Print this page

Ο τρύγος της Μαυροδάφνης στην Achaia Clauss

achaia clauss 1

Με συμμετοχή δεκάδων επισκεπτών και τηρώντας πιστά το έθιμο έγινε τo περασμένo Σάββατο στην  Achaia Clauss, ο τρύγος  της περίφημης μαυροδάφνης. Στο σχετικό «πανηγύρι της μουστιάς» όπως το αποκαλούν οι διοργανωτές  οι συμμετέχοντες έζησαν μοναδικές εμπειρίες. Προϊδέαζε άλλωστε το προσκλητήριο της  ιστορικής Οινοπίας που όσα υποσχόταν στους προσκεκλημένους έγιναν απολαυστικές εμπειρίες  :  "Ακούσατε, ακούσατε

Τα γράδα έφτασαν στους σωστούς βαθμούς! Αρχίζει το «πανηγύρι της μουστιάς»! 

Ελάτε να γεμίσουμε το αμπέλι τρυγητές, να ζήσουμε μαζί αυτή την μαγική εμπειρία!Να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια, τότε που τρυγούσαμε το αμπέλι του παππού, με χαρά και με τραγούδια. Με την πρωινή δροσιά, με την μυρωδιά του χώματος, μέσα στην ηρεμία του μοναδικού οικοσυστήματος της Achaia Clauss! Μια γιορτή, μια μεγάλη χαρά, ένα πανηγύρι!

Θα έχουμε βοηθό μας το άσπρο άτι μας, τον Τσίλια, με την σούστα του, να μεταφέρει τα σταφύλια. Για ψαθάκι και ψαλίδα, μη νοιαστείτε. Έχουμε φροντίσει εμείς!Ελάτε όλοι, μικροί, μεγάλοι!

Πιστοί στην παράδοση 157 χρόνων και τρύγων, το Σάββατο πρωί-πρωί ξεκινάμε τον «πόλεμό μας», τον τρύγο μας. Το σπουδαιότερο γεγονός της χρονιάς για την αγροτική οικονομία της περιοχής μας. Η ανταμοιβή μιας πολύ σκληρής δουλειάς, που έχει προηγηθεί. Στο αμπέλι μας, γύρω από τον Πύργο Clauss, θα τρυγήσουμε τα ζουμερά σταφύλια Μαυροδάφνης. Μια ποσότητα από αυτά θα τα απλώσουμε στις λιάστρες για να αφυδατωθούν και μετά να «πατηθούν» και να προσδώσουν στην Μαυροδάφνη τα υπέροχα μελένια αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Ενώ μια άλλη ποσότητα Μαυροδάφνης θα πάει για διαλογή με τα χέρια και αποβοστρύχωση. Αποβοστρύχωση είναι η αφαίρεση των βοστρύχων (κοτσανιών) πριν το σπάσιμο ή το πάτημα.  Σας περιμένουμε να μοιραστούμε μαζί την χαρούμενη ημέρα του τρυγητού μας!".

Σε σχετική της ανάρτηση η Achaia Clauss ξετυλίγει το χρονικό αυτού του μεθυστικού event: "Η πρόσκληση ήταν για τις 6.45 τα χαράματα του Σαββάτου 8/9, στο Κτήμα της Achaia Clauss, για τον τρύγο της Μαυροδάφνης. Αυτού του μοναδικού στον κόσμο μαύρου σταφυλιού, στου οποίου τις ρώγες ο ρομαντικός Βαυαρός ιδρυτής του οινοποιείου Gustav Clauss έβλεπε τα μαύρα μάτια της αγαπημένης του Δάφνης, που έφυγε πρόωρα από την ζωή.Από τις 6.30 άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τρυγητές. Συνεργάτες, φίλοι, επισκεπτες, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, φίλοι του κρασιού και της Achaia Clauss, κοντοχωριανοί, γείτονες. Από τους διοργανωτές μοιράστηκαν οι φόρμες εργασίας, τα μπλουζάκια με το σήμα της A.C., τα ψάθινα καπέλα και τα τζόκεϋ, τα κοφίνια και οι ψαλίδες.

Γύρω στις 7.30, υπό τις οδηγίες των οινολόγων και των έμπειρων συνεργατών του οινοποιείου, το αμπέλι γέμισε με κόσμο. Τα χέρια πήραν φωτιά! Τα πρώτα κοφίνια γέμισαν με ζουμερά μαύρα σταφύλια, τα οποία απλώθηκαν στις λιάστρες, ειδικές κατασκευές, για να αφυδατωθούν ελαφρώς, ώστε αργότερα να προσδώσουν στο γλυκό κρασί μοναδικά μελένια αρώματα αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στο αμπέλι κλέβοντας την παράσταση το άσπρο άλογό μας, ο Τσίλιας, με το κάρο του, που ανέλαβε τις μεταφορές των κοφινιών με τα σταφύλια.

Λίγο πιο μέσα από την κεντρική Πύλη του Κτήματος είχαν στηθεί οι πάγκοι και τα βαρέλια της αποβοστρύχωσης. Εκεί, πάντα υπό την καθοδήγηση των οινολόγων, οι τρυγητές με τα χέρια τους, διαχώριζαν τους βοστρύχους (τσάμπουρα, τσαμπιά) από τις ρώγες.

Προσεκτικά, ώστε να μη σπάνε οι ρώγες, απλώς να αποχωρίζονται από τα τσαμπιά. Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στον τόπο μας, προκειμένου να γίνεται αφενός καλύτερη εκχύλιση του χρώματος και των αρωμάτων του σταφυλιού, αφετέρου ανώτερης ποιότητας οινοποίηση, μια και οι σκληρές τανίνες των βοστρύχων, οι οποίες κατά την παλαίωση δεν μαλακώνουν εύκολα, δεν περνάνε στον μούστο.

Η έκπληξη για τους τρυγητές ήταν αναπάντεχη και πολύ ευχάριστη, όταν τους ανακοινώθηκε ότι από το βαρέλι με την Μαυροδάφνη της αποβοστρύχωσης, που θα είναι έτοιμη σε πέντε χρόνια, όλοι όσοι συμμετείχαν θα λάβουν από μισό λίτρο, σαν ανταμοιβή για την γλυκιά προσπάθειά τους.

Στην αποβοστρύχωση τα δρύινα βαρελάκια γέμιζαν σιγά-σιγά με μαύρες ρώγες, τα χέρια κόλλαγαν από τον γλυκό χυμό των σταφυλιών.

Οι οινολόγοι έριχναν στα βαρελάκια ξηρό πάγο, ο οποίος δημιουργούσε ατμούς που έδιναν στα σκοτεινά βαρέλια ένα διονυσιακό μυστήριο.

Τα γέλια, τα αστεία και τα πειράγματα έδιναν κι έπαιρναν. Χαρούμενες φωνές και γέλια αντιλαλούσαν στην πλαγιά του Βοδιά!

Και ο τρύγος στ´ αμπέλια καλά κρατούσε!

Αυτό που ήταν πολύ εντυπωσιακό ήταν η συμπεριφορά των παιδιων, τα οποία ήρθαν με τους γονείς τους από τα ξημερώματα. Τρίχρονα στα καροτσάκια τους, παιδιά Δημοτικού, έφηβοι, όλα ήταν χαρούμενα και πρόθυμα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των μεγαλύτερων.

Ασφαλή μέσα στα φιλόξενα τείχη του Οινόκαστρου, με τα άσπρα τους μπλουζάκια χρωματισμένα από την Μαυροδάφνη, με τα χεράκια τους να κολλάνε, απόλαυσαν όσα απλόχερα τους προσέφερε η Φύση και οι διοργανωτές.
Έκπληξη που ξετρέλλανε τους μικρούς τρυγητές ήταν η βόλτα στο Κτήμα με τον Τσίλια, στην σούστα του!

Κι αφού είχε πάει η ώρα 11.00, τα μάτια έλαμπαν, τα χείλη γελούσαν, οι κινήσεις είχαν γίνει νωχελικές δόθηκε το σύνθημα οτι είχε στηθεί το τραπέζι. Κάτω από τα πεύκα γέμισαν οι πάγκοι νοστιμιές, κρασί κ αναψυκτικά.

Κι όλοι οι "πολεμιστές" του τρύγου, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το χορταστικό κολατσιό τους χαρουμενοι και ικανοποιημένοι που με την εργασία των χεριών τους θα έφτιαχναν το κρασί τους. Και που έζησαν μια ακόμα εμπειρία μοναδική, πρωτόγνωρη και αξέχαστη στο αγαπημένο, φιλόξενο με τις πάντα ανοιχτές σε όλους Πύλες του, οινοποιείο της Achaia Clauss!

Last modified on Monday, 06/05/2019