Εμείς τι κάνουμε…

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Ζούμε συγκλονισμένοι μια ακόμη εθνική συμφορά. Με τις φονικές πυρκαγιές να  καίνε ζωές, σπίτια, περιβάλλον και το μέλλον του τόπου. Τριψήφιος αναμένεται να είναι ο τελικός αριθμός όσων  χάθηκαν, αμέτρητες οι υλικές καταστροφές, βαθύ το τραύμα στις ψυχές όλων και κυρίως σε όσους από κοντά  ζουν το νέο δράμα της χώρας, με εκατοντάδες να είναι σε αυτούς μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι και ανήμποροι συμπολίτες.

Μην μείνουμε στις ευθύνες

Όπως πάντα άλλωστε έχουμε ήδη μπει στο χορό του καταλογισμού ευθυνών. Με τους πολιτικούς παραδόξως να είναι στην πλειοψηφία  τους μέχρι τώρα συγκρατημένοι   στο μένος τους. Κάποιοι από τον τηλεοπτικό χώρο και από εκδοτικά συμφέροντα δείχνουν να ξεφεύγουν θέλοντας να κλείσουν δικούς τους ιδιοτελείς λογαριασμούς. Κάποιοι άλλο γείτονες μας εδώ στην Πάτρα αντί για κήρυκες αγάπης κηρύττουν μίσος(ευτυχώς με τους επίσημους εκπροσώπους της Εκκλησίας μας να δείχνουν το δρόμο της Αγάπης και της σύνεσης). Από τον Επιστημονικό χώρο δεν βλέπουμε ακόμη σε μεγάλη έκταση κρούσματα που να παραπέμπουν στο γνωστό «σύνδρομο των σεισμολόγων» της χώρας μας και όσοι τουλάχιστον ακούσαμε  και διαβάσαμε προσωπικά να καταθέτουν σοβαρά  στοιχεία (ενδεικτικά παραπέμπω στην έρευνα του ΕΚΠΑ που δημοσιεύουμε στη διπλανή στήλη). Αυτό βεβαίως που βλέπουμε με χαρά (και ανακούφιση μέσα στην μεγάλη δυστυχία) είναι το κύμα αλληλεγγύης παντού στη χώρα μας  αλλά και έξω από αυτή. Η δεύτερη  φονικότερη φωτιά του 21ου αιώνα δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κυρίως τους απλούς πολίτες, που ανεξάρτητα από ποιους «κορδώνονται» ότι τους παρακινούν για προσφορά προστρέχουν γιατί τους το λέει η συνείδησή τους και μόνο. Που κάνουν ουρές καλοκαιριάτικά για αίμα παντού όπου αυτό  συγκεντρώνεται  ( Συγκινητική να πω εδώ και η έκκληση μέσω μηνυμάτων του  φίλου Λευτέρη Πολυκρέτη που από την αγαπημένη Αμοργό εκλιπαρεί να δώσουμε όλοι αίμα. «Μην μείνετε στις ευθύνες , τώρα είναι η δική σας ώρα» είναι η έκκληση του, αυτός που γνωρίζει καλυτέρα από τον καθένα τι σημαίνει για τους πάσχοντες   συνανθρώπους μας αυτή η προσφορά).

Ο δικός μας αναπροσανατολισμός

Οι πληγές στην Αττική και στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας και της Δυτικής Αττικής δεν θα κλείσουν εύκολα. Όπως αυτές της Μάνδρας από τις πλημμύρες, της Ηλείας πριν δέκα περίπου χρόνια, των σεισμοπαθών περιοχών μας επίσης. Πλέον όμως αυτό το τελευταίο σοκ  οφείλει να ταρακουνήσει τους πάντες. Δεν είναι ο χώρος για να σταθούμε στο πολιτικό ταρακούνημα και στις διαχρονικές ευθύνες των κατά καιρούς ηγετών μας σε κάθε επίπεδο εθνικό ή τοπικό. Πιστεύουμε ότι και αυτό θα προκύψει μόνο αν προηγηθεί ο  συγκλονισμός του καθένα μας. Αν σε ότι έχει να κάνει με αυτά που συνδυάζονται με τη στάση μας έναντι των φυσικών καταστροφών κάνουμε όλοι στροφή 180ο. Αν δεν ξεχάσουμε τι έγινε στο Μάτι σε λίγες ημέρες γιατί κάτι άλλο θα πάρει τη θέση του στα ενδιαφέροντά μας. Αν αντιληφθούμε ο καθένας από εμάς ότι  περιοχές όπως το Μάτι και η Μάνδρα- από τη σκοπιά της άναρχης έως εγκληματικής τους δόμησης -υπάρχουν παντού και τριγύρω μας και εδώ στην Πάτρα, και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Γιατί επί δεκαετίες, σε μια χώρα όπου τα πάντα γίνονται με τον κατάλληλο κάθε φορά τρόπο, το ρέμα πάντα έκλεινε αν εμπόδιζε την οικοδόμηση, τα δάση μετατρέπονται σταδιακά σε παραθεριστικές κατοικίες και οικόπεδα και όλοι οι αυθαιρετούντες περιμένουν το επόμενο «κλείσιμο»του ματιού του εκάστοτε αρμόδιου. Και όλοι μαζί (πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες, αυθαιρετούντες) νοιάζονται για το σήμερα αδιαφορώντας για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια φυσική καταστροφή στο επόμενο διάστημα.

Εμείς έχει σημασία πλέον τι κάνουμε εναντι της αυθαιρεσίας και πως λέμε «Όχι» όταν για να κάνουμε σήμερα τη δουλειά μας αδιαφορούμε ακόμη και για τη δική μας ασφάλεια   και φυσικά των δικών μας και των παιδιών μας.  

Ένας δικός μας  αναπροσανατολισμός σε όλα αυτά είναι το κλειδί. Ικανό να οδηγήσει σε άλλη στάση, άλλους σχεδιασμούς και πολιτικές και τους ιθύνοντες. Αυτούς που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ένα διαφορετικό μαζικό κοινωνικό αίτημα.   

Ο κ. Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων

Last modified on Monday, 30/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας