Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

athanasios vasilopoulosτου Αθανάσιου Βασιλόπουλου

Αναλογιζόμενοι πλέον την σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, ευρισκόμενοι στο τελευταίο τετράμηνο του έτους 2018, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος ότι, το παλιό οικονομικό καπιταλιστικό μοντέλο της οικονομίας, υπήρξε πραγματικά αποδοτικό και προσοδοφόρο αλλά ... όχι για όλους.

Με κύριο χαρακτηριστικό, το Κέρδος υπεράνω όλων, κατόρθωσε αποτελεσματικά να συσσωρεύσει τον πλούτο στα χέρια των ολίγων. Αυτό το αποτέλεσμα αντισταθμίστηκε από την εξάπλωση της φτώχειας στα πλατιά λαϊκά στρώματα, και τον ευτελισμό της εργασίας και των εργαζομένων. Από

την δραστηριότητα του αυτή επήλθε υπερβολική αύξηση της Ανεργίας και βαριά σκοπούμενη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, και την κοινωνική συνοχή.

Αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν απαρατήρητες. Μας αναγκάζουν στο να αλλάξουμε τον τρόπο πάνω στον οποίο είχαμε στηρίξει την οικονομική μας ζωή, και να αναζητήσουμε ένα νέο τρόπο, που θα διορθώσει τις συνέπειες μιας άδικης οικονομικής κρίσης και θα ισορροπήσει την οικονομική και κοινωνική μας διαβίωση, σε αρμονία με την προστασία και την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στον απόηχο αυτών των αναζητήσεων και της επιχειρούμενης αλλαγής προσανατολισμού, βλέπουμε να κερδίζει συνεχώς έδαφος, η ιδέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη η Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα μετρά ήδη μια εκατονταετία βίου, με άριστα αποτελέσματα, και επιτυχημένες πρακτικές.

Το κυρίαρχο μήνυμα του κινήματος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι, ότι δεν μπορούμε άλλο πλέον να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και γενικά “ από τους άλλους”, να δώσουν λύση στα προβλήματά μας, ενόσω εμείς οι ίδιοι θα ευρισκόμαστε αδρανείς στο βαρέλι της εξαθλίωσης και το περιθώριο της ζωής.

Η πεποίθηση αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με διάθεση αλληλεγγύης και σχέσεις συνεργασίας με όλους όσους συγκινούνται από την ιδέα αυτή, αλλά και με τους οργανωμένους φορείς που στηρίζουν και συγκροτούν τον Θεσμό της Κοινωνικής Οικονομίας, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε μέσα από οργανωμένες προσπάθειες, μέσα από τις Συνεταιριστικές Κοινωνικές Επιχειρήσεις και να εργαστούμε πάνω σε ιδέες, λύσεις και προγράμματα που μας προωθούν στην εργασία την ευημερία και την προκοπή.

Ο κοινωνικός επιχειρηματίας βρίσκει δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις σε σημαντικά ζητήματα. Η Κοινωνική Επιχείρηση σαν έννοια προέρχεται από την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ορίζεται σαν μια Επιχείρηση της οποίας σκοπός είναι, να επιλύσει τα Κοινωνικά Προβλήματα με Οικονομικά Βιώσιμο τρόπο.

Η εμπειρία αντίστοιχων εγχειρημάτων από το εξωτερικό έχει δείξει, πως οι έννοιες του «κέρδους» και της «κοινωνικής ωφέλειας» δεν είναι αντιφατικές και μπορούν να συνδυαστούν. Πολλές εταιρείες με εταιρική υπευθυνότητα, που έχουν μια καλή διακυβέρνηση και κοινωνική ευαισθησία, καθώς εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές, έχουν αποδείξει ότι μακροπρόθεσμα ξεπερνούν σε αποτελέσματα τους ανταγωνιστές τους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανησυχία γύρω από τα κοινωνικά προβλήματα και την κλιματική αλλαγή, δημιούργησαν ένα νέο είδος Επενδυτή – Κοινωνικό Επιχειρηματία, τον Impact Investor, δηλαδή τον Επενδυτή που σαν κύριο μέλημά του έχει τον Κοινωνικό Αντίκτυπο.

Αυτός ο Επενδυτής – Κοινωνικός Επιχειρηματίας, ενσωματώνει στο επενδυτικό του πλάνο, τόσο τις οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της επένδυσης όσο και την κερδοφορία , αλλάζοντας την νοοτροπία, μέσω της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.’

Ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος είναι Επιχειρηματικός Σύμβουλος, Πρόεδρος ΑΡΓΥΡΟΝΙΑ Κοιν.Σ.Επ

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας