Όλοι κρίνονται…

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Νέα χρονιά που από το ξεκίνημά της δείχνει ότι θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και έντονη κινητικότητα σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που θα λάβουν χώρα σε αυτήν.

Και νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Πάτρα

Αρχίζοντας από τα τοπικά, στο Δήμο της Πάτρας (σχετικά γράφαμε και πριν δύο εβδομάδες) ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα του νυν αντιπεριφερειάρχη στην Περιφερειακή Ενότητα  Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου που όλα δείχνουν ότι θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις της πόλης συγκαταλεγόμενες σε αυτές και ενός σημαντικού τμήματος οικονομικών παραγόντων της περιοχής. Αναλύοντας κάποιους ενδεικτικούς χαιρετισμούς στα social media που ακολούθησαν τη σχετική γνωστοποίηση της υποψηφιότητας (έγινε μέσω του facebook του υποψηφίου δημάρχου) καταγράφονται οι σχετικές διαθέσεις. Η αναμενόμενη πρώτη δημόσια εκδήλωση του νέου υποψήφιου δημάρχου θα επισημοποιήσει και το εύρος αυτής της υποστήριξης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Κάτι βεβαίως που θα φανεί ακόμη περισσότερο όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται και  τα ονόματα του νέου συνδυασμού

Την Τετάρτη ανακοίνωσε την κάθοδό  του ως υποψήφιος δήμαρχος και ο δημοτικός σύμβουλος της «Νέας Πόλης» Σπύρος Πολίτης. Έτσι  έχουμε από την παράταξη του Κώστα Χριστόπουλου (που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος) δύο νέες διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου ( έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του ως επίσημος επικεφαλής της παράταξης ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γκοτσόπουλος).

Έντονη κινητικότητα που αυτή τη στιγμή έχει τα χαρακτηριστικά την μη άρνησης και της διερεύνησης των διαθέσεων των πολιτών  εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος στην ίδια κατεύθυνση πραγματοποίησε χθες μια μαζική  εκδήλωση με ενδιαφέρουσες παρουσίες από τον κεντροδεξιό χώρο της περιοχής. Η εκδήλωση. Που ήλθε σαν συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων του κ Νικολόπουλου αλλά και  υποστηρικτικών δηλώσεων συνδικαλιστικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αρνητικών απαντήσεων από πλευράς του επικεφαλής της ΝΟΔΕ του νομού. Όλα δείχνουν ότι ασκούνται πολύπλευρες «πιέσεις» από την πλευρά του Βουλευτή με άγνωστες ακόμη τις πραγματικές του προθέσεις, που βεβαίως και ίδιος δηλώνει ότι «αφουγκράζεται  τις αντιδράσεις και εγκαίρως θα πράξει».

Ήδη  έχουμε αισίως να έχουν δηλώσει επισήμως υποψηφιότητα μαζί με τους προαναφερόμενους 9 υποψήφιοι (Κώστας Πελετίδης, Νίκος Τζανάκος, Χρήστος Πατούχας, Θεόδωρος Ντρίνιας,  Γιώργος Ρώρος, Ηλίας Γκοτσόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Σπύρος  Πολίτης ) και  όπως όλα δείχνουν θα έχουμε τελικά διψήφιο αριθμό υποψηφίων  και νέο ρεκόρ υποψηφιοτήτων.

Χαρτογραφώντας τις πολιτικές προελεύσεις των υποψηφίων είναι φανερό ότι θα υπάρχουν σημαντικές υπερβάσεις των κομματικών ορίων που σε μεγάλο βαθμό παλαιότερα καθόριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μάλιστα αν σε εθνικό επίπεδο όλα δείχνουν ότι οι προσεχείς αναμετρήσεις στις εθνικές και τις ευρωεκλογές θα γίνουν σε συνθήκες πόλωσης μεταξύ κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας που θα συμπιέσει πολύ τα μικρότερα κόμματα, στις τοπικές εκλογές και ιδίως στο Δήμο της Πάτρας θα έχουμε και ενδοκομματικά φαινόμενα πόλωσης ίδως στον κεντροδεξιό χώρο της περιοχής.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις και εφόσον έχουμε (θεωρούμε εντός του Ιανουαρίου) τον πλήρη χάρτη των υποψηφίων το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και στη βαρύτητα των ονομάτων των υποψηφίων συμβούλων.

Όσο βάρος πέφτει  στους επικεφαλής των συνδυασμών και των φορέων που τους υποστηρίζουν να αναζητήσουν και να πείσουν τους αξιότερους άλλο τόσο επιβαρύνονται και όσοι είναι υποψήφιοι σύμβουλοι να θέσουν όρους ποιότητας νγια τη συμμετοχή τους.

Το έχουμε ξαναγράψει και θα επιμείνουμε πολύ το επόμενο διάστημα σε αυτό: Το μέλλον της πόλης θα κριθεί από το αποτέλεσμα αλλά και από την ποιότητα και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της προεκλογικής διαδρομής. Σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη οι επικεφαλής αλλά και οι εκατοντάδες υποψήφιοι των συνδυασμών. Αν γίνουν φορείς πόλωσης και διχασμού, ακολουθώντας τα όσα θα συμβαίνουν στο κεντρικό πολιτικό πεδίο ια συμβάλλουν σε περαιτέρω διχασμό των πολιτών και στην ακόμη βαθύτερη δυστυχία  των πολιτών. Όλοι κρίνονται…

Last modified on Friday, 04/01/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας