Ο νέος χάρτης επιχειρηματικότητας

Το νέο χάρτη επιχειρηματικότητας στην μεταμνημονιακή εποχή  προσπαθούν να αποτυπώσουν με βάση τα προσφερόμενα στοιχεία της αγοράς που παραγωγικοί φορείς του τόπου.

Με ενδιαφέρον αναμένουν τι θα εξαγγείλει από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός της χώρας αλλά και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κρατώντας «μικρό καλάθι» εξαιτίας του προεκλογικού πλαισίου στο οποίο πλέον εντάσσονται αυτές οι εξαγγελίες, χωρίς βεβαίως να χάνουν την αξία τους στην φαση που βρίσκεται η χώρα μας.

Στην κατεύθυνση αυτή ορισμένες πολύ ουσιαστικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από την έρευνα που παρουσιάστηκε μόλις χθές από την ΓΣΕΒΕΕ βοηθούν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός νέου χρήσιμου οδηγού επιχειρηματικότητας για την επόμενη περίοδο.

Ειδικότερα αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη συμπεράσματα της έρευνας όπως:

-Παράλληλα με την ύπαρξη ενός αριθμού επιχειρήσεων που ανταποκρίνεται και συμβαδίζει με την αναπτυξιακή δυναμική, παραμένει ασθενικό ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων (περίπου 50%) που φαίνεται να διέπεται από τα χαρακτηριστικά της «επιχειρηματικότητας ανάγκης», αλλά συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή.

-Τα διαρθρωτικά προβλήματα είναι περισσότερο εμφανή στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους απουσιάζει ένα συνεκτικό πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας και διασφάλισης της βιωσιμότητας τους, είτε μέσα από τη διεύρυνση της συμμετοχής τους σε ευρύτερα επιχειρηματικά σχήματα είτε μέσα από την υπαγωγή τους σε αλυσίδες αξίας και άνοιγμα σε νέες υπερτοπικές αγορές. Οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν τέτοιες δυνατότητες υπέρβασης του στενού επιχειρηματικού ορίζοντα, αδυνατούν να ανταγωνιστούν στο υφιστάμενο περιβάλλον υπερφορολόγησης. Είναι συνεπώς αναγκαίο στην «μετα-μνημονιακή» εποχή να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις που θα εστιάζουν στις ανάγκες της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης.

Ταυτόχρονα σε ότι αφορά την περιοχή μας είναι χρήσιμο να ληφθεί  υπόψη το πώς διαμορφώθηκε ο τοπικός χάρτης επιχειρηματικότητας την εποχή της κρίσης, έτσι όπως με στοιχεία αποτυπώνεται στο ρεπορταζ του Σ.Ε της 7ης Σεπτεμβρίου 2018 (σελ,12-13) και σύμφωνα με τον οποίο σχεδόν 10.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ενώ άνοιξαν κάτι παραπάνω από 9.000. Οι μεγάλες  απώλειες σε μεταποίηση και εμπόριο  και ταυτόχρονη «στροφή» στον κλάδο των υπηρεσιών, οφείλει να προβληματίσει.

Στο πλαίσιο αυτό οφειλουν να εισακούσουν οι υπεύθυνοι και την σημερινή εκκληση μέσω του Σ.Ε  των εκπροσώπων τοπικών παραγωγικών φορέων που  υπογραμμίζουν τη σημασία υποδομών που χρειάζεται να αποκτήσει η περιοχή, ώστε να καταστεί ελκυστική για την επιχειρηματικότητα και δη για τη βιομηχανία και το εμπόριο , προκειμένου ν΄ανακινηθεί η οικονομία και  να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Last modified on Friday, 07/09/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας