Ζητείται ευελιξία

Μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική η συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα,  με βασικά θέματα τα  σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί στους δανειολήπτες της Αχαϊκής Τράπεζας, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων 5- 6 % που χρεώνουν οι συστημικές τράπεζες στις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την απουσία ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα για την Αχαϊκή Τράπεζα σύμφωνα με  πληροφορίες οι  δανειολήπτες αντιμετωπίζουν, με αυξανόμενη συχνότητα,  ένα πιεστικό και καθόλου ευέλικτο, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες  περιβάλλον, εκ μέρους της εκκαθαρίστριας εταιρείας, με άμεσο κίνδυνο να οδηγηθούν ακόμη και βιώσιμες δραστηριότητες στο λουκέτο.

Θα πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη, ιδίως για επιχειρήσεις που άντεξαν, εξελισσόμενες και με θυσίες αμέτρητες,  την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης επί οκτώ χρόνια  και κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν υπάρχει ευελιξία ρυθμίσεων (παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν πλέον όλες οι συστημικές τράπεζες σε αντίστοιχες  βιώσιμες περιπτώσεις).

Προφανώς έχοντας  σε γενικές γραμμές υπόψη του τα παραπάνω,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας  μετέφερε τον προβληματισμό του στον κεντρικό τραπεζίτη που ελέγχει την εκκαθαρίστρια εταιρεία. Το «προλαμβάνειν» είναι  προτιμότερο του «θεραπεύειν» (πόσο μάλλον αν αυτό έχει τα χαρακτηριστικά «πονάει κεφαλι κόψε κεφάλι»  και  στη περίπτωση  των εκατοντάδων δανειοληπτών της Αχαϊκής αυτό έχει  τεράστια  σημασία.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου θα πρέπει να έχει  συνέχεια, συσπειρώνοντας και τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής. Η πρόθεση του διοικητή της ΤτΕ  να   επισκεφθεί την Πάτρα και σε συνεργασία με το εδώ  υποκατάστημα  της Τραπέζης Ελλάδος να υπάρξει  απ’ ευθείας ενημέρωση των επιχειρηματιών της περιοχής μας, μπορεί να ορθολογικοποίησει τα πράγματα.

Οι βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα με δάνεια της Αχαϊκής και βρίσκονται σε φάση ρύθμισής τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευελιξία και με σχετική άνεση χρόνου, όπως έχουν ήδη  αρχίσει και πράττουν και οι συστημικές τράπεζες.

Ήδη η επιχειρηματικότητα στην περιοχή υπέστη τεράστια καθίζηση με το κλείσιμο της τοπικής  τράπεζας της. Ας μην συνεχιστεί αυτό με την περαιτέρω εκκαθάρισή της, αν αυτή γίνει  με εισπρακτικά και μόνο κριτήρια.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας