Στην τελική ευθεία το Καρναβαλικό Πάρκο

karnavaliko parkoΕγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την εκτέλεση του έργου «διαμόρφωση χώρων παλαιών Σφαγείων σε χώρους δημιουργικής βιομηχανίας, με ειδίκευση στο Πατρινό Καρναβάλι» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου  είναι 910.566,97 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «INTERREG (V-A) Greece-Italy (EL-IT) 2014-2020», με το ποσό των 551.500 ευρώ και από ίδιους πόρους του Δήμου Πατρέων με 359.066,97 ευρώ.

Ήδη από τον Δήμο Πατρέων, το Επιμελητήριο Αχαΐας, αλλά και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή τους εταίρους του έργου, έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, με  χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου τα δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη την Πάτρα στελέχη της διαχειριστικής Αρχής interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, από την Ιταλία, τα οποία θα καθορίσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς – εταίρους, το χρονοδιάγραμμα και τις δράσεις ευθύνης του κάθε φορέα.

Επιπρόσθετα προγραμματίζεται από τώρα η διεξαγωγή καρναβαλικού φεστιβάλ στην Πάτρα, για το καλοκαίρι του 2019, ώστε οι επισκέπτες της πόλης να έρθουν σε επαφή με τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, αλλά και να μάθουν για το Καρναβαλικό Πάρκο. Και αυτό διότι, στόχος της πρωτοβουλίας του Καρναβαλικού Πάρκου, είναι και να προσελκύσει επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλες τις περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τι θα περιλαμβάνει το θεματικό πάρκο

Σύμφωνα με την μελέτη, που έγινε από τα στελέχη της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας , στα Παλαιά Σφαγεία θα αναπτυχθούν δραστηριότητες ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, δημιουργικής απασχόλησης και επιμόρφωσης προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικία

Οι προς διαμόρφωση χώροι αφορούν:

  • Χώρο εκπαίδευσης, κατασκευής και αναπαραγωγής καρναβαλικών δημιουργιών σε τρισδιάστατη απεικόνιση.
  • Δημιουργική απασχόληση παιδιών με έμφαση στο καρναβάλι και το Καραγκιόζη
  • Παρουσίαση καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών
  • Περιοδικές παρουσιάσεις δημιουργών εμπνευσμένων από το Καρναβάλι.

Ο χώρος των παλαιών σφαγείων θα αποτελέσει κέντρο απελευθέρωσης της δημιουργικότητας των καλλιτεχνών – δημιουργών, θα είναι οργανωμένος για επισκέψεις σε παιδιά, τουρίστες, οικογένειες και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης.

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Αντιδήμαρχος, Βασίλης Θωμόπουλος στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, εκεί όπου θα δημιουργηθεί, μέσω του SPARC, μόνιμος εκθεσιακός χώρος για το Πατρινό Καρναβάλι.

Στη συνέντευξη τύπου ο  Δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Χθες και προχθές είμαστε εδώ, κάνουμε αναλύσεις του προγράμματος και βλέπουμε όλες τις δυνατότητές του. Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων αναπτύχθηκε το 1999 μέσω του προγράμματος URBAN, στην συνέχεια πέρασε προς εκμετάλλευση στα χέρια ιδιώτη ο οποίος τον παρέδωσε ξανά στο Δήμο το 2014 κατεστραμμένο και λεηλατημένο, σε άθλια κατάσταση. Στόχος μας είναι να στεγαστούν εδώ λειτουργίες που θα σχετίζονται με το Καρναβάλι, προς όφελος των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού και του λαού της Πάτρας. Λειτουργίες που θα αφορούν από την κατασκευή μάσκας και άλλων καρναβαλικών στοιχείων, φιλοξενία και προβολή της ιστορίας του Πατρινού Καρναβαλιού μέσω και οπτικοακουστικών μέσων, επισκέψεις σχολείων, πολιτών, αποστολών κ.ά. διάφορες εκδηλώσεις.  Μιλάμε για ένα χώρο που θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Με αυτό το πρόγραμμα, επισκευάζουμε, διαμορφώνουμε ένα λεηλατημένο χώρο, τον αποδίδουμε πάλι στον πατραϊκό λαό.”

Παρόντες ήταν, οι συμμετέχοντες στην τεχνική συνάντηση του έργου SPARC που αποτελείται από εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του Επιμελητηρίου Αχαΐας ενώ από Ιταλία θα παρίστανται ο Σύνδεσμος Θεάτρων της Απούλιας και η Περιφέρεια της Απούλιας - Department Economy of Culture, Tourism and Territory. Τέλος παρευρέθηκαν  εκπρόσωποι της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Πατρινό Καρναβάλι που είναι συνδεδεμένος εταίρος.

Last modified on Monday, 16/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας