Να επικρατήσει η λογική

Τα στοιχεία για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών που έδωσε  πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη σοκάρουν.

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 έως και τον Μάιο του 2018 μόνο κατά την περίοδο της παρούσας κυβέρνησης.

Στα 1,2 εκατ. Ανέρχονται  οι κατασχέσεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους. «Ανησυχητικά μεγάλη ομάδα του πληθυσμού»  κινδυνεύει, αναφέρει η έκθεση. Κατάσχονται ακόμη και επιδόματα μητρότητας και συμπληρωματικής παροχής ΟΑΕΔ, αλλά και ακατάσχετοι λογαριασμοί, όπως και παρατηρήθηκαν  κατασχέσεις λογαριασμών σε ποσά πολλαπλάσια της οφειλής.
Μετά από όλα αυτά, που θεωρούμε ότι αναδεικνύουν ένα «αποκρουστικό πρόσωπο» του δημοσίου, ήταν θεωρούμε φυσιολογική εξέλιξη η σχεδιαζόμενη   ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις δεσμεύσεις και τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά προβλέπεται ότι για τους φορολογούμενους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω απλήρωτων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση, θα επιτρέπεται η μερική αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών εφόσον έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και τηρούν τους όρους των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, δηλαδή είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Για κάθε μηνιαία δόση της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος-οφειλέτης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, αρχικά διπλάσιο ή τριπλάσιο, κατόπιν τριπλάσιο ή τετραπλάσιο και αργότερα ακόμη μεγαλύτερο σε σύγκριση με το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Αποτελεί αυτή η ρύθμιση ένα πρώτο βήμα προς τη λογική. Που όμως δεν φτάνει για να δοθεί μια ανάσα στην «στραγγαλισμένη» αγορά. Επιβάλλεται να συνοδευτεί και από μια νέα ουσιαστική ρύθμιση ανάλογη των παλαιότερων με τις 120 δόσεις αλλά και με βιώσιμες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Ιδίως χρειάζεται να επικρατήσει η λογική στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις όσων βιώσιμων αλλά πληγωμένων από την κρίση ΜμΕ έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια. Η συμπεριφορά προς τους δανειολήπτες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν επί μια δεκαετία, αν είναι  μόνο με εισπρακτική λογική θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και όλοι οι συλλογικοί φορείς των μικρομεσαίων που οφείλουν να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας.  

Last modified on Friday, 02/11/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας