Ενδιαφέρουσα περίοδος

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Ο «Κλεισθένης» και ο νέος εκλογικός νόμος για την  Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δημιουργήσει μια σημαντική κινητικότητα πρωτίστως στου Δήμους όλης της χώρας. Στον αντίποδα των μονοπαραταξιακών δημοτικών αρχών αναμένονται πλέον δημοτικά συμβούλια που θα αποφασίζουν στη βάση συμμαχιών και συνθέσεων. Μια πρωτόγνωρη διαδικασία που ανατρέπει το έως τώρα σκηνικό και που ακόμη θεωρούμε ότι δεν έχει κατανοηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Διεργασίες στην αφετηρία

Η Πάτρα αλλά και οι λοιποί Δήμοι της Αχαΐας δείχνουν με την είσοδό μας  στο Φθινόπωρο να έχουν μπει δυναμικά στο «παιγνίδι» των σχετικών διαβουλεύσεων. Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις είναι έντονες, με σημαντικές διερευνητικές διαδικασίες να είναι σε εξέλιξη από πολλές κατευθύνσεις.

Στην αφετηρία του προεκλογικού αγώνα στο Δήμο της Πάτρας, της τρίτης πόλης της χώρας, έχουμε μια δημοτική αρχή και έναν δήμαρχο που δείχνουν να έχουν  αυτή τη στιγμή το «πάνω χέρι» σε ότι αφορά την πρωτιά στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου, που έχει μάλιστα έντονα τα στοιχεία της στοχευμένης επικοινωνίας της, με δοκιμασμένους μηχανισμούς σε σημαντικά δεινοπαθούντα από την πολύχρονη οικονομική κρίση κοινωνικά στρώματα, έχει σημαντική αποδοχή. Κάτι που προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος από ότι ίσως του αναλογεί, ακριβώς γιατί μέχρι σήμερα δεν συναντά ουσιαστικό αντίλογο, τέτοιο που χωρίς να ακυρώνει τα θετικά αυτής της στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, να της προσδίδει το πραγματικό πολιτικό της βάρος, σε μια μεγαλούπολη με σύνθετες κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Από την άλλη πλευρά στην ίδια αφετηρία αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση, που περισσότερο εκφράζεται με την εκάστοτε  γνώμη της πολυάριθμων επικεφαλής της παρά με τη δυναμική της δομημένης συλλογικότητας, που παράγει πολιτική και έχει μηχανισμούς διάχυσής της στα κοινωνικά  στρώματα. Εκτός από κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες (που εμφανίζονται είτε με τη μορφή συζητήσεων προβληματισμού, όπως για παράδειγμα κάνει το «Κοινοτικόν» είτε με τη μορφή ολιγάριθμων κοινών πρωτοβουλιών ορισμένων δημοτικών παρατάξεων) η παρουσία της αντιπολίτευσης των πολλών αρχηγών περιορίζεται στις αποστεωμένες συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κάποια αρθογραφία των επικεφαλής και σε ανταλλαγές απόψεων στα κοινωνικά δίκτυα. Που δυστυχώς τείνουν να αντικαταστήσουν  την πολιτική διαδικασία με το εικονικό είδωλό της, αφαιρώντας της το οξυγόνο της άμεσης επαφής και προσθέτοντας το «μεθάνιο» που παράγει η τηλε-επαφή.   

Αν…

Με αυτά τα δεδομένα αν σε άμεσο χρόνο δεν υπάρξει στην Πάτρα μια ορατή νέα δυναμική στο χώρο του Δήμου το εκλογικό παιγνίδι και παρά τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις θα είναι για έναν παίκτη, με διαφορετικά βεβαίως χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες εκλογές ιδίως την επόμενη ημέρα των εκλογών. Και  σπεύδουμε να πούμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα δούμε ένα  νέο ενδιαφέρον πείραμα για την Πάτρα, για το οποίο οι ορίζοντές του δεν είναι ούτε βεβαίως η καταστροφή που επικαλούνται ορισμένοι ούτε όμως και η απογείωση της πόλης που επιβάλλεται σε μια εποχή ραγδαίων εθνικών και διεθνών εξελίξεων. 

Με την ιστορική εμπειρία των εκλογικών συσχετισμών στην πόλη το τοπίο μπορεί να διαμορφωθεί αλλιώς και να προσλάβει μια άλλη δυναμική αν στο ευρύτερο κεντροαριστερό στρατόπεδο (των τοπικοαυτοδιοικητικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένων) υπάρξει προγραμματική συνεννόηση. Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Η εμπειρία του παρελθόντος, των πολλών «εγώ» και του απουσιάζοντος «εμείς» δεν βοηθά. Η κατανόηση ότι παρήλθε η εποχή των «σωτήρων» και χαρισματικών αρχηγών και πλέον είναι η ώρα των ηγετών με όραμα, ικανότητα συνθέσεων και μετρήσιμου αποτελέσματος δείχνει να κερδίζει κάποιους πόντους. Το αν θα κάνει και άλματα το επόμενο διάστημα είναι ζητούμενο.

Παράλληλα βεβαίως έχει ιδιαίτερη σημασία, που εντέλει θα διαμορφώσει και το τελικό χάρτη των εκλογών η στάση των λεγόμενων κεντροδεξιών δυνάμεων. Σε ένα χώρο που όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει μια δυναμική από τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο θα παίξουν ξεχωριστή σημασία το πρόσωπο που θα ηγηθεί, το πότε αυτό θα ξεκαθαρίσει και βεβαίως η ικανότητα να συμπαραταχθούν όλοι περί αυτό. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο χώρος μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να δημιουργήσει εκπλήξεις, όπως και μπορεί να δημιουργήσει και προϋποθέσεις πολυδιάσπασής του προς όφελος κυρίως όσων αντιληφθούν εγκαίρως το σχετικό κενό.

Ενδιαφέρουσα επομένως περίοδος.   

Last modified on Monday, 17/09/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας