Το προεκλογικό σκηνικό

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Λιγότερο από έξι μήνες πλέον οι εκλογές στο Δήμο της Πάτρας και το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα. Με την τελευταία  όμως αποχώρηση του «παλαίμαχου» πλέον στα δημοτικά πράγματα της πόλης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κώστα Χριστόπουλου και την ανάδειξη  του 52χρονου εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου της «Νέας Πόλης» Ηλία Γκοτσόπουλου ως επικεφαλής της παράταξης, έχουμε μια ακόμη σημαντική μεταβολή στο πολιτικό προσωπικό που θα κατέβει στον εκλογικό στίβο.

Έχει προηγηθεί η ανάδειξη του Γιώργου Ρώρου ως επικεφαλής στην ΡΑΠ - που μετονομάζεται οσονούπω, και όλα δείχνουν ότι τον  πρώτο μήνα του χρόνου  θα έχουμε όλους τους πρωταγωνιστές στην αφετηρία.

Λίγο πριν  την αφετηρία

Για να έχουμε ολόκληρη την μέχρι τώρα εικόνα ας δούμε τι ισχύει από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές: Είχαν λάβει μέρος 11 παρατάξεις με δύο μόνο εξ αυτών να μένουν εκτός δημοτικού συμβουλίου. Η παράταξη του Ανδρέα Τζουραμάνη (Πρωτοβουλία για την Πάτρα), και αυτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (επικεφαλής Λέττα Ζάγκλα).

Από τις υπόλοιπες που εισήλθαν στο δημοτικό συμβούλιο-πλην των προαναφερόμενων:

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ ανακοίνωσε και επίσημα την Τρίτη  ότι ο  Κώστας Πελετίδης θα είναι  ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Στην τωρινή αναμέτρηση και λόγω του νέου εκλογικού νόμου φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα συμμαχιών της παράταξης του ΚΚΕ και ήδη κάτι τέτοιο διεφάνη στην προχθεσινή  επίσημη ανακοίνωση  των υποψηφίων στην Τ.Α του κόμματος σε ολόκληρη τη Δυτ. Ελλάδα.

Η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» (ο ιδρυτής της πρώην Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς δεν ασχολείται  πλέον με τα δημοτικά) με αρκετές αποχωρήσεις, είναι ακόμη σε πορεία αναζήτησης.

Ο Νίκος Τζανάκος (Πάτρα, η δική μας πόλη) είναι μετά την Δημοτική Αρχή ο πιο δραστήριος από όλους τους άλλους υποψήφιους. Ανακοινώνει διαρκώς -και με επικοινωνιακούς όρους -νέα πρόσωπα με κύρος για τον συνδυασμό του ενώ και ό ίδιος ως πρόσωπο έχει όλη αυτήν την τετραετία οικοδομήσει ένα νέο προφίλ ,που του δίνει μεγαλύτερα περιθώρια διείσδυσης στο εκλογικό σώμα. 

Η  «Ανυπότακτη Πολιτεία» με επικεφαλής τον Χρήστο Πατούχα είναι διαρκώς ενεργή και έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα την παρουσία της με σταθερή παρέμβαση σε κάθε  σημαντικό τοπικό ζήτημα.

Το «Κοινοτικόν»  και ο  Θεόδωρος Ντρίνιας  έχουν διαρκή παρουσία  στα δημοτικά θέματα με επεξεργασμένες θέσεις  και ευρύτερες προσεγγίσεις.

Η Βίβιαν Σαμούρη (Όλοι μαζί για την Πάτρα) έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφια αλλά ακόμη δεν έχει έντονη προεκλογική παρουσία.

Από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που είχαν θέση στο δημοτικό συμβούλιο

O Νίκος Οικονομόπουλος (Πάτρα Δυνατή) που είχε μία έδρα με ποσοστό 5,82% και 5.779 ψήφους, δεν θα κατέλθει  ενώ ο  Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (Αγωνιζόμενοι Πολίτες), λόγω  επαγγελματικού κωλύματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος (είχε πάρει 6,09% και 6.047 ψήφους) και θα στηρίξει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο.

Μια νέα υποψηφιότητα που αναμένεται και προετοιμάζεται από καιρό είναι του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, του νυν αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα δείχνουν ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητα του. Δείχνει να συσπειρώνει τμήματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς και έχει ενδιαφέρον, με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς  του ποιοι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί χώροι  θα τοn στηρίξουν, θεωρώντας τον βασικό αντίπαλο  δέος της νυν δημοτικής αρχής.

Δεν γνωρίζουμε αν στον εκλογικό στίβο θα εισέλθουν και νέοι «παίκτες» στην πορεία. Πάντως ο νέος εκλογικός νόμος έχει ανοίξει ορέξεις, κυρίως λόγω του ενεργότερου ρόλου που έχει η μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια μετά τις εκλογές.

Επιπλέον ένα νέο πεδίο ανάδειξης υποψηφίων και φιλοδοξιών με διαφορετικούς όρους από το παρελθόν φαίνεται ότι θα είναι τα δημοτικά διαμερίσματα , όπου παρέχεται η δυνατότητα καθόδου  και αυτόνομων πλέον συνδυασμών. Στο πεδίο αυτό ήδη κινούνται διάφοροι, με ποιο εμφανή παρουσία αυτήν του ιστορικού τοπικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Θανάση Μπιλίρη , που ανέδειξε μάλιστα με παρεμβάσεις του αυτή τη νέα δυνατότητα του εκλογικού νόμου.

Όλα επομένως δείχνουν ότι τουλάχιστον στο Δήμο της Πάτρας θα έχουμε στον κρίσιμο πρώτο γύρο των εκλογών ένα πολυπρόσωπο τοπίο με ποιο σαφείς επιδιώξεις για ουσιαστικό ρόλο από ότι στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει όλο αυτό το νέο σκηνικό ενισχυτικά στην κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων συναίνεσης και συνεργασιών. Η νοοτροπία συμμαχιών σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου στην Πάτρα είναι περίπου «ξένο σώμα» όλα τα προηγούμενα χρόνια εκτός κάποιων χαρακτηριστικών εξαιρέσεων.

Η ποιότητα  της τωρινής  προεκλογικής περιόδου θα δείξει αν η Πάτρα τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορέσει, αξιοποιώντας όλες  της τις δυνάμεις και τα σημαντικά της πλεονεκτήματα, να καλύψει τα κενά της και να διεκδικήσει ευρύτερο ρόλο σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προς όφελος φυσικά των πολιτών της.    

Last modified on Friday, 21/12/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας