Αξιοποιούνται οι ικανοί ;

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Δύο διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα η αφορμή για το σημερινό μας κείμενο. Το ένα,το θλιβερό άγγελμα της πατρινής δικηγόρου Ντούλης Δημητροπούλου που το όνομα της είναι συνώνυμο με την ποιοτική εκδοχή του πατρινού Καρναβαλιού αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες του. Το άλλο, στο αντίποδα της θλιβερής είδησης, μια «ελαφριά» ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για τον «αν Πατρινός  γίνεσαι  ή γεννιέσαι» που εκτός της περιπαιχτικής διάθεσης του συγγραφέα της επαναφέρει μια συζήτηση που ακουμπά και σοβαρές πτυχές  της συμπεριφοράς της πόλης μας προς τους πολίτες της κατά το μερίδιο της αξιοσύνης τους.

 Μια απώλεια, αφορμή προβληματισμού

Το θλιβερό άγγελμα του αιφνίδιου θανάτου της Ντούλης Δημητροπούλου- μάλιστα σε  διακοπές εκτός Πατρών με την οικογένειά της- προκάλεσε στην πόλη αρχικά αμηχανία και στη συνέχεια μια «έκρηξη» δηλώσεων και  μηνυμάτων, που στην εποχή των κοινωνικών δικτύων παίρνουν και τη μορφή «χειμάρου». Η αναγνώριση του έργου της, μέσω της πολυτάλαντης καλλιτεχνικής της προσωπικότητας, πάνδημη. Καθρέπτης τα εκτενή αφιερώματα και στα τοπικά ΜΜΕ αυτές τις ημέρες. Η Ντούλη Δημητροπούλου είναι βέρα πατρινιά και συνδέθηκε με το σημαντικότερο θεσμό της πόλης το Πατρινό Καρναβάλι από μικρή συμβάλλοντας επί δεκαετίες καθοριστικά στην εξέλιξή του. Εκτός από τα μεταθανάτια μηνύματα αναγνώρισης της προσφοράς της στην πόλη  το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτήν την γεννημένη πατρινιά, που τόσο αγάπησε την πόλη της,  η Πάτρα την αξιοποίησε όσο και εκεί που άξιζε;

Στο αντίποδα της θλιβερής είδησης, όπως προαναφέραμε μια περιπαιχτική ανάρτηση στο διαδίκτυο- που αναπαράγεται εκτενώς- για το γιατί Πατρινός γεννιέσαι,και δεν γίνεσαι, μας επανάφερε στο νου, πέραν των αστειοτήτων της ανάρτησης, την πριν δύο χρόνια δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή την περιοδική  έκδοση του «Σ.Ε» ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ, με 12 άρθρα σημαντικών συμπολιτών μας  που απαντούσαν στο ερώτημα της έκδοσης: «Οι Πατρινοί, τόσο οι εδώ γεννηθέντες όσο και αυτοί που έχουν ενσωματωθεί δημιουργικά στην πόλη, αγαπούν εμπράκτως, όσο της αξίζει, την πόλη τους;» Στην πραγματικά χρήσιμη συζήτηση που προκλήθηκε και με την καθιερωμένη Ημερίδα που ακολούθησε την έκδοση, κυριάρχησε  η άποψη ότι προφανώς στην πόλη υπάρχουν Πατρινοί από κούνια που την αγαπούν και προσφέρουν όπως και το ισχυρό αντίθετο και το ίδιο ισχύει για συμπολίτες που ζουν εδώ χωρίς να είναι η πόλη καταγωγής τους αλλά αγαπούν την Πάτρα και έχουν γίνει πραγματικά Πατρινοί και πατριναλάτρες πολλοί εξ αυτών.

Καιρός για τους άξιους…

Θεωρούμε επομένως ότι με αφορμή την απώλεια μιας ικανής Πατρινιάς και ανεξαρτήτως καταγωγής και γονιδίων ότι το βασικό ερώτημα που οφείλει να μας απασχολεί πλέον και επ’ αυτού να στήνονται σοβαρές συζητήσεις και αστεία λογοπαίγνια, είναι αν η πόλη αξιοποιεί στο βαθμό που το αξίζουν τα τέκνα της, τόσο τα γηγενή όσο και τα εκ μεταγραφής. Η αίσθηση, που δυναμώνει από όσα μαθαίνουμε μετά από κάποια απώλεια κάποιων εξ αυτών των άξιων Πατρινών, είναι ότι η Πάτρα, έχει σημαντικό έλλειμμα σε αυτήν την αξιοποίηση. Συμβαδίζει εδώ με το γενικότερο διαχρονικό κλίμα στη χώρα μας , με την πόλη μας να βρίσκεται υψηλά στη λίστα των περιοχών  όπου ισχύει σε μεγάλο βαθμό το ρητό «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Η περίοδος που διανύουμε θεωρούμε ότι βοηθά στο να τεθεί με ουσιαστικούς όρους το σχετικό ερώτημα. Μάλιστα θα μπορούσε μια εκτενέστερη σχετική συζήτηση να γονιμοποιήσει και το νέο προγραμματικό λόγο που ετοιμάζονται να εκφωνήσουν στους πολίτες κόμματα και παρατάξεις, ενόψει και των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Στο κρίσιμο ζήτημα ότι εκτός από ωραία λόγια χρειάζονται ικανοί άνθρωποι για να τα κάνουν πράξη και αυτοί πρέπει να αναζητηθούν και να πεισθούν να ασχοληθούν με τα κοινά  της πόλης τους, καλούνται επιτακτικά πλέον να δώσουν θετική απάντηση οι φιλοδοξούντες να διοικήσουν την πόλη. Δεν περισσεύει πλέον  κανείς από όσους αξίζουν και οι διχαστικές πρακτικές τους παρελθόντος που έχουν απαξιώσει γενικότερα την πολιτική επιβάλλεται να απομονωθούν.

Μάλιστα στην κατεύθυνση και αυτής της αναγκαίας συζήτησης έχουμε προσκαλέσει από την πλευρά μας και  όλους τους έως τώρα γνωστούς δημοτικούς συνδυασμούς να τοποθετηθούν στο προσεχές 21ο Forum Ανάπτυξης, όπου στο πλαίσιο της κεντρικής  φετινής θεματικής του για τον «δικό μας αναπροσανατολισμό» περιμένουμε  να ακούσουμε και ποιος εί9ναι για την πόλη αλλά και με ποιους θα τον πετύχουν.     

Ο κ. Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων

    

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας