Αποχαιρετώντας το 2018

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Αποχαιρετούμε με αυτό το τεύχος και το 2018 και έχει ενδιαφέρον να κάνουμε, με ψύχραιμη ματιά, μια σύντομη γενική αποτίμηση των 12 μηνών που πέρασαν και σε λίγο θα αποτελούν ιστορία.

Μια μεταβατική χρονιά

Με μια λέξη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το 2018 ως μια μεταβατική χρονιά. Το γεγονός που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό είναι το τυπικό τέλος του μνημονιακού καθεστώτος της χώρας.

Ανεξαρτήτως του τρόπου που κρίνεται αυτή η  εξέλιξη από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και φυσικά από τους πιστωτές της, αποτελεί ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο και μια νέα πραγματικότητα.

Αυτή η πραγματικότητα δεν έχει βεβαίως σε κανένα ακόμη πεδίο επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών, που εξακολουθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά προς τις τράπεζες.

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα συνδυάστηκε περισσότερο μέχρι σήμερα με ένα κράτος που αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο σε επιδοματικό και προνιακό  επίπεδο και ελάχιστα ως μια οικονομία σε μετάβαση προς ένα νέο αποδοτικό παραγωγικό μοντέλο, που μπορεί να την οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αυτοτροφοδοτούμενο μέλλον.

Ένα επίσης ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του 2018, που κυρίως από τις αρχές του Φθινοπώρου και μετά επηρεάζει την καθημερινότητα, είναι το προεκλογικό πλέον τοπίο που έχει δημιουργηθεί και καθορίζει αποφάσεις και λειτουργίες του συνόλου του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα το γεγονός ότι εντός του 2019 θα έχουμε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο έχει επίδραση σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης με τις ανάλογες συνέπειες.

Αν δούμε το 2018 ως εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως έτος πολύ μεγάλων  μεταβολών ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομία. Οι μεγάλες συγκρούσεις, που κυρίως εστιάζονται στις πολιτικές δασμών και έχουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις ΗΠΑ και την σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη πολιτική Τραμπ, επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις και υπονομεύουν μεσο-μακροπρόθεσμα  την  παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι εξελίξεις αυτές δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα και στο βαθμό που θα έπρεπε το εγχώριο πολιτικό σύστημα και αυτό αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο.

Στις παραπάνω εξελίξεις οφείλουμε βεβαίως να δούμε τις πολύ σημαντικές γεωστρατηγικές αλλαγές που επιχειρούνται στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως σε Βαλκάνια, με τον ενεργειακό παράγοντα να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτές. Η χώρα μας σε αυτό το πεδίο φαίνεται να έχει ενεργητικό ρόλο,  που όμως  αδυνατίζει κυρίως γιατί δεν αυτονομείται από τις εγχώριες πολιτικές συγκρούσεις και γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά την μεγάλη άνοδο των ξενοφοβικών και ευρωσκεπτιστικών δυνάμεων παντού. Ο συνδυασμός αυτών των φαινομένων με την αύξηση του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών  αντιλήψεων, κάτι που ενισχύεται από την αύξηση των τρομοκρατικών πολύνεκρων δράσεων στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης-αποτελούν ηχηρή προειδοποίηση για τα επερχόμενα κακά, που αντικειμενικά θα μας επηρεάσουν όλους.

Ανησυχητικές και το 2018 ήταν  οι εξελίξεις στο κλίμα. Από τη μια έχουμε έξαρση των καταστροφικών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη έχουμε υποχώρηση από συμφωνίες που λίγο καιρό πριν έδειχναν έστω και αργά να αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα. Η κλιματική αλλαγή και για τη χώρα μας αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που δεν αφορά το μακρινό μέλλον αλλά την επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα ως προς την περιοχή μας, την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, το 2018 θα το χαρακτηρίζαμε ως έτος χαμηλών πτήσεων, χωρίς τα συγκλονιστικά αυτά γεγονότα που μένουν έντονα στη μνήμη. Σε επίπεδο υποδομών παραδόθηκαν  ορισμένα έργα που χρόνιζαν και βοηθούν στη λειτουργία της πόλης, όπως για παράδειγμα η μικρή περιμετρική και υπήρχαν θετικές εξελίξεις το Θαλάσσιο Μέτωπο της Πάτρας, δεν περπάτησαν όμως  άλλα σημαντικά πέραν από υποσχέσεις, όπως η διέλευση του τρένου, το φράγμα Πείρου-Παράπειρου και βέβαια η πολύπαθη Πατρών – Πύργου. Θετικές δείχνουν οι εξελίξεις στο θέμα του Φυσικού Αερίου αλλά και εδώ  υπάρχει μεγάλος ακόμη δρόμος.

Θετικές δείχνουν και οι προοπτικές στον Τουριστικό τομέα με την περιοχή μας, κυρίως λόγω των νέων αυτοκινητοδρόμων και των τεράστιων φυσικών της πλεονεκτημάτων, να είναι εφικτό να προσελκύσει σημαντικό τουριστικό μερίδιο.Η άνοδος που καταγράφηκε στην ΠΔΕ το 2018 αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Μια αναλυτικότερη καταγραφή για το 2018 και ιδίως για την περιοχή μας θα έχουμε στην καθιερωμένη «Ανασκόπηση», που ετοιμάζεται από το επιτελείο του «Σ.Ε» και φέτος εκτός της καθιερωμένης  αρθρογραφίας της  θα συνδυαστεί και  με ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός αφιερωμένο σε ένα κορυφαίο πατρινό δημιουργό.   

Last modified on Monday, 31/12/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας