Σύσκεψη φορέων θα συγκαλέσει η ΟΕΒΕΣΝΑ για να λυθούν τα προβλήματα στο ΒΙΟΠΑ

biopa

Σε… ξέφραγο αμπέλι έχει μετατραπεί ο χώρος του Βιοτεχνικού Πάρκου της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν γυρίσει την πλάτη σ’ ένα όνειρο ετών…

Είκοσι χρόνια μετά από επίπονες προσπάθειες και έντονες διεκδικήσεις για να αποκτήσει η αχαϊκή πρωτεύουσα έναν χώρο για να μπορούν να φιλοξενήσουν τις επιχειρήσεις τους οι Πατρινοί, η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Η έλλειψη φύλαξης, οι συχνές λεηλασίες, η δημιουργία ενός «άβατου» στο χώρο και η έλλειψη αστυνόμευσης έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό εγκατάλειψης που πλήττει τις επιχειρήσεις που επέλεξαν να επενδύσουν στο ΒΙΟΠΑ, στην περιοχή του Γλαύκου.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών-Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ) φέρνει το θέμα στο προσκήνιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς και ζητώντας τους την άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να επανέλθει η αίσθηση ασφάλειας και υγιούς επιχειρηματικότητας στην περιοχή ώστε να μην ναυαγήσει το όραμα του Βιοτεχνικού Πάρκου της Πάτρας.

Σε επιστολή τους, η οποία κοινοποιήθηκε προς το Δ.Σ. του Φορέα Υλοποίησης ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου Πάτρας Α.Ε., το Δ.Σ. του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου Πάτρας Α.Ε., την Εισαγγελία Πρωτοδικών  Πατρών, τον Δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη, τον Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, ταξίαρχο Νικόλαο Κοτρωνιά και τον Διοικητή Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδος, αρχιπύραρχο Κων/νο Κυριακόπουλο, περιγράφουν την σημερινή κατάσταση ως εξής: «Μετά από μία 20ετία, απ’ όταν ξεκίνησε, σαν ιδέα ακόμα, η δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου, σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόμασταν πως θα είχε την εικόνα της εγκατάλειψης που έχει σήμερα. Οι εγκαταστάσεις τους, αν και σύγχρονες, δεν φυλάσσονται, με αποτέλεσμα να γίνονται βορά σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης του χώρου από περιθωριακές και ειδικές κοινωνικές ομάδες με αυξημένη παραβατικότητα που δραστηριοποιούνται αφού δεν υπάρχει επίβλεψη του χώρου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά κλοπή υλικών από τις εγκαταστάσεις (καπάκια αγωγών, καλώδια, μεταλλικά αντικείμενα κλπ), καταστροφή πυροσβεστικών κρουνών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και εν γένει καταστροφή των υποδομών. Παράλληλα, γίνεται κλοπή – αφαίρεση υλικών και εργαλείων από τις επιχειρήσεις, φέρνοντας σε πλήρη απόγνωση αλλά και προκαλώντας τη δίκαιη αγανάκτηση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο ΒΙΟ.ΠΑ. Την κατάσταση επιδεινώνει η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και διαφόρων άχρηστων υλικών – μπαζών κλπ. Οι νέες συνθήκες που επικρατούν, σαφώς έχουν μετατρέψει τον πρώτο ενθουσιασμό των επιχειρηματιών για τον χώρο σε αποστροφή, καθώς κρίνεται επιεικώς ακατάλληλος για να φιλοξενήσει τις επιχειρήσεις, αφού δεν προσφέρουν την προστασία, την ασφάλεια και ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα αυτά, προσθέτουν, έχουν άμεσες επιπτώσεις καθώς «αφενός, ο χώρος δεν έχει τη δυναμική που προβλέπεται, καθώς οι επιχειρήσεις δεν επιλέγουν το ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου για χώρο στέγασης και δραστηριοποίησης λόγω των συνθηκών κι έτσι δεν υπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε. Αφετέρου, τείνει να μετατραπεί σε γκέτο παρανομίας καθώς κάθε αναφορά που γίνεται στους αρμόδιους φορείς για επίβλεψη δεν επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς παρατηρείται πλήρη εγκατάλειψη. Επίσης, βάσει καταγγελιών επιχειρηματιών προς την Ομοσπονδία η αστυνομία αδυνατεί να επιβάλλει την νομιμότητα και κατά καιρούς έχει δηλώσει αναρμόδια για το χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ.».

Για τους παραπάνω λόγους, η ΟΕΒΕΣΝΑ, σαν φορέας  εκπροσώπησης των επιχειρηματιών, που έχει στη δύναμή της 70 Σωματεία των Ε.Β.Ε., των οποίων η δραστηριότητά τους σχετίζεται με τη λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ., και ως μέλος του Δ.Σ. και εταίρος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς και ζητά «την άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να επανέλθει η αίσθηση ασφάλειας και υγιούς επιχειρηματικότητας στην περιοχή ώστε να μην ναυαγήσει το όραμα του Βιοτεχνικού Πάρκου της Πάτρας. Ελπίζουμε να μην είναι ήδη αργά».Last modified on Thursday, 13/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας