες καινοτόμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις του και δεν θα αναπαράγει πολιτικές και προσωπικές διαφορές εντός του θεσμού, θεωρούμε ότι μπορεί να καταξιώσει και να οδηγήσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο όποια παράταξη και όποια προσωπικότητα ευλόγως φιλοδοξούν να αποτελέσουν το μέλλον του Επιμελητηρίου  Αχαΐας.

Το μέλλον όμως περνά από το παρόν και θα καθυστερήσει πολύ αν σε παρόντα χρόνο επικρατήσει η διάλυση και όχι η σύνθεση. Να τα διαλύσουμε όλα για να τα φτιάξουμε εξ αρχής  δεν ταιριάζει σε αυτόν ειδικά τον Θεσμό αλλά και ιστορικά  τελικά δεν έχει δικαιωθεί, πλην σε περιπτώσεις πολέμων και ακραίων φυσικών καταστροφών.

Φυσικά το μέλλον δεν μπορεί να αγνοήσει και το παρελθόν όχι όμως από τη θέση του «οδηγού» αλλά ως συμβουλευτικό εργαλείο και καταλύτης συνθέσεων.

Last modified on Monday, 25/06/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας