Χαρές και προβληματισμός

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Κοντά στις δικαιολογημένες χαρές των ελληνικών οικογενειών για τις επιτυχίες των παιδιών τους στις Πανελλαδικές, μαζί με τα οφειλόμενα συγχαρητήρια στους κόπους των μαθητών που πέτυχαν αλλά και την επισήμανση σε όσους δεν τα κατάφεραν ότι οι ζωή δεν τελειώνει σε κάποιες εξετάσεις αλλά έχει πολλές ευκαιρίες μπροστά της, οφείλουμε να δούμε και μια άλλη πραγματικότητα και να την αποκωδικοποιήσουμε σωστά.

Η άλλη πραγματικότητα

Η πραγματικότητα λοιπόν δείχνει ότι  χιλιάδες νέοι επιστήμονες που πριν λίγα χρόνια ήταν στη θέση των φετινών επιτυχόντων, έχοντας εφοδιαστεί με πτυχίο  και μεταπτυχιακά παρακαλούν για μια οποιαδήποτε εργασία για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να βοηθήσουν στοιχειωδώς την οικογένειά τους. Μόνο θλίψη αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι μπροστά σε έναν νέο που πριν λίγα χρόνια εισήλθε πρώτος σε κορυφαία σχολή της Πάτρας, τελείωσε πρώτος σε πέντε χρόνια, υπηρέτησε την πατρίδα και ψάχνει να δει τι θα κάνει αντί να τον ψάχνουν πλειοδοτώντας  έντονα, όπως γίνεται σε αντίστοιχες  περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Μόνο προβληματισμό προκαλεί η επιλογή αρκετών αριστούχων και στην Πάτρα αλλά και σε όλη τη χώρα που πρώτευσαν και στις Πανελλήνιες αλλά επιλέγουν, έχοντας προφανώς τη δυνατότητα για αυτό, να φεύγουν κατευθείαν για σπουδές στο εξωτερικό, αγνοώντας την εδώ επιτυχία τους.  

Μαθαίνουμε πρόσφατα από δημοσίευμα των Financial Times ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, όπου περιγράφεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αγκελα Μέρκελ να προσελκύσει ξένους εργαζομένους από χώρες εκτός Ε.Ε., προετοιμάζοντας έναν  νέο  μεταναστευτικό νόμο που φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για υψηλού επιπέδου εργαζομένους.

Μάλιστα όπως σημειώνει η Καθημερινή που αναπαράγει την είδηση πρόσφατη  έκθεση ανέφερε, υπάρχουν 1,2 εκατ. κενά σε ολόκληρη τη γερμανική αγορά εργασίας, γεγονός που επιβαρύνει την οικονομία κατά 30 δισ. τον χρόνο, κόστος που αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η γενιά των μπέιμπι μπούμερ συνταξιοδοτείται και θα υπάρξει νέα τρύπα στην αγορά εργασίας», εξηγεί ο Αλεξάντερ Μπουρστέντε, οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο (IW). Κυρίως τα κενά αφορούν υποψήφιους υψηλής κατάρτισης με κάποιους ειδικά  τομείς όπως η υγεία να είναι πολύ ψηλά στη λίστα ζήτησης.

Αντίδοτο στην πόλωση

Με αυτήν επομένως την πραγματικότητα ακούγονται πολύ επιφανειακά τα συγχαρητήρια και οι ευχές που αισθάνεται όλο το πολιτικό σύστημα να απευθύνει παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή στους νέους για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντί αυτών θα έπρεπε να είναι αφορμή για γενναία αυτοκριτική όλων αλλά κυρίως για ανάδειξη με επιχειρήματα του τι σκοπεύουν στην πράξη να κάνουν ώστε να υπάρξει «αναπροσανατολισμός» στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν τους σπουδασμένους νέους μας στην παρατεταμένη ανεργία και στη φυγή στο εξωτερικό. Μια ανάδειξη που θα πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς μικροπολιτικές κορόνες που μόνο προς όφελος των νέων δεν εκτοξεύονται καθημερινά.

Το θέμα του τι θα βρουν μπροστά τους τα παιδιά μας, που σήμερα χαιρόμαστε για την είσοδό τους  στα πανεπιστήμια, οφείλει να είναι συνεχής αγωνία όλων μας  αναζητώντας και τον «δικό μας αναπροσανατολισμό» στο κατά πόσο αυτή ως πρώτιστο κριτήριο αξιολογεί πολιτικές και εξαγγελίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η ομαλή και ελκυστική ένταξη των νέων επιστημόνων της χώρας  μας στην παραγωγική διαδικασία, που δεν έχει σχέση με την διαρκή ομηρία τους από υποσχέσεις για ευνοϊκό τους  βόλεμα στο ευρύτερο δημόσιο – κάτι που το βλέπουμε και σε παρόντα προεκλογικό χρόνο είναι ένα από τα βασικότερα αιτούμενα της περιόδου αυτής.

Από την δική μας πλευρά θα επιδιώξουμε ακριβώς σε αυτήν τη διάσταση να το αναδείξουμε περαιτέρω στο προσεχές 21o Forum Ανάπτυξης τον προσεχή Νοέμβριο, ελπίζοντας να αναπροσανατολίσει την δημόσια συζήτηση σε ένα δρόμο ουσιαστικής αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και προτάσεων. Μπολιάζοντας δημιουργικά και τον πολλαπλό προεκλογικό διάλογο των επόμενων μηνών, λειτουργώντας και ως αντίδοτο στην ακραία πόλωση, που προεξοφλείτε από πολλές μεριές.     

Ο κ. Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας