Και όμως δεν βρίσκουν στελέχη…

pgialenios του Παναγιώτη Γιαλένιου

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της Manpower Group για το 2018. Έξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας με το ποσοστό αυτό (61%)  να αποτελεί το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, ενώ βρίσκεται 16 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (45%).

Τα δέκα δυσκολότερα επαγγέλματα

Ποια κατά την έρευνα θεωρούνται τα 10 επαγγέλματα στα οποία οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων;  Για ένατη συνεχή χρονιά, οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών». Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ειδικότητα των «Τεχνικών», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2016. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρισκόταν στην 3η θέση της κατάταξης το 2016. Ακολουθούν: «Πτυχιούχοι Μηχανικοί», το  «Προσωπικό για Διοικητική και Γραμματειακή υποστήριξη», το  «Προσωπικό Υπηρεσιών ΙΤ»,το  «Προσωπικό για Λογιστήριο και Οικονομικά Τμήματα», η ειδικότητα  «Εξειδικευμένοι υπαλληλοι Γραφείου», οι «Οδηγοί» και στη δέκατη θέση βρίσκονται οι «Επαγγελματίες Υγείας».Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ειδικότητα των «Επαγγελματιών Υγείας», καθώς και οι «Εξειδικευμένοι Υπάλληλοι Γραφείου», εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2016, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα που αφορά στο «Προσωπικό για το χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων», που ήταν στην 8η θέση για το 2016.Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βρίσκονται οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες». Οι «Επαγγελματίες Πωλητές» παραμένουν δυσεύρετοι, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί».

Στην έρευνα η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (27%), τεχνικών δεξιοτήτων (25%), διαθέσιμων υποψηφίων (17%), η προσδοκία υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (12%) και η έλλειψη προσωπικών δεξιοτήτων (7%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Προτάσεις…

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα που απάντησαν στην έρευνα θεωρούν ως σημαντικότερη  στρατηγική την  παροχή επιπρόσθετης εκπαίδευσης και ανάπτυξης στο υπάρχον προσωπικό. Αυτή η προσέγγιση εμφανίζεται πρώτη στη σειρά των στρατηγικών και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 53% των εργοδοτών αναζητά τρόπους ανάπτυξης των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Δεύτερη στρατηγική για το 49% των Ελλήνων εργοδοτών είναι η προσαρμογή των απαιτήσεων των ρόλων στην επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία των υποψηφίων, ενώ τρίτη σε σειρά με ποσοστό 33% αποτελεί η ανεύρεση εναλλακτικών μοντέλων εργασίας.

Θεωρούμε ότι στις πιο πάνω απαντήσεις θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με το πρόβλημα να ενσκύψουν. Σε μια περίοδο που η συζήτηση για την φυγή των νέων στη χώρα μας είναι έντονη, αλλά έχει τεθεί με πολλούς τρόπους και η ανάγκη προσαρμογής της εκπαίδευσης στις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής, το τι ακριβώς ζητούν αυτοί που δημιουργούν θέσεις εργασίας στη χώρα μας έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ειδικότερα σε δύο επίπεδα μπορούν να γίνουν κατά τη γνώμη μας πολύ σοβαρές παρεμβάσεις:

-Στην επιμόρφωση και εξειδίκευση του υπάρχοντος προσωπικού. Πλέον οι ανάγκες εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων με την ταυτόχρονη προσαρμογή σε αυτόν του υπάρχοντος προσωπικού είναι επιτακτικές. Για τον σκοπό αυτό μέχρι τώρα και για δεκαετίες έχουν κατασπαταληθεί χρήματα μέσω διαφόρων προγραμμάτων με ελάχιστα αποτελέσματα. Ένας γενικότερος αναπροσανατολισμός όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων στο θέμα αυτό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος.

- Στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδίως της Τεχνολογικής. Η όλη θεωρητική προσέγγιση που επιχειρείται πλέον στη δημόσια συζήτηση για σύμπλευση της παρεχόμενης παιδείας με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας στον τόπο μας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρακτικό τρόπο. Για να γίνει αυτό στην όλο διαβούλευση χρειάζεται να εμπλακούν άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά τα πράγματα και προσωπικότητες με γνώση του τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο σε χώρες που από δεκαετίες έχουν απαντήσεις στον τομέα αυτό. «Άκαπνοι» πολιτικοί που πειραματίζονται επ’ αυτών των κρίσιμων θεμάτων περιστοιχιζόμενοι τις περισσότερες φορές από ασχέτους συμβούλους  αλλά και γνώστες ειδικούς για την απορρόφηση κονδυλίων προς ίδιο και μόνο όφελος δυστυχώς είναι επικίνδυνοι  στο να δώσουν λύσεις στο μείζον αυτό ζήτημα. Εδώ πλέον και αν απαιτείται αναπροσανατολισμός.  

Last modified on Monday, 16/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας