Πόσο τους το επιτρέπουμε;

Το προειδοποιητικό σήμα που εξέπεμψε  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας και  Πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών, Γιώργος Τελώνης την προηγούμενη εβδομάδα με  επιστολή που απέστειλε προσωπικά στον πρόεδρο του ΟΣΕ, κ. Γεώργιο Κακουλάκη, και στο ΔΣ του Οργανισμού, όπου και  εκφράζει τις σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες του για την επίσημη εισήγηση της διοίκησης του ΟΣΕ για μεταφορά της περιφερειακής διοίκησης του Οργανισμού στην Κόρινθο και καλεί τον Οργανισμό να αποσύρει τη συγκεκριμένη εισήγηση κινητοποίησε φορείς της περιοχής που κινούνται ενάντια στην απόφαση αυτή, που θα υποβαθμίσει σε έναν ακόμη τομέα την Πάτρα.

Το παράδειγμα του ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια που υποβάθμισε την εδώ παρουσία του είναι χαρακτηριστικό των ποικίλων απωλειών της πόλης όταν μεταφέρονται ή καταργούνται αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Μαζί όμως με τη φωνή  διαμαρτυρίας σε μια τέτοια  αρνητική εξέλιξη οφείλουμε να προσθέσουμε και ένα ακόμη επιχείρημα λογικής που εν προκειμένω δεν αφορά τους ιθύνοντες του ΟΣΕ αλλά εμάς ως πόλη.

Αφορά στο κατά πόσο επιτρέπουμε με τις υστερήσεις μας να συζητούνται τέτοιες λύσεις. Και εξηγούμαστε:

Θα έμπαινε  ποτέ στο μυαλό κάποιων τεχνοκρατών του ΟΣΕ  η αναζήτηση άλλων επιλογών για την περιφερειακή του δομή αν εμείς ως πόλη επενδύαμε τελικά στην υπόθεση τρένο πού περισσότερο από ότι κάνουμε έως τώρα. Αν είχαμε προχωρήσει στις αποφάσεις μας για τον τρόπο διέλευσης από την πόλη και είχαμε σχέδιο για την δημιουργία και την αξιοποίηση  του εμπορικού λιμένα της πόλης;

Θα υπήρχε σκέψη για τέτοιες αλλαγές αν το τρένο ήταν επίσης στον βασικό σχεδιασμό και άλλων μορφών αξιοποίησης του, όπως για παράδειγμα η τουριστική.

Θα τίθετο ζήτημα αλλαγών αν  σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών η πόλη πρωτοστατούσε με ρόλο μητροπολιτικό συμμετέχοντας  παντού στις αντίστοιχες συζητήσεις που την αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Δυστυχώς πλέον σε μια εποχή που οι τεχνολογίες έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις αδυνατίζουν  επιχειρήματα που αναδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα της απώλειας κάποιων  θέσεων εργασίας και κάποιων περιφερειακών εσόδων της πόλης  και δε συνοδεύονται από  στοιχεία που φανερώνουν παραγωγική δυναμική των δομών που κινδυνεύουν να χαθούν.

Εδώ οφείλουμε να προβληματιστούμε και να αντιτάξουμε παραγωγικό σχεδιασμό. Σε αντίθετη περίπτωση θα συγκροτούμε διαρκώς μέτωπα για  όσα πάνε να μας πάρουν και θα περιοριζόμαστε σε εσωτερική κατανάλωση για όσους  μας επιβουλεύονται.

Η εποχή ενδείκνυται ώστε τέτοια θέματα να ιεραρχούν στις σκέψεις και στις όποιες προτάσεις μας και με βάση αυτά να οικοδομούμε τον δικό μας αναπροσανατολισμό δράσεων και επιλογών για το μέλλον μας ως πόλη και περιφέρεια.

Αλλιώς θα κυνηγάμε τους ανέμους.

Last modified on Monday, 17/09/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας