Η Τουριστική μας προοπτική 

Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε στο φύλλο της 5ης Οκτωβρίου 2018 για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, επισκέψεις και διανυκτερεύσεις- και το πρώτο εξάμηνο του  2018 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν την δυναμική που έχει η περιοχή μας στον τομέα της τουριστικής της προοπτικής.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή κατά 38,05% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017 (με 19,07% Μ.Ο. Ελλάδας) αλλά και  η αντίστοιχη αύξηση των διανυκτερεύσεων είναι ένα αδιαμφισβήτητο μέγεθος που αποτυπώνει σε νούμερα αυτή τη δυναμική.

Προφανώς τίποτα δεν είναι τυχαίο και το ίδιο ισχύει και την τουριστική δυναμική που εμφανίζει η περιοχή και εδώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την συνεισφορά δύο σημαντικών παραγόντων, πέραν της γενικότερης αύξησης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας κατά τη φετινή χρονιά. Αναφερόμαστε στους ολοκληρωμνεους οδικούς άξονες Ολυμπία Οδό και  Ιόνια Οδό και στην ποιο  δυναμική και συντονισμένη προβολή της περιοχής που υλοποιεί από την περσινή χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Δράσεις που έχουν συνοδευτεί με την αναδιοργάνωση του αντίστοιχου γραφείου της και την πολύ αποτελεσματική δουλειά του αλλα και την από κοντά ενίσχυση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη και του ίδιου του περιφερειάρχη.

Οφείλουμε όμως ταυτόχρονα να δούμε και τη «μεγάλη εικόνα» που μαρτυρά ότι ακόμη η περιοχή μας δεν είναι ουσιαστικά ενταγμένη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη (με την εξαίρεση της Ολυμπίας). Χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους για να φτάσουμε για παράδειγμα εδώ στην Πάτρα να θεωρούμε σύνηθες φαινόμενο τη καθημερινή παρουσία επισκεπτών τουριστών στην πόλη. 

Πρωτίστως χρειάζεται λειτουργικός συντονισμός όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Κάτι που ενώ έχει  προχωρήσει πολύ σε επίπεδο λόγων καθυστερεί επικίνδυνα σε αυτό των έργων.

Οι προϋποθέσεις πλέον  δείχνουν να είναι θετικές. Η δυναμική στον τουρισμό έχει μπει στην αφετηρία. Στο χέρι μας είναι να μην ξεστρατίσουμε.

Θεωρούμε μάλιστα ότι μπορούν να υπάρξουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα  ως προς το τι πρέπει να γίνει στην συνέχεια και στην συνεδρία για τον Τουρισμό στην περιοχή μας που προετοιμάζει η ΠΔΕ στο προσεχές 21ο Forum Ανάπτυξης, όπου στο πλαίσιο της κεντρικής του θεματικής για τον «δικό μας αναπροσανατολισμό» η τουριστική προοπτική μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του.

Last modified on Friday, 05/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας