Σφίγγει ο κλοιός για τις ΜμΕ

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός της οικονομικής ασφυξίας  γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ιδίως στο λιανεμπόριο με την υποχρέωση να τηρούν στις τράπεζες «επαγγελματικούς λογαριασμούς» από τις 13 Δεκεμβρίου. Έτσι  εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν συνολικά 143 διαφορετικές δραστηριότητες λιανικών συναλλαγών εμπορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποκλειστικά σε αυτούς τους λογαριασμούς  όλες τις εισπράξεις λιανικών συναλλαγών που πραγματοποιούν, είτε μέσω POS, ηλεκτρονικής τραπεζικής ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών, είτε με μετρητά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι που δεν θα συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή εντός μηνός από την έναρξη άσκησης των δραστηριοτήτων τους.

Η θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης «επαγγελματικών λογαριασμών», για τη συγκέντρωση όλων των εισπράξεων από λιανικές πωλήσεις ή από άλλες λιανικές συναλλαγές, θα δώσει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να έχει μια πιστότερη απεικόνιση των συγκεκριμένων εισπράξεων. Κι αυτό γιατί στους «επαγγελματικούς λογαριασμούς» θα μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση όλες οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες θα αντλούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το ύψος των συναλλαγών των επιχειρήσεων αυτών με τους πελάτες τους που είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες. 

Αυτή είναι η μισή αλήθεια όμως. Γιατί η άλλη μισή αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις που είναι ακόμη ανοιχτές παρά την οκτάχρονη οικονομική λαίλαπα με πολλά όμως τραύματα στο σώμα τους, και ένα το χειρότερο από όλα οι δεσμεύσεις των λογαριασμών τους από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, πολλές φορές για «ψύλλου πήδημα». Στηριζόμενες στη λιανική πώληση και στην καθημερινή μη διαμεσολαβούμενη από τον τραπεζικό κορβανά είσπραξη, αξιοποιούν τα όποια μετρητά του ταμείου τους (αυτά που δεν περνούν από τράπεζες μέσω των POS αφού κατάσχονται ) για τα απολύτως βασικά: Προμηθευτές, μισθοί και στοιχειώδης επιβίωση του επιχειρηματία.

Με τους αποκλειστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αυτή η δυνατότητα εξαλείφεται. Είναι βέβαιο ότι ο θάνατος του εμποράκου και του μικροβιοτέχνη  θα είναι ακαριαίος. Μια στοιχειώδης έρευνα και εδώ στην Πάτρα σε αγωνιστές της καθημερινότητας  μικρομεσαίους-κάποιοι με παρελθόν δεκαετιών και πολλών γενεών   στο επάγγελμα- το αποδεικνύει.

Θεωρούμε ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να νομοθετήσουν δικλείδες ασφαλείας.

Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουν άμεσα και πριν την εφαρμογή της απόφασης για οικονομική ασφυξία χιλιάδων μικρομεσαίων που θα οδηγηθούν στην ανεργία, να ακούσουν τις προτάσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των μικρομεσαίων για το θέμα.          

 

Last modified on Friday, 19/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας