Την δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην Πάτρα εξήγγειλε ο Στ. Πιτσιόρλας εγκαινιάζοντας την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

egkania sevpdeΤην απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας προχωρώντας άμεσα στην σύσταση εκ νέου του υπουργείο Βιομηχανίας, αλλά και την ανάπτυξη ενός μεγάλου τεχνολογικού πάρκου στην Πάτρα λόγω της  μακραίωνης ιστορίας της, μετέφερε προχθές από την Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

pitsiorlas sevpdeΟ κ. Πιτσιόρλας εγκαινιάζοντας την έκθεση με τίτλο «Προς προαγωγήν των παραγωγικών εργασιών του τόπου», που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου, έδωσε έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από την δημιουργία καινοτόμων και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντος, κάτι που προϋποθέτει τη σύνδεση της γνώσης και της έρευνας με την παραγωγή.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε και πάλι έναν ισχυρό βιομηχανικό τομέα, για αυτό και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε αυτή την προοπτική και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου αυτό το σχέδιο να πετύχει», επεσήμανε με έμφαση απευθυνόμενος στο πολυάριθμο ακροατήριο, αποτελούμενο από εκπρόσωπους πολιτικών αρχών και φορέων, παραγωγικών τάξεων και του επιχειρηματικού κόσμου της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Ανέφερε πως κακώς καταργήθηκε το εν λόγω Υπουργείο και πως στόχος της κυβέρνησης με αυτήν την επανασύσταση είναι να καταδείξει την τεράστια σημασία που έχει για την ανασυγκρότηση της χώρας, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Σχετικά με την Πάτρα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας είπε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλου τεχνολογικού πάρκου, διότι όπως σημείωσε, «η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τη Νάουσα που πρωτοπορεί στην έρευνα, για αυτό θα πρέπει να φέρουμε σε επαφή την παραγόμενη γνώση με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να παράγουμε προϊόντα καινοτομίας.»

Μάλιστα, προσέθεσε, «αυτή είναι η προοπτική για τη χώρα, για αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε και να τρέξουμε, ώστε να προλάβουμε το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» και επεσήμανε ότι «η Πάτρα μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την προοπτική».

Εστίασε στην αντίφαση, η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον τομέα των επιστημονικών δημοσιεύσεων και από τις τελευταίες στις πατέντες, λέγοντας πως «αυτή η «Κοιλάδα του Θανάτου», πρέπει να ανιστραφεί και θα επιτευχθεί μέσα από την σύνδεση της διανόησης με την παραγωγή. «Σήμερα οι χώρες που θα πάνε μπροστά είναι αυτές που θα επενδύσουν στις τεχνολογίες, στην καινοτομία και στην παραγωγή διεθνών εμπορεύσεων προϊόντων», ανέφερε.

«Οι εξαγωγές αυξάνονται»

Αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που, όπως είπε, προφανώς υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον εκτιμώντας πως θα οξυνθούν, αλλά σημείωσε πως «εμείς θεωρούμε ότι η χώρα πάει προς το καλύτερο: Ξεπεράσαμε το δύσκολο κάβο, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υπαρκτοί και σημαντικοί, οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς πολύ σημαντικούς, η ανεργία μειώνεται και σιγά-σιγά διαμορφώνεται ένα κλίμα που τείνει προς την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Και συνέχισε: «Αντέξαμε οκτώ τραγικά δύσκολα χρόνια. Μπορούμε τώρα σε ευκολότερες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε τα πάντα με μία προϋπόθεση. Θα πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση, κόμματα και παραγωγικοί φορείς, πρώτον να πειστούμε ότι χρειαζόμαστε μια άλλη ματιά για τα πράγματα, να αφήσουμε πίσω μας ένα παρελθόν, ιδεοληψίες και αντιλήψεις που μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν και δεύτερον να πειστούμε ότι η ανάπτυξη της χώρας και η ανταγωνιστικότητα είναι υπόθεση όλων, όπως επίσης και η κοινωνική συνοχή. Ενώ τόνισε πως πρέπει όλα τα στρώματα της κοινωνίας να επωμισθούν το βάρος της κατάκτησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Αναφέρθηκε στην σύγκλιση, που για πρώτη φορά καταγράφεται στην Ελλάδα στα ζητήματα της οικονομίας φέρνοντας ως παράδειγμα τον νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες, «που ήταν περίπου 100 χρόνων και τον αλλάξαμε με τεράστια συναίνεση στη Βουλή.» Αυτό, σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα, «δείχνει ότι στα θέματα αυτά διαμορφώνεται σιγά - σιγά ένας κοινός τόπος, μία κοινή αντίληψη ως προς το στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης και της ανάπτυξης της βιομηχανίας.»

Κλείνοντας, επανερχόμενος στη βιομηχανία, είπε ότι «σήμερα είμαστε σε μία στιγμή πάρα πολύ σημαντική, αφού έχουμε βγει από το μνημόνιο και σχεδιάζουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση.» «Σε αυτή την προοπτική», συνέχισε, «η ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι το κεντρικό στοιχείο, διότι η Ελλάδα πρέπει να παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα ανταγωνιστικά προϊόντα, για αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση που υπάρχει ιδιαίτερα στις νέες γενιές, αλλά και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν από τη βιομηχανία.»

Κλεομένης Μπάρλος: Αναγκαία η μόνιμη έκθεση

Την ανάγκη συνεργασία όλων των φορέων για το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής της περιοχής επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΒΠ&ΔΕ, καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, επαναφέροντας το αίτημα για δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης, ώστε να υπάρχει σύνδεση του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και το μέλλοντος, που όπως είπε είναι η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ.

Απ. Κατσιφάρας: Αναπτυξιακή πρόκληση  ο Λαδόπουλος

Μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για την Πάτρα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας την παρέμβαση ανάπλασης που έχει σχεδιαστεί για το ιστορικό εργοστάσιο του Λαδόπουλου, δίνοντας ελπίδα, ζωή και προοπτική για το αύριο. Ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε πως η πρόταση περιλαμβάνει δημιουργία Διοικητηρίου, μόνιμης έκθεσης για το Patras IQ, μουσείο βιομηχανικής ιστορίας και θερμοκοιτίδα, και μάλιστα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», κάτι που θα γνωστοποιηθεί πολύ σύντομα.

Χαιρετισμοί

Το κοινωνικό έργο των μελών του ΣΕΒΠ&ΔΕ ανέδειξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και πρόεδρος της Τριαντείου Σχολής.

Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας απηύθυνε η αναπληρώτρια προϊσταμένη Μαρίνα Αλεξοπούλου εξήρε στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, ενώ ευχαρίστησε τον αρχαιολόγο Ιωάννη Μόσχο, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση.

Η Ελένη Μπενέκη, εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς εστίασε στη σημασία της καταγραφής της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας μας. Ευχαρίστησε τους συλλέκτες για την παραχώρηση του υλικού της έκθεσης και τόνισε πως είναι μακρύς ο κατάλογος και «ξενάγησε» τους προσκεκλημμένους στα εκθέματα.

Στην αρχή ο διευθυντής του ΣΕΒΠ&ΔΕ Νικόλαος Κοτσώνης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή λέγοντας πως ο Σύνδεσμος είχε μια συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και ουσιαστική προσφορά στις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας και βιομηχανίας.

Και βραβεύσεις

Ο ΣΕΒΠΔΕ απένειμε τιμητικές διακρίσεις στην Τριάντειο Σχολή για την προσφορά της στον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Χρυσόστομο, στην Εφορία Αρχαιοτήτων Αχαΐας (την πλακέτα παρέλαβε η κυρία Αλεξοπούλου) και στο Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (τον Μάριο Παπαθανασίου).

Εικόνες και εκθέματα

ekthsesi sevpdeΟι παρευρισκόμενοι στο τέλος απόλαυσαν ένα εικοσάλεπτο ιστορικό ντοκουμέντο με την βιομηχανική ιστορία της περιοχής μας, προκαλώντας συγκινήσεις από την εποχή που τα εργοστάσια έσφυζαν από ζωή, ενώ τέλος ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση και θαύμασαν τα εκθέματα που προσέφεραν οι βιομηχανίες, ως ένα μικρό δείγμα της πλούσιας παραγωγικής ιστορίας της περιοχής μας. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή έως τις 30 Νοεμβρίου και ο ΣΕΒΠ&ΔΕ καλεί τα σχολεία να την επισκεφθούν.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας