Για το βιβλίο του Σοφοκλή Κολαΐτη “Αναδρομή σε δύσκολους καιρούς»

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Ο τίτλος του νέου βιβλίου του πολυπράγμονα Σοφοκλή Κολαΐτη, του επίτιμου προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών και πάντα ενεργού πολίτη , είναι δηλωτικός του περιεχομένου του: “Αναδρομή σε δύσκολους καιρούς».(Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ).Χρονικά καλύπτει το διάστημα από το 1994- σήμερα και όπως και ο συγγραφέας σημειώνει στον πρόλογό του, αναφέρεται σε δράσεις και γεγονότα που αφορούν την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας αλλά και την ενδυνάμωση της πολιτιστικής περιόδου σε αυτά τα χρόνια.

Να καταγράφεται η προσφορά

Το νέο αυτό βιβλίο του Σ. Κολαΐτη έρχεται σαν συνέχεια στο «Χρονικό μιας προσφοράς» (Εκδόσεις ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ) που κυκλοφόρησε το 2001 και καλύπτει μια ακόμη περίοδο 40 χρόνων ενεργού επαγγελματικού συνδικαλιστικού και κοινωνικού βίου του συγγραφέα 1954-1994).

Συγκρατώ το κίνητρο του Σ. Κολαΐτη για τη συγγραφή των δύο πολύ χρήσιμων βιβλίων του: «Δεν επιδίωξα ποτέ να γίνω συγγραφέας. Η εμπορική και οικογενειακή μου πορεία δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την κοινωνία. Με ώθησε όμως η άποψη ενός πρωτεργάτη πατρινού εμπόρου του αείμνηστου προέδρου Α. Παπανδρέου ,που υποστήριζε ότι κάθε πολυετής δημιουργική προσφορά πρέπει να καταγράφεται. Και αυτό κυρίως γιατί μέσα από αυτήν την καταγραφή είναι πιθανόν να προβληματιστούν και να συνειδητοποιήσουν οι νεότεροι ότι έχουν χρέος να συμμετέχουν σε διάφορους τομείς της κοινωνικής δράσης και να προσφέρουν υπεύθυνα και δημιουργικά για το γενικό καλό του τόπου τους».

Μάλιστα ο συγγραφέας ολοκληρώνοντας με το δεύτερο βιβλίο «έναν κύκλο δημιουργικής παρουσίας» ως γνήσιος πατρινολάτρης εστιάζει στην γενέθλια πόλη του τονίζοντας: Η Πάτρα που αγαπήσαμε, της οφείλουμε πολλά ως πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής Ελλάδας που είναι και δεν πρέπει να την αφήσουμε στην στασιμότητα λόγω της κρίσης.

Τα δύο βιβλία του Σ. Κολαΐτη δίνουν με το περιεχόμενό τους και μια ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα για πως πρέπει να εκφράζουμε την αγάπη μας προς την Πάτρα εμπράκτως, που πρόσφατα ως εφημερίδα αναδείξαμε με την έκδοση «Αξιοθέατον» και την εκδήλωση στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών.

 

Συμπόρευση πολιτισμού και ανάπτυξης

Η «Αναδρομή σε δύσκολους καιρούς» καλύπτει τέσσερις βασικούς τομείς δράσεις του συγγραφέα την από το 1994 και μετά. Τα δρώμενα στον Βιομηχανικό γίγνεσθαι της περιοχής (ήταν από το 1994 και επί 19 χρόνια γενικός διευθυντής του ΣΒΠ&ΔΕ), τις ετήσιες συναντήσεις των Γερουσιαστών του Ελληνικού Εμπορίου (ο Σ.Κ είναι ιδρυτικό μέλος αυτού του πολύ χρήσιμου εμπορικού θεσμού), την πορεία από την ίδρυση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου, με το οποίο ο συγγραφέας ταυτίστηκε και διέθεσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του και τέλος με τη δράση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Αχαΐας, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε δύσκολους καιρούς για να έχουμε σήμερα ως πόλη το νέο Αρχαιολογικό μας Μουσείο.

Και στις τέσσερις παραπάνω ενότητες ο Σ.Κ καταθέτει πλούσιο και τεκμηριωμένο υλικό. Για το οποίο σε ένα μεστό κείμενό του ,ως επίλογο της προσφοράς του, επισημαίνει στο που μπορεί να χρησιμεύσει.

Ο λόγος στον ίδιο: «Τα κείμενα του βιβλίου μου αναφέρονται σε γεγονότα, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βαθιά κρίση που έπληξε την πόλη μας και την περιοχή μας. Ενέργειες που απαιτούν κοινές και συντονισμένες δράσεις. Από την περίοδο της αποβιομηχάνισης της Πάτρας και των επιπτώσεών της διαπιστώθηκε ότι είναι αναγκαία η επενδυτική αξία του πολιτισμού και η συμπόρευσή του με την ανάπτυξη. Πολιτισμός σημαίνει υλική και πνευματική πρόοδος. Σημαίνει άνοδος του μορφωτικού επιπέδου του λαού.

Ο Σοφοκλής Κολαΐτης μέσα από μια πολυετή πορεία και με την βαθιά εμπειρία του πολυσχιδούς βίου του, προκρίνει τον πολιτισμό ως βασικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Προσυπογράφω αυτήν του την ιεράρχηση.

Οι σημερινοί μας ταγοί έχουν πολλά να ωφεληθούν διαβάζοντας το νέο του βιβλίο και αντλώντας από τη σοφία του. Σε ένα θα διαφωνήσουμε από όσα σημειώνει. Ότι με το νέο του βιβλίο κλείνει ο κύκλος της δημιουργικής του προσφοράς. Θεωρούμε γνωρίζοντάς τον ότι έχει πολλά ακόμη να μας υποδείξει.

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Saturday, 24/06/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας