Περί Πολιτικής Προστασίας 

Δεν γνωρίζουμε αυτήν την ώρα που γράφονται οι απόψεις αν τελικά αργά απόψε η περιοχή μας θα πληγεί τελικά από τον Μεσογειακού Κυκλώνα -στον οποίο έχει δοθεί το όνομα «Ξενοφών». Αναμενόταν σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα να επηρεάσει με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Ήδη η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με την Αχαΐα να βρίσκεται στον σχετικό κατάλογο με ζημιές και προβλήματα σε διάφορα επίπεδα.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε πλέον μετά βεβαιότητας  είναι ότι και  η χώρα μας  έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή στην οποία είναι εμφανή τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής «επί τα χείρον» ανεξαρτήτως εποχές.

Πλέον η υπόθεση της πολιτικής προστασίας δεν αποτελεί γράμμα του νόμου και υπόθεση τήρησης ενός πρωτοκόλου βάσει του οποίου εκπρόσωποι διαφόρων υπηρεσιών βρίσκονται σε κάποιες ημερομηνίες του χρόνου, ικανοποιώντας  τις εκ του νόμου τυπικές υποχρεώσεις συνεδριάσεων και υπογραφών.

Η Πολιτική Προστασία επί παντός καιρού είναι  πλέον υπόθεση εθνική και απαιτεί νέα στρατηγική, εκπαίδευση, στελεχη, ευελιξία, εξοπλισμό. Κυρίως όμως απαιτεί συνεννόηση, συντονισμό, συλλογικότητα στη δράση και ταχύτητα στις αποφάσεις από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία. Που θα βρίσκονται σε όλες τις βαθμίδες της διοόκησης. Στην κυβέρνηση, στους αρμόδιους κεντρικούς και περιφερεικούς φορείς προστασάις, στην Αυτοδιοίκηση, παντού.

Ταυτόχρονα χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τον δικό τους ρόλο όταν τα καιρικά φαινόμενα ή οι φυσικές καταστροφές βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενημέρωση μακριά από τον πανικό και την «τρομοκρατία» με ονοματεπώνυμο (συνήθως αρχαιοελληνικό) που επιχειρείται πολλές φορές και από λεγόμενα σοβαρά ΜΜΕ στην διεκδίκηση ρόλου στον επηρεασμό της κοινής γνώμης  με κάθε μέσο.

Ο  δικός μας επαναπροσαναλισμός σε  θέματα και της Πολιτικής Προστασίας  είναι επείγον θέμα για όλους μας και από την πλευρά μας το έχουμε θέσει σε κεντρική θέση συζήτησης στο προσεχές 21ο Forum Ανάπτυξης τον επόμενο Νοέμβριο, προσδοκώντας ουσιαστική συζήτηση με όλο το θεσμικό περιβάλλον.   

Last modified on Monday, 01/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας