Κουλτούρα καινοτομίας

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Ένα δελτίο τύπου της ManpowerGroup, μιας σημαντικής  διεθνούς εταιρείας που ασχολείται  με το ανθρώπινο δυναμικό με παρουσία και στην Ελλάδα,  η αφορμή για το σημερινό σημείωμα. Αφορά την διαπίστωση ότι η επιτυχία μιας επιχείρησης εξαρτάται περισσότερο από την ικανότητά της να καινοτομεί και τις δεξιότητες των εργαζομένων της παρά από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Καλλιεργώντας νέες ιδέες

Χαραχτηριστική η επισήμανση το Εμπορικού Διευθυντή της εταιρείας Μπάμπη Καζαντζή: "Η κουλτούρα καινοτομίας χαρακτηρίζει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι ηγέτες καλλιεργούν νέες ιδέες, εφαρμόζουν νέες διαδικασίες και ενθαρρύνουν την καινοτομία ως μακροπρόθεσμη αξία για την επιχείρηση".

Εάν ένας οργανισμός καλλιεργεί κουλτούρα που περιλαμβάνει κάθε ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, είναι πιθανό να είναι έτοιμος για καινοτομία:

  • Εμπιστοσύνη: είναι το δίχτυ ασφαλείας που επιτρέπει τις νέες ιδέες και καθιστά δυνατή την καινοτομία, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που επιτρέπει και δικαιολογεί τα αναπόφευκτα λάθη.
  • Περιέργεια: είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργικότητας. Για να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα καινοτομίας, οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα κλίμα που να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, όπου ενθαρρύνεται η «αμφισβήτηση» του κατεστημένου, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει δημιουργία διαφωνιών.
  • Πειραματισμός: Οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν όταν συνεχίζουν να πειραματίζονται εστιάζοντας στον ορίζοντα όπου μεταβάλλεται συνεχώς.
  • Επιμονή: Μια επιτυχημένη εταιρία παρέχει υποστήριξη, καθοδηγεί και προσαρμόζεται στα ζητήματα που προκύπτουν.
  • Πυγμή: Οι άνθρωποι με πυγμή δείχνουν θάρρος, δύναμη χαρακτήρα και επιμονή κατά τη διάρκεια αναπόφευκτων δυσκολιών, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ένα βασικό παράγοντα διαφοροποίησης στη σημερινή αγορά.
  • Συλλογικότητα: Η παρακολούθηση της ισορροπίας ρόλων σε μια ομάδα προσφέρει μια διορατικότητα στη δυναμική της. Υποδεικνύει επίσης την πιθανότητα επιτυχίας ή αποτυχίας για μια ανατιθεμένη εργασία.
  • Διαφορετικότητα: Για να προκύψει η καινοτομία χρειάζεται διαφορετικές προοπτικές για την περιήγηση σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο.
  • Ευμάθεια: Αυτό που γνωρίζετε ήδη είναι λιγότερο σχετικό με αυτό που μπορείτε να μάθετε.  Γνωρίζοντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις είναι λιγότερο σημαντικό από το να έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε τις σωστές ερωτήσεις στη σωστή στιγμή.
  • Επικοινωνία: H καινοτομία καθοδηγείται από ένα σαφές όραμα και σκοπό. Οι ηγέτες πρέπει να το διατυπώνουν ανοιχτά και να το επικοινωνούν σε τακτική βάση έτσι ώστε να ορίζονται οι παράμετροι για τις νέες ιδέες.  Η επικοινωνία σημαίνει επίσης ανταλλαγή ιδεών και κατανόηση των διαφορετικών απόψεων.

Καινοτομία και στην αυτοδιοίκηση

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα προσθέταμε, δεν αφορούν μόνο μεγάλους επιχειρηματικούς οργανισμούς. Απευθύνονται και στις μικρότερες επιχειρηματικές οντότητες  αλλά και σε κάθε άλλο οργανισμό που αφορά την καθημερινότητα του πολίτη και που είναι  υποχρεωμένος πλέον να μην παραμένει στατικός  στη λειτουργία του αλλά να καινοτομεί διαρκώς, σε μια εποχή που το απαιτεί.

Θεωρούμε ότι οι παραπάνω έννοιες αξίζει να μπουν στο λεξιλόγιο του κάθε ενεργού επιχειρηματία που βλέπει μπροστά. Ιδίως σε μια εποχή που πλέον καταργούνται διαρκώς οι παρασιτικές μορφές επιχειρείν, που καλλιέργησαν επί δεκαετίες μια «άρρωστη» κουλτούρα  επιχειρηματικής ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης.

Υπερβαίνοντας όμως και τον ρόλο τους, ως έννοιες,  στον επιχειρηματικό τομέα πιστεύουμε ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν σημαντικά «όπλα» και για όσους ηγούνται  ή θέλουν  να ηγηθούν  σε φορείς που αφορούν άμεσα το παρόν και το μέλλον όλων μας. Εδώ ανήκουν φυσικά και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και μιας και είμαστε στη εποχή επιλογής υποψηφίων σε όλες της βαθμίδες της αυτοδιοίκησης καλό είναι να τα λάβουν αρχικά υπόψη όσοι επιλέγουν υποψηφίους. Κυρίως όμως να τα λάβουν υπόψη, μαζί βεβαίως με τον γενικότερο πολιτικό τους προσανατολισμό και όσοι θα κληθούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, Η πολιτική βεβαίως δεν είναι επιχείρηση, αλλά η υγιής επιχειρηματικότητα έχει πολλά να δανείσει στην πολιτική.

Last modified on Friday, 26/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας