Μην περιοριστεί η φαντασία

Με το σχέδιο προτάσεων του Δήμου Πατρέων που έθεσε υπόψη των Δημοτικών Παρατάξεων η δημοτική αρχή με προοπτική την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας η πόλη εισέρχεται σε μια δημιουργική περίοδο που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά το μέλλον της.

Για δεκαετίες η διεκδίκηση του λεγόμενου Θαλάσσιου Μετώπου της πόλης αποτέλεσε πεδίο διαφόρων δράσεων επί των οποίων διαμορφώθηκαν σχέδια, συνειδήσεις, προσανατολισμοί, συμμαχίες, ακόμη και καριέρες. Γράφτηκαν βιβλία, πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί και βεβαίως διαμορφώθηκε και ορθά θεωρούμε ότι η υπόθεση της αξιοποίησης της τεράστιας παραλιακής ζώνης της Πάτρας αποτελεί καθόλα οραματική προοπτική για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η παρούσα  μάλιστα δημοτική αρχή, που πιστώνεται σημαντικό μερίδιο για την απόδοση του παραλιακού μετώπου στην πόλη(για το οποίο όμως έχουν δουλέψει ουσιαστικά διαχρονικά πολλοί που δεν πρέπει να παραβλέπονται) έχει επενδύσει  τα μεγιστα και πολιτικά  στην προοπτική του συνδυάζοντας μάλιστα και την λαϊκή διάσταση της χρησιμότητας του χώρου.

Αυτή τη διάσταση άλλωστε απεικονίζουν ανάγλυφα και οι  προτάσεις του δημοσιοποιημένου σχεδίου, που θα επιχειρηθεί να πάρουν και τη μορφή δεσμευτικού πλαισίου για όσους επιλεγούν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Μάλιστα στις προτάσεις οι ασχολούμενοι με το θέμα είδαν με έκπληξη τις προθέσεις τη Δημοτικής Αρχής για διατήρηση κτιρίων, όπως για παράδειγμα το ετοιμόρροπο και πολυσυζητημένο  Κτίριο στην αρχή της Γούναρη οπού στέγαζε τις υπηρεσίες Λιμένος.

Με βάση επομένως το όσα δείχνουν να δρομολογούνται το επόμενο διάστημα μια πρώτη προσέγγισή μας επί του θέματος πολύ συνοπτικά θέτει τα εξής:

  • Είναι θετικό ότι ξεκινά ο σχετικός διάλογος.
  • Δεν βοηθά ο διάλογος αυτός για το μέλλον του προσώπου της πόλης να στερήσει το βασικό συστατικό που πρέπει να υπάρχει σε ένα καθοριστικό όραμα για μια πόλη σαν την Πάτρα, που μέχρι τώρα το στερείται: Την φαντασία.
  • Αξίζει αυτό το όραμα να αποτελέσει κυρίαρχη δημιουργική συζήτηση στον προεκλογικό διάλογο ενόψει των δημοτικών εκλογών. Η σκηνή  των υποψηφίων να συζητούν κουβαλώντας σχέδια και ιδέες για την ανάπλαση του Θαλάσσιου Μετώπου της πόλης- συγκροτώντας ικανές ομάδες σχετικών επιτελών- θα πρέπει να αποτελέσει τη συμβολική εικόνα  τις επόμενης προεκλογικής περιόδου με δημιουργικό αποτύπωμα για το μέλλον της πόλης.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας