Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Τμήματος - 40 χρόνια Φαρμακευτική Πατρών

kentriki aithousa

Το περασμένο Σάββατο στο νέο  κτίριο του Φαρμακευτικού  Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών εορτάστηκαν τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του. Χαιρετισμό απηύθυναν οι:

Καθηγητής Γιώργος Σπυρούλιας πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, που αναφέρθηκε στο έργο της Φαρμακευτικής όλα αυτά τα χρόνια.

Γιώργος Αγγελόπουλος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που  τόνισε  ότι «η Φαρμακευτική έχει παρελθόν, αλλά και λαμπρό μέλλον μετά τη συμπλήρωση των 40 χρόνων». Σημείωσε ότι  «τα τελευταία χρόνια η σχέση Περιφέρειας – Πανεπιστημίου έχει βελτιωθεί με στήριξη δράσεων και κτιριακού εξοπλισμού στοχεύοντας πάντα στις ανάγκες του Πανεπιστημίου».

Νίκος Καραμάνος Αναπληρωτής Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, που τόνισε ότι « η επέτειος των 40 χρόνων είναι προσφορά στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην κοινωνία». «Οφείλουμε όλοι μας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν τα μέγιστα στην καθιέρωση του τμήματος» επεσήμανε.

Πέτρος  Παπαθανασίου μέλος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, ο οποίος   αφού ανέφερε ότι «αποτελεί τιμή για εμένα εκπροσωπώντας το Σύλλογο να παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, στα 40 χρόνια από τη δημιουργία της Σχολής» τόνισε ότι  «δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό, παρ’ όλα αυτά η Φαρμακευτική της Πάτρας συμβάλλει θετικά προσφέροντας το καλύτερο που μπορεί στους φοιτητές τους εξοπλίζοντας τους με όλα τα εφόδια για το ρόλο τους στην κοινωνία ως επιστήμονες».

Γιώργος Παναγιωτάκης πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών που τόνισε: Είμαι 40 χρόνια στο Πανεπιστήμιο ως εργαζόμενος. Στο εργαστήριο της φυσικής και εγώ προσωπικά είχαμε τη χαρά να έχουμε φοιτητές και φοιτήτριες από το Τμήμα της Φαρμακευτικής. Από το 2010-2014 που υπήρξα Πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών συνέβαλλα τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί το κτίριο που σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ, κάνοντας όλοι μια υπέρβαση και μαζί με τον κ. Νικολαρόπουλο καταφέραμε να βρούμε τα χρήματα για να έχουμε αυτό το στολίδι – κτίριο. Φροντίσαμε να φιλοξενηθεί και να οικοδομηθεί στους κατάλληλους χώρους και θέλω να πω επίσης  ότι η Σχολή έχει συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε το Πανεπιστήμιο να φιγουράρει στις καλύτερες διεθνείς θέσεις μεταξύ παγκοσμίων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.   Απευθυνόμενος στους φοιτητές που βρίσκονταν στην αίθουσα πρέπει να καταλάβετε ότι η κατάκτηση της γνώσης είναι βαθιά επαναστατική πράξη και γι’ αυτό πρέπει να συμβάλλετε με τη στάση και τις γνώσεις σας.

Δημήτρης Αναγνωστάκης Γενικός Διευθυντής Πολυεθνικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, που τόνισε: Είμαι συγκινημένος και χαρούμενος, αποφοίτησα το 1989, ήταν στην Πάτρα από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Χρειαζόμαστε στελέχη για να ενώσουμε το Πανεπιστήμιο με την Παραγωγή. Πυλώνες μπορεί να αποτελέσουν η Ανάπτυξη, η Έρευνα και η εφαρμογή στην παραγωγή για να αναπτύξουμε τη Φαρμακευτική. 40 χρόνια η Σχολή, ζήσαμε ο καθένας από την πλευρά του μια επανάσταση. Πάρα πολλοί φαρμακοποιοί απορροφήθηκαν, είχαμε εξελίξεις στην επιστήμη μας όσον αφορά α) Τις Στατινες, β) Το Aids από θανατηφόρα νόσο έγινε χρόνιζα, γ) Στην Ογκολογία, δ) Σε Βιολογικούς Παράγοντες καθώς και στην Ηπατίτιδα και όλα αυτά τα καταφέραμε μέσα από την έρευνα στην Φαρμακευτική με τον ουσιαστικό ρόλο να τον έχει το Πανεπιστήμιο. Το μέλλον είσαστε εσείς οι φοιτητές…» 

Τέλος  ο πρόεδρος του τμήματος  ανέγνωσε χαιρετισμό της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών  Βενετσάνας Κυριαζοπούλου (απουσίαζε  στη σύνοδο των Πρυτάνεων).

Κεντρικός Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κυριακός Θεοδοσιάδης Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος  μεταξύ άλλων ανέφερε :  Αναγνωρίζω και την τιμή και την ευθύνη να μιλώ με το σεβασμό που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο που σπούδασε και θέλω να τονίσω τη σχέση που έχω δημιουργήσει με το Τμήμα της Φαρμακευτικής Πατρών όλα αυτά τα χρόνια, την οποία θα την έλεγα και οικογενειακή τώρα πια. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια. Οφείλω να συγχαρώ τους Καθηγητές και τους φοιτητές αυτού του Πανεπιστημίου. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, η Φαρμακευτική της Πάτρας είναι στην 1η θέση και μακράν της δεύτερης μεταξύ των τριών που διαθέτει η χώρα μας. Η παρουσία των καθηγητών στα Επιστημονικά Συνέδρια, όσων βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα αλλά και όσων λείπουν με οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Στόχος μας είναι από Τμήμα να γίνει Σχολή η Φαρμακευτική… Ένας από τους ρόλους του Πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι η σύνδεσή του με την κοινωνία». Ο κ.Θεοδοσόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα και στον κλαδο που εκπροσωεπί , τονίζοντας:

Με τα  μνημόνια δεχθήκαμε χτυπήματα και χρεωθήκαμε  με μέτρα περισσότερα από όσαμας αναλογούσαν. Να αναφέρω ότι σε σχετικά στοιχεία που υπάρχουν ο ασθενής πληρώνει διπλάσια χρήματα στη φαρμακευτική δαπάνη από ότι πριν από 7 χρόνια. Στον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με την είσοδο ενός νέου ανθρώπου στη φαρμακευτική τόσο από γονείς, όσο και από υποψήφιους φοιτητές, να επισημάνω ότι το επάγγελμα δεν βρίσκεται σε επίπεδο αντάξιο της προσφοράς του και φυσικά σε θεσμικό όσο και οικονομικό επίπεδο χρειάζονται ακόμα να γίνουν βήματα για να κατακτήσουμε ξανά τη θέση μας στην ελληνική κοινωνία.

Πετυχημένος είναι αυτός που αγαπάει το επάγγελμά που κάνει, καλύτερα είναι να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αυτός πρέπει να είναι και ένας από τους στόχους μας σε αυτή τη ζωή.

Τα προηγούμενα 15-20 χρόνια το φαρμακείο είχε επιλέξει το δρόμο του αυτόματου πιλότου, με ευθύνες αποκλειστικά δικές μας, δίνοντας βάρος στις ανακαινίσεις (π.χ. στο φωτισμό). Δυστυχώς αυτός μας έκανε να  περιορίσουμε τον επιστημονικό μας ρόλο. Αναποτελεσματική και καταστροφική αυτή η επιλογή που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση. Η παρούσα διοίκηση αποφάσισε με στροφή 180ο τονίζοντας ότι τα Φαρμακεία δεν είναι εμπορικά καταστήματα και εκλογικά κέντρα αλλά χώροι παροχής Υγείας…

Όσον αφορά την επιλογή των φοιτητών της φαρμακευτικής δεν είναι δυνατόν να αποτελεί μονόδρομος το  επάγγελμα  του φαρμακοποιού. Πρέπει να υπάρξει  εκ μέρους της Πρυτανείας, των Διδασκόντων, ένα πρόγραμμα σπουδών που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του Τμήματος και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας, από όποια θέση και εάν βρισκόμαστε. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε και είμαι διατεθειμένος να ενώσω τις δυνάμεις μου…Το Πανεπιστήμιο πρέπει να το δούμε όλοι σαν προέκταση του σπιτιού και της οικογένειάς μας εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που μας δίνεται.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αποστόλης Βαλτάς, Φαρμακοποιός, Αντιπρόεδρος ΠΦΣ , ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: Είμαι χαρούμενος, αλλά και συγκινημένος που υπήρξα φοιτητής τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σχολής, από όπου 37 απόφοιτοι λυκείου από διάφορα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στην Πάτρα. Παρ’ όλα τα προβλήματα υποδομών, έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού, τα καταφέραμε. Δεν έχω ξεχάσει τους αείμνηστους καθηγητές μας Γαληνό και Θεοδοσίου καθώς και ότι στο μάθημα του αείμνηστου καθ. Π. Κορδοπάτη είμαστε όλοι θαμπωμένοι. Όπως και  ο  καθ. Π.Κατσουλάκος μας έκανε να αγαπήσουμε το μάθημα. Τα προβλήματα μας οδήγησαν σε μια εκπληκτική συνεργασία, ζήσαμε μια όμορφη ζωή.

Η φαρμακευτική σχολή ήταν μια ζωντανή σχολή. Στη σχολή πρέπει εκτός από την εκπαίδευση να δίνεται η δυνατότητα και για Δια Βίου Μάθηση. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τα ελληνικά σκευάσματα… Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και ανοιχτέ τα φτερά σας για να κατακτήσετε αυτό που αγαπάτε και επιθυμείτε. 

Σε παρέμβασή του ο Γεν. Γραμματέας του ΠΦΣ  Σεραφείμ Τζήκας αναφέρθηκε στο ρόλο της επιμόρφωσης καθώς και ότι το φαρμακείο αλλάζει και δεν θα είναι πια το ίδιο όπως το γνωρίσαμε και το βιώσαμε τα τελευταία 40 χρόνια.  Τόνισε ότι «πρέπει να στραφούμε προς έναν πυλώνα αυτοφροντίδας, με επιμόρφωση, εξειδίκευση και σε αυτό όλοι οι Φαρμακευτικοί Συλλόγου πρέπει να βοηθήσουν. Ο φαρμακοποιός να βοήθαει τον κάθε ασθενή στη θεραπεία της ασθένειας του, και να δίνεται η δυνατότητα εάν χρειαστεί να παρέχεται και βοήθεια στο σπίτι»

Η Ε. Παπαδημητρίου επικ.καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής Πατρών παρουσίασε την "Η Ιστορική Διαδρομή του Τμήματος", στεκόμενη στην ίδρυση το 1977, στη λειτουργία του τμήματος, στο Α΄ Πρόγραμμα Σπουδών το 1980/81, στα μαθήματα που γινόντουσαν από Καθηγητές της Ιατρικής, Φυσικής και Χημείας, στην αύξηση του αριθμού διδασκόντων καθώς και στο σήμερα, το οποίο οφείλεται σε ανθρώπους που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν όνειρα και προσδοκίες πολλών φοιτητών, με προεξαρχόντα τον Καθηγητή Π. Κορδοπάτη.    

Στα 40 χρόνια με ομιλίες τους αναφέρθηκαν  μέλη ΔΕΠ  του τμήματοςόπως οι : Γεώργιος Παϊρας – Αν. Καθηγητής, Ε. Φουστέρης  Καθηγητής,  Σ. Τζάρτος Ομότιμος Καθηγητής, Χαράλαμπος Καμούτσης πρώην Καθηγητής. Αναφέρθηκαν  στα πρώτα χρόνια της Σχολής αλλά και για τα όσα έχει καταφέρει με τη συνεργασία Καθηγητών και φοιτητών όλα αυτά τα χρόνια, με επιστέγασμα την δημιουργία του κτιρίου που αποτέλεσε όραμα από την πρώτη στιγμή.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης - αφού στο διάλειμμα είχε οργανωθεί μια ξενάγηση στο νέο κτίριο του τμήματος από τους Καθηγητές της Σχολής  Κ. Αυγουστάκη & Χ. Κοντογιάννη – πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα ζωντανό στρογγυλό τραπέζι, το οποίο συντόνισε ο εκδότης του «Σ.Ε.» Παναγιώτης Γιαλένιος.  Συζητήθηκε το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον του Τμήματος Φαρμακευτικής, με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από όλους όσους έλαβαν μέρος. Στο πανελ συμμετείχαν οι: Α. Καλλιβώκας Φαρμακοποιός, Ε. Μιτάκης  Φαρμακοποιός Boehringer Ingelheim, Σ. Νικολαρόπουλος Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής Παν. Πατρών & ο Α. Παπαπετρόπουλος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής Παν. Αθηνών. (Αναλυτική παρουσίαση  της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης θα φιλοξενήσει ο Σ.Ε στην επόμενη έκδοσή του)

Βραβείο Παύλος Κορδοπάτης

MparmpoutsiΚατά τη διάρκεια  της  εκδήλωσης παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο του  αείμνηστου καθ. Παύλου Κορδοπάτη από την αν. καθηγήτρια Φ.Λάμαρη η οποία ανακοίνωσε και το όνομα της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Σπυριδούλας Μπαρμπούτση, που τιμήθηκε   με το φετινό  βραβείο Π. Κορδοπάτης - το οποίο θεσμοθετήθηκε από την οικογένεια του αποθανόντος καθηγητή και επί πολλά χρόνια πρόεδρου της Σχολής (συνοδεύεται με 1.000€ και αφορά τον/ην απόφοιτο/η κάθε χρονιάς με το μεγαλύτερο βαθμό) . H πτυχιούχος αφού παρέλαβε το βραβείο είπε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για αυτήν να είναι απόφοιτος της Σχολής και ευχαρίστησε την κα. Παπαδημητρίου, καθηγήτρια του Τμήματος, η οποία και την βοήθησε σε όλη αυτή την πορεία προς την απόκτηση του Πτυχίου.   

Last modified on Tuesday, 09/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας