Και πάλι για το 5G

Η απόσυρση του θέματος για την  πιλοτική εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου 5G στην πόλη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας την περ. Τετάρτη είναι φανερό ότι αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει ακόμη στη δημοτική αρχή της πόλης για μια εξέλιξη που συναντά την αντίδραση ορισμένων πολιτών.

Η αντίδραση αυτή εκφράζεται μέσα από την Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία που έχει διατυπώσει ερωτήματα και ενστάσεις.


Η Δημοτική Αρχή φρονούμε ότι καλώς πράττοντας, παρότι δείχνει ότι  έχει κατά βάση πεισθεί για την χρησιμότητα του ασύρματου δικτύου-μετά και τις διαβουλεύσεις που έκανε με το αρμόδιο υπουργείο, εντούτοις επιθυμεί να πειστούν και όσο το δυνατό περισσότεροι από τους πολίτες εγείρουν αντιδράσεις σχετικά με τις επιπτώσεις  στην Υγεία  από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.

Είναι  γεγονός ότι μέχρι τώρα μέσα  από διάφορες ενημερωτικές διαδικασίες  οι συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Πάτρας, με προεξάρχοντες τους παραγωγικούς της φορείς,  έχουν πειστεί για την αναπτυξιακή διάσταση της εισόδου της πόλης στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Μόνο οι διαπιστώσεις και όσα ακούστηκαν στο 20ο Forum Ανάπτυξης αλλά και στο 5ο Patras IQ από τεχνοκράτες με υψηλή γνώση του θέματος, όπως και όσα μαθαίνουμε για τα επιτεύγματα πόλεων που δεν στέκονται φοβικά  στις νέες τεχνολογίες, αρκούν για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος για τις θετικές οικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις μιας τέτοιας μετάβασης.

Θεωρούμε ότι το θέμα των επιπτώσεων στην Υγεία από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών  δεν έχει εξ αρχής τοποθετηθεί από τους υπέρμαχους της νέας ψηφιακής εποχής ψηλά στην ατζέντα της ενημέρωσης των πολιτών.

Θεωρούμε με όσα γνωρίζουμε ότι περισσότερη ενημέρωση σε αυτόν τον τομέα είναι ικανή να πείσει για τις μικρές επιπτώσεις μιας  τέτοιας  εξέλιξης σε σχέση με αυτές των νυν τεχνολογιών. 

Το θέμα όμως είναι να πειστούν αν είναι  δυνατόν όλοι οι καλοπροαίρετοι πολίτες για αυτό και εδώ ο ρόλος των επιστημόνων είναι καίριος.

Προφανώς τεχνολογίες με μηδενικές επιπτώσεις στην υγεία δεν υπάρχουν και αυτό εξάλλου δεν αφορά μό0νο τις επικοινωνίες αλλά καθε τι που κάνει ποιο ποιοτική την καθημερινότητα μας.

Ένα ισοζύγιο θετικών και αρνητικών επιπτώσεων και στην υγεία έχει η κάθε φορά τεχνολογική εξέλιξη. Και αν δούμε αυτό το ισοζύγιο τα τελευταία  εκατό χρόνια βλέπουμε να γέρνει  σαφώς  θετικά στην υγεία των πολιτών και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους αλλά και της ποιότητας τους.

Είναι καλό επομένως και στο θέμα του 5G οι επιστήμονες –και οι περιοχή μας έχει επάρκεια στο θέμα- να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Παρουσιάζοντας και όσοι το υποστηρίζουν όλα τα δεδομένα που αφορούν τις επιπτώσεις στην υγεία.

Σε κάθε περίπτωση όλοι –και οι αντιδρώντες- θα πρέπει να αναρωτηθούμε, για τις αντοχές μας χωρίς τα προϊόντα της νέας τεχνολογίας.

Πάντως όλα-και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ακέραιη- δεν μπορουμε να τα έχουμε.

Last modified on Monday, 30/07/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας