Το 2022 η σύνδεση Ακτίου με Ιόνια Οδό

aktio ionia odoΤην έγκριση της επένδυσης 121 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τη χερσόνησο του Ακτίου με την Ιόνια Οδό ανακοίνωσε προχθές η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια γεύματος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό, Στάθη Γιαννακίδη συζητήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις νέων προοπτικών της χώρας με την ταυτόχρονη επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων του παρελθόντος.

Ο οδικός αυτός άξονας θα εκτείνεται από το Άκτιο έως τη λίμνη Αμβρακία και θα συνδέεται με τη νέα Ιόνια Οδό, διευκολύνοντας παράλληλα τις μετακινήσεις στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και από και προς τη Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, προς τη Λευκάδα και το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Με την ολοκλήρωση του έργου το 2022, ο χρόνος ταξιδιού στο τμήμα του ΔΕΔ-Μ θα έχει μειωθεί κατά 30 λεπτά και η οδική ασφάλεια θα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η ΕΕ έχει ήδη επενδύσει 83 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη φάση του έργου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής περιόδου 2007-2013.

Στο μεταξύ, με την υπογραφή της σύμβασης, από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ξεκινούν το επόμενο διάστημα οι εργασίες για «τμηματικές ανακατασκευές ασφαλτοταπήτων και διαγραμμίσεις για άρση της επικινδυνότητας στη Νέα Εθνικό Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων». Αφορούν το τμήμα Κουβαρά – Αμφιλοχία - Μενίδι και είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρεμβάσεων στο τμήμα Αντίρριο – Μεσολόγγι- Αγρίνιο- Αμφιλοχία – Μενίδι, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 13.000.000 ευρώ.

 Όπως αναφέρει, ο κ. Κατσιφάρας πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο με αυξημένη κυκλοφορία και οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με ασφαλείς και σύγχρονες οδικές υποδομές.

Το έργο «τμηματικές ανακατασκευές ασφαλτοταπήτων  και διαγραμμίσεις για άρση της επικινδυνότητας στη Νέα Εθνικό Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είναι προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ.

Ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο έργο  «Συντήρηση – βελτίωση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. «Αντιρρίου – Ιωαννίνων» που αφορά το τμήμα Αντίρριο – Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Μενίδι. Είναι  προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, ξεκινάει από τον Αχελώο και καταλήγει στην Κλεισούρα, όπου «συναντάται» με την εργολαβία «Κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης τμήματος Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων (Χ.Θ.48+500 έως Χ.Θ. 58+000)», προϋπ. 1.650.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα τεχνικά απαιτητικό έργο, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά τις φυσικές καταστροφές του προηγούμενου χειμώνα. Η πορεία των εργασιών εξελίσσεται ομαλά, με στόχο την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Επίσης, έχει εγκατασταθεί εργολάβος και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι «Εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων στην Ε.Ο «Αντίρριου – Ιωαννίνων», στη θέση Μακρυνόρος, με προϋπ. 650.000 ευρώ.

Επίσης, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το έργο «Συντήρηση Βελτίωση, Αποκατάσταση και Άρση της Επικινδυνότητας της Εθνικής Οδού Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Αμφιλοχία – Μενίδι, μήκους περίπου 40 χλμ, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Ο Aντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας τόνισε πως στόχος τους είναι να αποκατασταθούν προβλήματα δεκαετιών, που όχι μόνο δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις, αλλά , σε ορισμένα σημεία, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Last modified on Friday, 05/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας