Προχωρά η κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών από το Δήμο Πατρέων

apotefrotirio dimosΕγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, η εισήγηση της Αντιδημαρχίας, να προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και Αποτέφρωσης Οστών (ΚΑΟΝ).

Σκοπός του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παύλο Στάμο, είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για την κατασκευή του κτιρίου του Κέντρου, εντός του κοινωφελούς χώρου του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Δήμου Πατρέων καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης θα διερευνηθεί η αναβάθμιση και η αξιοποίηση του ίδιου χώρου, από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική.

Φορέας χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Πατρέων και ο Διαγωνισμός θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου με το ποσόν των 15.000 ευρώ που αντιστοιχεί στη δαπάνη των προβλεπόμενων βραβείων και εξαγορών αλλά και της αμοιβής των μελών της κριτικής επιτροπής.

Θυμίζουμε ότι ο δρόμος για την προκήρυξη του έργου, άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι η τροποποίηση της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας (ΒΙΟΠΑ) δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ).

Στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι για την μη υποβολή ΣΠΕ ελήφθη υπόψη ότι πρόκειται για την έγκριση σημειακής τροποποίησης της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, έτσι ώστε στον χώρο αυτό, αντί για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (η οποία προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και δεν είναι πλέον απαραίτητη) να κατασκευαστεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

Η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών ανατρέπει του συνήθεις τρόπους διάθεσης νεκρών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας κάθε ατόμου αλλά και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα για την πόλη.

Για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, θα ζητηθεί άμεσα από την κυβέρνηση, χρηματοδότηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Στην Αποκεντρωμένη

Στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Αποκεντρωμένης, το οποίο είναι γνωμοδοτικό όργανο προς τον Συντονιστή της, έθεσε η Δημοτική Αρχή το αίτημα αλλαγή χρήσης γης στο ΒΙΟΠΑ προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Η συζήτηση αναβλήθηκε καθώς μέλη της επιτροπής ζήτησαν περισσότερο χρόνο και στοιχεία. Η σχετική πρόταση την οποία κατέθεσαν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, αναφέρεται στη δημιουργία της εγκατάστασης των 12 στρεμμάτων και περιέχει και τις 25 υπηρεσιακές εγκρίσεις που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του σχεδίου πόλης με στόχο να προχωρήσει η επένδυση.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, οι κάτοικοι των Δεμενίκων αντιδρούν στην κατασκευή του έργου στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟΠΑ και μάλιστα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση την προσεχή Δευτέρα για να καθορίσουν τη στάση τους.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας