Ένα διαφορετικό «οικοσύστημα»

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον η συνάντηση που είχαμε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΟΕΒΕΣΝΑ με μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στο χώρο  του Τουρισμού. Η πρόσκληση μας (από τον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και την ολοκληρωμενη τουριστική πλατφόρμα www.holidayemotions.com ) προσδιόριζε το στόχο:

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας μας, μέσω της τουριστικής πλατφόρμας  www.holidayemeotions, για τη  δημιουργία ενός λειτουργικού «Οικοσυστήματος» επιχειρήσεων, που θα κάνει στην πράξη την περιοχή μας τουριστικό προορισμό και θα εξυπηρετεί  με  άριστο τρόπο τουρίστες που θα αγοράζουν μέσω της πλατφόρμας  ολοκληρωμένες τουριστικές υπηρεσίες, σας καλούμε σε συνάντηση εργασίας… όπου 

θα παρουσιαστεί η νεότερη έκδοση του holidayemotions.com και νέα   καινοτόμα εργαλεία οργάνωσης της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης. Επίσης θα κατατεθούν προς συζήτηση  πιλοτικές προτάσεις μας για ενδιαφέροντα τουριστικά «πακέτα», με προορισμό της Πάτρα και την Αχαΐα.

Συμπεράσματα και συνέχεια…

Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν επιχειρηματίες που έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία στην τουριστική πλατφόρμα,  ξενοδόχοι της περιοχής μας και πολλοί ακόμη επαγγελματίες με τους οποίους έχουμε  συζητήσει την πρόθεσή  μας για τη λειτουργία ενός αξιόπιστου τοπικού «οικοσυστήματος» με τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να εξυπηρετήσουν με ποιοτικό τρόπο ταξιδιώτες που θα προσελκύσουμε στην περιοχή μας, πείθοντάς τους ότι αξίζει να έλθουν στην Πάτρα και στην Αχαΐα.  

Στη συνάντηση από την πλευρά μας ως οργανωτές της, παρουσιάσαμε μια εντελώς νέα έκδοση της τουριστικής πλατφόρμας, που από τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα αντικαταστήσει  την υπάρχουσα στο διαδίκτυο και μια σειρά από εφαρμογές που την καθιστούν πολύπλευρα «εργαλείο» καθημερινής στήριξης του έργου του μικρομεσαίου επιχειρηματία, συμβάλλοντας στην οργάνωση και την πώληση τουριστικών υπηρεσιών του. Στην κατεύθυνση αυτή παρουσιάστηκαν πιλοτικά και ενδιαφέροντα τουριστικά πακέτα που ετοιμάζουμε για την περιοχή, αξιοποιώντας κορυφαία συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Από την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε, θεωρούμε ότι έχουν ενδιαφέρον ορισμένα συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα μιας  πρωτοβουλίας, που αφορά γενικότερα την μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση και έρχεται όχι να υποκαταστήσει το έργο των υπαρχόντων επιχειρήσεων του τουρισμού αλλά αντιθέτως να το στηρίξουν και να διευρύνουν τους ορίζοντές του:

  • Τονίστηκε από πολλές πλευρές ότι η περιοχή μας ακριβώς επειδή δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα αυτό
  • Εκφράστηκε η διάθεση ενεργού συμμετοχής στο εγχείρημα δημιουργίας ενός τοπικού «οικοσυστήματος» που θα παρέχει υπηρεσίες σε όσους μέσω της τουριστικής πλατφόρμας έλθουν στην Πάτρα και στην περιοχή.
  • Έγινε φανερό ότι η δυνατότητα με απλό και φιλικό τρόπο να θέτει προς πώληση η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση υπηρεσίες της και προϊόντα της προς  τους  εν δυνάμει επισκέπτες μας, μέσω μιας  πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει την υποδομή να προωθεί το σχετικό μήνυμα σε όλους, αλλάζει το σκηνικό στον τρόπο οργάνωσης εκατοντάδων  δραστηριοτήτων στο χώρο του τουρισμού και όχι μόνο
  • Απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα που αφορούσαν την κατανόηση του ρόλου της τουριστικής πλατφόρμας σε δραστηριότητας και υπηρεσίες που δεν αφορούν μόνο τη διαμονή, τη σίτιση και την μετακίνηση του ταξιδιώτη. Κυρίως θεωρούμε ότι ετέθη σε συζήτηση που θα έχει συνέχεια η ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να διαμορφωθούν νέα «πακέτα» υπηρεσιών, που θα προσελκύσουν νέους τουρίστες στην περιοχή και θα δημιουργήσουν νέα αξία στο παρεχόμενο τουριστικό μας προϊόν.
  • Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι φορείς της περιοχής σε μια τέτοια λειτουργία του οικοσυστήματος. Παρότι η πρόσκληση δεν αφορούσε εκπροσώπους φορέων αλλά επιχειρηματίες που μπορούν να συμμετάσχουν  στο «οικοσύστημα» εντούτοις η μέχρι τώρα συζητήσεις μας με εκπροσώπους βασικών φορέων της περιοχής δείχνουν μια θετική διάθεση που θα καλλιεργήσουμε γόνιμα στην πορεία.
  • Η συζήτηση κατέληξε με την συμφωνία να έχει συνέχεια, στη βάση και  προτάσεων που θα προκύψουν από τους ίδιους τους επιχειρηματίες για το πώς μπορούν να σχεδιαστούν και  προωθηθούν «πακέτα» υπηρεσιών τους. Θεωρούμε ότι μετά και αυτήν τη συνάντηση αλλά  και όσα  από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουν θα γίνει φανερό ότι το μήνυμα «μαζί μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μας προορισμό και σε αυτήν την προσπάθεια έχουν θέση όλοι» έγινε  περισσότερο  κατανοητό και αποδεκτό.

Last modified on Friday, 14/12/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας