Κέντρο με… αναπλάσεις  και εμπορική ταυτότητα

anaplasi kentrouΣτην τελική ευθεία για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης- μέχρι το τέλος Νοεμβρίου- για το νέο διευρυμένο πρόγραμμα με στόχο την επέκταση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ) βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών.

Το ΑΚΕ θα λειτουργεί στην Ρήγα Φεραίου – Μαιζώνος – Κορίνθου (από την Αράτου έως την Καρόλου) και στην Κωνσταντινουπόλεως και αναμένεται να αναδείξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη αυτήν την ακτίνα.

Το «πράσινο φως» άναψε μετά από την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων την Παρασκευή, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την συμμετοχή στο πρόγραμμα για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», το οποίο είναι Πανελλαδικής κλίμακας και η χρηματοδότησή του μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 1.900.000 €.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών είναι η ανάδειξη μιας εμπορικής περιοχής και η ενίσχυση της τοπικής μικρομεσαίας επιχείρησης.

«Τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών. Σκοπός τους είναι η προβολή, ενίσχυση και συνεργασία των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών αλυσίδων. Η ιδέα αυτή υιοθετήθηκε από την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και έτσι προωθήθηκε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερεις πόλεις (Πάτρα – Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη). Στην Πάτρα το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο με δράσεις προβολής της ωφέλειας που έχει ο καταναλωτής και η κοινωνία με την στήριξη των τοπικών καταστημάτων, δημιουργία σχέσεων συνεργασίας των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναβάθμιση των υποδομών του συλλόγου για πρόσβαση ΑΜΕΑ κλπ. Η διαχείριση έγινε με πλήρη διαφάνεια και επιτυχία όπως κατέδειξαν και οι έλεγχοι από τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το νέο διευρυμένο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του πιλοτικού προγράμματος για τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.  

Στην ίδια ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι αρχική πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου ήταν η περιοχή υλοποίησης του προγράμματος να είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης (ίδια με την περιοχή του 1 ου Open Mall) λόγω της μεγάλης πυκνότητας και ποικιλίας των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, επειδή ο Δήμος είχε πρόβλημα στην επιλογή αυτής της περιοχής λόγω της συμμετοχής στο πρόγραμμα ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση) για την ίδια περιοχή και λόγω των παρεμφερών παρεμβάσεων ανάπλασης που έχουν και τα δύο προγράμματα. Έτσι ο Εμπορικός Σύλλογος για να μην χαθεί η ευκαιρία για την πόλη, συμφώνησε η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος να είναι οι οδοί Ρήγα Φεραίου – Μαιζώνος – Κορίνθου (από την Αράτου έως την Καρόλου) και η Κωνσταντινουπόλεως.

Στην περιοχή αυτή θα γίνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού υποδομών, αισθητικής αναβάθμισης, βελτίωσης της προσβασιμότητας και εγκαταστάσεις συστημάτων έξυπνης πόλης.

Παράλληλα, θα γίνει εκσυγχρονισμός και ανάπλαση των προσόψεων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα καταστημάτων, ούτως ώστε να αναδεικνύεται η εμπορική ταυτότητα της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο ΑΚΕ συμμετέχουν και σε πρόγραμμα προώθησης και προβολής τους μέσω πλατφόρμας αλληλεπίδρασης με το καταναλωτικό κοινό, διαφήμισης και συστήματος επιβράβευσης και προνομίων για τους πελάτες τους.

«Οι προαναφερόμενες δράσεις θα συμβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της εικόνας αλλά και της καθημερινότητας στην πόλη καθώς και στον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών αλυσίδων. Ήδη οι επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης έχουν εκφράσει σε σχεδόν καθολικό ποσοστό (άνω του 90%) την επιθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα».

Ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη

Από τον ΕΕΣΠ προγραμματίζεται την προσεχή Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 7:00μμ ενημερωτική συνάντηση μαζί τους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, όπου εκπρόσωποι του Συλλόγου και του Δήμου θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με τις επιχειρήσεις τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας