Οι εργασίες της Ημερίδας Ηλείας για τις ενεργειακές εξελίξεις

hmeridahleias0Οι ενεργειακές εξελίξεις στη Δυτική Ελλάδα και οι δυνατότητες πολλαπλής ανάπτυξης που προσφέρουν βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας  του  Δικτύου Forum Ανάπτυξης, που διοργάνωσε  την περασμένη Δευτέρα στον Πύργο, η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θεσμικούς συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο  Ηλείας, την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος και  τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι εξελίξεις στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και  η επικείμενη έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον  ΙΙ» ,  ήταν μέσα στις θεματικές ενότητες της εκδήλωσης από τις οποίες προέκυψαν ειδήσεις. Η πρώτη γεώτρηση στο Κατάκολο θα ξεκινήσει τον χειμώνα του 2019, ενώ η δεύτερη φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την ημερίδα  του «Δικτύου  Forum Ανάπτυξης» διοργάνωσε  η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θεσμικούς συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο  Ηλείας, την Περιφερειακή Ενότητας  Ηλείας  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος και  τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας άνοιξε με χαιρετισμό του ο  Παναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης – διευθυντής του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» .

 Ο κ. Γιαλένιος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της διοργάνωσης,  επεσήμανε ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή ενεργειακού θέματος στην ημερίδα του Πύργου Ηλείας, καθώς η περιοχή λόγων των δεδομένων της αξίζει να έχει ψηλά τα ενεργειακά στην ατζέντα της δημόσιας διαβούλευσης. Αναφερόμενος  σ το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης  του Συμβούλου Επιχειρήσεων στο οποίο εντάχθηκε η εκδήλωση στον Πύργο, επεσήμανε:«Είναι μια νέα αναπτυξιακή διαδρομή  της εφημερίδας μας που στηρίζεται στη εμπειρία και τεχνογνωσία δυο και πλέον δεκαετιών σε συνεδριακές και εκθεσιακές  αντίστοιχες δραστηριότητες. Τιτλοφορείται και έρχεται να υπηρετήσει ένα διαχρονικό στην προσπάθειά μας όραμα που εμπεριέχεται στην φράση «Συνδέοντας τον Δυτικό Άξονα». Το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης στοχεύει στην μεταφορά, με οργανωτική επάρκεια και κορυφαίες συνεργασίες, κεντρικών μηνυμάτων ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, μέσω του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου και της συλλογικής συμμετοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σε αυτήν την  φάση το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης θα οργανωθεί  εκτός της Πάτρας και του Πύργου και στις  περισσότερες  πρωτεύουσες των τεσσάρων περιφερειών που συγκροτούν τον Δυτικό Άξονα της  χώρας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος  ανέφερε ότι η ενέργεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της οικονομικής  και όχι μόνο, ζωής μιας χώρας και μιας  περιοχής, καθώς γύρω  από αυτή διαπλέκονται  από μεγάλα εμπορικά μέχρι και γεωστρατηγικά συμφέροντα. Όπως τόνισε, η Ηλεία τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων λόγω των υδρογονανθράκων και η Περιφέρεια Αρχή της Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή της εκλογής της έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της το θέμα της ενέργειας. Αναφερόμενος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο δήλωσε ότι η  Περιφέρεια  έχει διαρκή επαφή με την εταιρεία, ώστε να γίνει με ασφαλή τρόπο η εξόρυξη , «η οποία μπορεί να προσφέρει στο τοπικό κοινωνικό προϊόν πολλά σημαντικά οφέλη».

Έθιξε επίσης το ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και τις ενέργειες που κάνει η Περιφέρεια σε αυτή την κατεύθυνση και έφερε ως παράδειγμα την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με τη ΔΕΠΑ και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για  την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας, αλλά και της βιωσιμότητας Δημιουργίας Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου σε Πάτρα,  Αγρίνιο και Πύργο «θεωρώντας πως αν ετοιμάσουμε τα δίκτυα , ο ανταγωνισμός θα μας φέρει  πολύ εύκολα μετά από τις εταιρείες που θα ενδιαφερθούν, το αέριο».

diktuoforumanapΣτη συνέχεια  έκανε αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια. Στα πρώτα κτίρια που θα εφαρμοστεί  εντάσσεται το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Από την πλευρά του  Κωνσταντίνος Νικολούτσος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σ τη σημασία της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή κι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής  επεσήμανε ότι « ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος θέλουμε τον Πύργο, και την Ηλεία εντός του χώρου των εξελίξεων. Θέλουμε τον Πύργο και την Ηλεία να έχει δικαίωμα να μιλά και να εισακούγεται. Και  για τον λόγο αυτό όλοι εμείς ΤΕΕ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Επιμελητήριο Ηλείας, ΣΕΒ Πελοποννήσου,  συνδιοργανώνουμε τέτοιες ημερίδες και ακριβώς για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Από την μεριά μας είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται κανένας να μας δώσει απλόχερα ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να το διεκδικήσουμε και με τις θέσεις και απόψεις μας να το συνδιαμορφώσουμε. Ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος πιστεύουμε ότι στον μεγάλο τομέα της Ενέργειας στην χώρας μας υπάρχουν ευκαιρίες».

Για τους υδρογονάνθρακες τόνισε ότι «η εξόρυξη πετρελαίου από την περιοχή μας μπορεί να εξασφαλίσει σε αυτή μία αξιοσημείωτη  ανάπτυξη η οποία αν διαχειριστεί σωστά μπορεί να ξεκολλήσει την περιφέρεια μας από τις τελευταίες Περιφέρειες της Ευρώπης με βάση το παραγόμενο ΑΕΠ και να αλλάξει και ο τρόπος ζωής των κατοίκων της προς το καλύτερο. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους άντλησης  τηρώντας όμως ταυτόχρονα τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά μέτρα. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερου κάλους, ένα παγκόσμιο σήμα κατατεθέν με μία αξιοζήλευτη  φυσική και πολιτιστική ομορφιά και η οποία πρέπει απαρέγκλιτα να προστατευτεί». Και πρόσθεσε: «Η εξόρυξη εκτός από τα οφέλη που θα φέρει στην χώρα θα φέρει και ένα θεσμοθετημένο ανταποδοτικό όφελος αλλά και αρκετές συνοδές κατά βάση υποστηρικτικές της ίδιας της εξόρυξης δραστηριότητες αυξάνοντας έτσι την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή».

Για τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της διασύνδεσης του με τον παραγωγικό τομέα επεσήμανε πως  «στον τομέα της αγροτικής παραγωγής ο νομός Ηλείας είναι ο νομός εκείνος ο οποίος διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή σε όλη την χώρα. Στο κομμάτι αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας μέσω εφαρμογής κατάλληλων τεχνικών. Τεχνικές που οι μηχανικοί μπορούν να υλοποιήσουν και οι οποίες θα επιτρέψουν στον παραγωγό να αυξήσει την παραγωγή του ενώ παράλληλα να επιτύχει και εξοικονόμηση των απαιτούμενων για αυτήν πόρων».

Το 2019 η γεώτρηση στο Κατάκολο

Τον χειμώνα του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση στο Κατάκολο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ο  Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων – Οικονομολόγος Ενέργειας, Τεχνικός Σύμβουλος  της Energean Oil and Gas, εκτίμησε ότι η έναρξη της γεώτρησης θα πραγματοποιηθεί  σε ενάμιση περίπου χρόνο από σήμερα, καθώς χρειάζεται  να ολοκληρωθούν προηγουμένως διαδικασίες,  που έχουν να κάνουν  με  την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η Energean αναμένει την τυπική έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο από την Επιτροπή Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων, στην οποία μεταβιβάζονται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει διεθνώς, όλες οι αρμοδιότητες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.  Στη συνέχεια, και μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα, η Energean προγραμματίζει να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση , συνεκτιμώντας και την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ( ο κ. Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάσθηκε περισσότερος από ενάμισης χρόνος για την παράδοση των δεδομένων της περιοχής από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία), το πλάνο της Energean παραπέμπει σε έναρξη γεώτρησης τον χειμώνα του 2019.

Παράλληλα, υπογράμμισε  τον σεβασμό που δείχνει η Energean Oil and Gas  στο περιβάλλον, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες πραγματοποιεί εξορύξεις πετρελαίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κόλπο Καβάλας – Θάσου, οι οποίες γνωρίζουν ιδιαίτερη τουριστική άνθιση.  «Έχουμε άριστο αποτύπωμα ασφαλείας και περιβάλλοντος. Ο τουρισμός στην Καβάλα και τη Θάσο αναπτύχθηκαν μαζί με τα πετρέλαια» είπε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, στηριζόμενος σε επιστημονικές απόψεις εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός απέναντι στη σύνδεση των εξορύξεων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων. Παρέπεμψε  στις πρόσφατες τοποθετήσεις των καθηγητών Λέκκα (πρόεδρος του ΟΑΣΠ) και Παπαζάχου, κατά τις οποίες καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι δυνατό να ενεργοποιήσει σεισμική δραστηριότητα, ενώ υπογράμμισε τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να αποκτήσει η περιοχή λόγω του κοιτάσματος.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤΌΙΚΟΝ ΙΙ

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον ΙΙ» αναμένεται να ξεκινήσει  στο τέλος Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε  η Ιωάννα Νίκου  Προϊσταμένη της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ-ΥΠΕΝ και παρουσίασε τις ευνοϊκές διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει σε σχέση με το παλαιό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα νέα  δεδομένα, δεν είναι υποχρεωτικός ο δανεισμός από τράπεζα. Η επιδότηση θα ισχύσει ακόμη και για όσους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις με  ίδια κεφάλαια, ενώ αυξάνεται το μέγιστο ποσό δαπανών από τις 15.000 που προέβλεπε το παλιό πρόγραμμα, σε 25.000.

Το Εξοικονομώ Κατοίκον 2 προβλέπει επιδότηση έως 70% και άτοκο δάνειο για δαπάνες εργασιών ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ στις κατοικίες που θα μειώνουν την κατανάλωση. Απευθύνεται σε νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως και 50.000 ευρώ.  Θα  παρέχεται  επιδότηση έως 70% κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερομένου αλλά και επιπλέον κριτήρια όπως ο αριθμός προστατευόμενων μελών της οικογένειας.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι ίδιες και με το προηγούμενο πρόγραμμα. Η επιδότηση αφορά σε επεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομονώσεις, τοποθέτηση ηλιακού, συστήματα ψύξης – θέρμανσης κ.α.  Ωστόσο από το προηγούμενο πρόγραμμα δεν χρηματοδοτήθηκαν όλες οι αιτήσεις. Η κ. Νίκου στη διάρκεια της ημερίδας διευκρίνισε ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών,  η αίτηση των οποίων δεν υπάχθηκε στο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν εκ νέου υποβολή για το Εξοικονομώ Κατ΄οίκον ΙΙ».

Καλλιέργειες υπό κάλυψη

Η Ηλεία στηρίζει την οικονομία της πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα και ένα από τα ζητήματα απασχόλησαν την ημερίδα ήταν η καθοριστική συμβολή της ενέργειας και των νέων τεχνολογικών δεδομένων, όχι μόνο στην επιβίωση, αλλά και στην ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου.

Ο Κωνσταντίνος Κίττας, Καθηγητής του  τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλία μίλησε για τις τεχνολογίες που εξασφαλίζουν αειφορική παραγωγή καλλιεργειών υπό κάλυψη σε χώρες της Μεσογείου. Αναπτύσσοντας τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους καλλιεργειών (θερμοκήπια, διχτυοκήπια) τόνισε τη δυνατότητα που παρέχουν για παραγωγή προϊόντων ποιότητας  σε όλη τη διάρκεια του έτους, με αποδοτική χρήση των εισροών σε νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εργασία.

Λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται αύξηση των θερμοκηπίων. Ο καθηγητής εμφανίστηκε βέβαιος για το εφικτό της παραγωγής ποιοτικών και καθαρών προϊόντων με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, δεδομένου ότι οι τεχνολογίες υπάρχουν, ωστόσο εκτίμησε ότι για να εφαρμοστούν χρειάζεται να διαδοθούν με εκπαίδευση και να υιοθετηθούν, με πολιτική βούληση.

Ηλεκτρική ενέργεια, έξυπνα δίκτυα και οικονομία

Στις δυνατότητες και στα οφέλη  των έξυπνων δικτύων στην ηλεκτρική ενέργεια, στον καταναλωτή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος  ανέδειξε ο Σπύρος Μυλωνάς,  Διευθυντής της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ηπείρου του ΔΕΔΔΗΕ . Σημαντικό κομμάτι των έξυπνων δικτύων αποτελούν οι έξυπνοι μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρήματος για τον καταναλωτή αλλά και στην ορθολογικότερη διαχείριση της ενέργειας.  Η εγκατάστασή τους έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά και στόχος είναι το 2025 οι έξυπνοι μετρητές  να έχουν αντικαταστήσει τους υπάρχοντες, σε όλη τη χώρα.

Ο έξυπνος μετρητής είναι ένας μετρητής αμφίδρομης επικοινωνίας, ο οποίος δίνει πληροφορίες και στον καταναλωτή αλλά και στον διαχειριστή του δικτύου. Καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας και έχει δυνατότητα αποστολής δεδομένων και λήψης εντολών. Επικοινωνεί με το διαχειριστή, για τη λήψη μετρητικών δεδομένων, τη βελτιστοποίηση ελέγχου του δικτύου διανομής και τη διαχείριση σφαλμάτων. Επιτρέπει την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από τον προμηθευτή. Ενημερώνει τον καταναλωτή για την κατανάλωση του και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τον χρόνο κατά τον οποίο σε συμφέρει οικονομικά να χρησιμοποιήσεις τις συσκευές, ώστε να εξοικονομήσεις χρήματα,  επίσης  να  δώσεις εντολή από το κινητό σου να για να τεθεί σε λειτουργία μια ηλεκτρική συσκευή, να αλλάξεις προμηθευτή  κ.α.

Ήδη στη χώρα έχουν εγκατασταθεί  13.000 έξυπνοι μετρητές  σε μεγάλες παροχές. Σε εξέλιξη την ίδια ώρα βρίσκεται η προμήθεια 300.000 έξυπνων μετρητών για την εγκατάστασή τους σε οικιακούς και μικρούς καταναλωτές.


Δείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών  εδώ

Video από τις ομιλίες της εκδήλωσης  εδώ

Last modified on Thursday, 13/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας