«Ώρα Ευθύνης για το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου»

aivalhsτου Βασίλη Αϊβαλή

Την αναγκαιότητα να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του Φράγματος Πείρου – Παράπειρου το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο, επισημαίνει σε άρθρο – παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Βασίλειος Ν. Αϊβαλής.

Ο κ. Αϊβαλής θίγει το επίμαχο θέμα του φορέα διαχείρισης και τονίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ενώ κρούει τον κώδωνα για να περάσει η διαχείριση του νερού σε ιδιωτικά χέρια.

Το πλήρες κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σε ημερίδα με θέμα την συγκρότηση και αποτελεσματική λειτουργία ενός Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Η Ημερίδα αυτή προέκυψε από την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες, πρωτίστως για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του φράγματος, αλλά και την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου διαχείρισής του, ικανοποιώντας παράλληλα την υποχρέωση της χώρας προς την Ε.Ε. για πλήρη λειτουργικότητα του συγχρηματοδοτούμενου έργου, με τη συμμετοχή του συνόλου των αρμοδίων υπηρεσιών, σχετικών με τα φράγματα, καθώς και του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές διαχείρισης.

Όλα αυτά έγιναν με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να είμαστε ως περιοχή μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε. Βλέπετε τότε ήταν μόλις το 2014.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας όμως συνέχισε να εργάζεται για το θέμα. Προχώρησε άμεσα σε αποκωδικοποίηση των τοποθετήσεων της ημερίδας, συνέλεξε επιπλέον σημαντικά στοιχεία, και προέβη σε ανάλυση και μελέτη, μέσω των επιτροπών του, καταλήγοντας σε πολυσέλιδο πόρισμα στο τέλος του 2015. Το πόρισμα αυτό το απέστειλε σε όλους τους αρμόδιους Θεσμικούς Φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, εμπλεκόμενους Δήμους).

Συμπέρασμα του πορίσματος ήταν ότι το νερό ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, και όχι ως εμπορικό προϊόν, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται αποκλειστικά σε

δημόσιο έλεγχο, αποκλείοντας την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του. Παρουσίαζε δε, με πλήρως εμπεριστατωμένη προσέγγιση τον τρόπο συγκρότησης ενός Διαδημοτικού Φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του φράγματος και μάλιστα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία του για υδροδότηση της περιοχής με υψηλής ποιότητας νερό.

Στην ημερίδα του Μαρτίου του 2017, που διοργανώθηκε από σχεδόν όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου της πόλης μας, παρουσιάστηκε αυτό το πόρισμα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και προέκυψε σαφώς η ανάγκη δημιουργίας ενός Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης και λειτουργίας του φράγματος. Κάτι που, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, απορρίπτεται από την δημοτική αρχή.

Με δεδομένο όμως ότι ο χρόνος τελειώνει και το φράγμα εντός του έτους φαίνεται ότι θα έχει, επιτέλους, ολοκληρωθεί, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, απαλλαγμένοι από εγκλωβισμούς και ιδεοληψίες, με την προοπτική ενός νέου αναπτυξιακού οράματος για την περιοχή.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είναι στην διάθεση όλων των αρμοδίων Θεσμικών Φορέων της περιοχής για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Άμεσα, σήμερα, πριν είναι πολύ αργά και η διαχείριση του νερού περάσει σε ιδιωτικά χέρια.

Γιατί τότε θα υπάρξουν ευθύνες.

Ευθύνες τις οποίες ουδέποτε οι υπεύθυνοι, εκούσια ή ακούσια, θα μπορέσουν να αποποιηθούν.

Ο Βασίλειος Ν. Αϊβαλής είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Πρόεδρος ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας»

Last modified on Friday, 24/08/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας