Σημαντική ευκαιρία

Η παράταση ενός έτους για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές αποτελεί σημαντική-και αναμενόμενη – εξέλιξη.

Το έχουν καταλάβει άλλωστε όλοι και κυρίως οι Θεσμοί, ότι η διαδικασία αυτή σιγά-σιγά ωριμάζει στην ελληνική κοινωνία και μπορεί  με τις σημνατικές αλλαγές και θα πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτήν να συμβάλλει στην επανεκκίνησή της. 

Τα μέχρι τώρα βέβαια στοιχεία (πηγή:capital.gr) δείχνουν  υψηλό ενδιαφέρον, αλλά χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Με  βάση στατιστικά από την σχετική παλτφόρμα ,στις πρώτες 70 εβδομάδες λειτουργίας μόλις 115 επιχειρήσεις κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Επιτυχώς  ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση προς ΚΕΑΟ 532 και προς ΑΑΔΕ 489 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέχρι στιγμής καμία αίτηση ρύθμισης οφειλών των αγροτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 39.135 επιχειρήσεις, που έχουν εκκινήσει διαδικασία, εκ των οποίων οι 9264 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη 18.571 εκκίνησαν τη διαδικασία, εκ των οποίων 11.481 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ οι αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν είναι 3.257. Σχετικά με τους αγρότες, 1.371 εκκίνησαν τη διαδικασία, 975 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, που εξ αρχής χαιρέτισαν την επιλογή για έναν δίκαιο και λειτουργικό εξωδικαστικό διακανονισμό, έχουν καταθέσει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους για την εως τώρα διαδικασία που ακολουθείται.

Κοινός τόπος όλων η απλοποίηση των διαδικασιών, το τελικό κόστος της όλης υπαγωγής στο σύστημα, η ανεύρεση τρόπων υπαγωγής στη διαδικασία όλων των ενδιαφερομένων μερών και ιδίως των τραπεζών.

Η έξοδος από τα μνημόνια, η αργή αλλά αναμενόμενη  ανάπτυξη της χώρας, θα πρέπει να συμβαδίσει και με την δικαιότερη  αντιμετώπιση όλων αυτών που δεν είναι εκ συστήματος αποφεύγοντες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά η βιαιότητα της κρίσης του ανάγκασε να χρεωθούν και αδυνατούν χωρίς ουσιαστικές και βιώσιμες ρυθμίσεις να επιβιώσουν.

Πριν από όλους αυτό θα πρέπει να κατανοηθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών που θα πρέπει να αναλογισθούν πως και με ποιες ρυθμίσεις και οι ίδιες έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Θεωρούμε ότι η απλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που παρατάθηκε, μαζί με την αναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων θα αποτελέσουν μια σημαντική ευκαιρία για όλους όσους  μετά από κοντά δέκα χρόνια κρίσης βλέπουν κάτι να κινείται στον ορίζοντα αλλά τους  συγκρατούν αρρύθμιστες παλιότερες υποχρεώσεις τους. 

Last modified on Friday, 14/12/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας