Συνάντηση του Πλάτωνα Μαρλαφέκα με το Γιάννη Στουρνάρα 

stournaras marlafekasΣτα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί στους δανειολήπτες της Αχαϊκής Τράπεζας, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επικεντρώθηκε η συνάντηση με τον Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος κ. Στουρνάρα που είχε την περ. εβδομάδα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέας.

Εξετάστηκε η δυνατότητα τροποποίησης των σχετικών αποφάσεων, ώστε να προκληθεί μεγαλύτερη ευελιξία για την ρύθμιση των οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Συμφωνήθηκε δε, πως σύντομα θα διοργανωθεί με την συνεργασία του υποκαταστήματος της Τραπέζης Ελλάδος, επίσκεψη του κ. Διοικητού στην Πάτρα, για απ’ ευθείας ενημέρωση των επιχειρηματιών της περιοχής μας.

Επί τάπητος τέθηκε, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων 5- 6 % που χρεώνουν οι συστημικές τράπεζες τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την απουσία ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Αναλύθηκε ιδιαίτερα πως οι ανταγωνιστές των επιχειρήσεων μας στις γειτονικές χώρες απολαμβάνουν επιτόκια 0,6 έως 0,8% που σημαίνει πως έχει μειωθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό δε με τους υψηλούς αντιπαραγωγικούς φορολογικούς συντελεστές, προκαλούνται σημαντικές αρνητικές παρενέργειες που εμποδίζουν συνολικά την χώρα μας να οδηγηθεί σε ανάπτυξη.

Παρέμβαση στην Ε.Ε. γιατη διαρροή εγκεφάλων

Εξάλλου, καλεσμένος στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρηματιών των Ευρωεπιμελητηρίων, στις Βρυξέλλες ήταν ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και ιδιοκτήτης της Λουξ, οποίος μίλησε στην ενότητα με τίτλο "Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων".

Η φετινή εκδήλωση ήταν εστιασμένη στις δεξιότητες, στο εμπόριο, και στο μέλλον της Ευρώπης και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να διατυπώσουν ξεκάθαρα στους δημιουργούς στρατηγικών πολιτικής τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ότι για πρώτη φορά δεν συμμετείχαν Επιχειρηματίες από την Βρετανία, λόγω Brexit.

Ο κ. Μαρλαφέκας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο φαινόμενο – πληγή για τη χώρα μας, την «διαρροή εγκεφάλων» λέγοντας πως 180.000 απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες, τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες μέχρι και το 76 % των εφήβων εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

«Ενώ στις μεταπολεμικές δεκαετίες είχαμε μαζική μετανάστευση από την Ελλάδα, η σημερινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, επειδή πρόκειται για μια πραγματική ποιοτική αποστράγγιση. Είναι νέοι και οι πιο εκπαιδευμένοι άνθρωποι με νέες δεξιότητες που χρειάζονται για την 4η τεχνολογική επανάσταση και εγκαταλείπουν την Ελλάδα προς όφελος άλλων χωρών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο , Γερμανοί) που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευσή τους. Η «διαρροή εγκεφάλων» έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Μαρλαφέκας και ζήτησε να μάθει ποια μέτρα στοχεύει να πάρει η Ε.Ε. για να ανατρέψει την τάση αυτή στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες που παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

Last modified on Monday, 29/10/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας