Χρειάζονται αναχώματα

Οδυνηρό αναμένεται να είναι  το 2019 για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριάλόγω του πολλαπλασιασμού των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των Τραπεζών μπορεί  να μετέφερε  μέχρι τέλος Φεβρουαρίου της αυξημένη προστασίας της κύριας κατοικίας των φορολογούμενων από τον νόμο Κατσέλη, αλλά ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι δρομολόγησε και όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο ευκολη για τις τράπεζες την αντιμετώπιση του προβλήματος των  «κόκκινων» δανείων. Και οι παρεμβάσεις αυτές  έχουν ταυτότητα:Εκτόξευση του αριθμού των πλειστηριασμών ακινήτων για χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ταυτόχρονα όπως έχει αναγγελθεί θα υπάρξει περαιτέρω αυτοματοποίηση και επιτάχυνση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τη πλευρά της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Θυμίζουμε ότι για το σκοπό αυτό έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη στη Βουλή που παρέχει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ για  μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών στις τράπεζες για τους ελεγχόμενους και τους οφειλέτες. Έτσι πλέον και σε συνδυασμό με την αυτοματοποίηση των κατασχέσεων θα πολλαπλασιαστούν  οι  κατασχέσεων και τα λοιπά  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ορισμένα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  δείχνουν  ότι  ο αριθμός των οφειλετών προς τους οποίους είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων ανέρχεται στο ¨αστρονομικό»  σε 1.790.740.στοιχεία Οκτωβρίου και ο αριθμός θα έχει ήδη αυξηθεί). Ήδη μέχρι τον Οκτώβριο έχουν  ληφθεί μέτρα σε 1.155.649 φορολογούμενους και αναμένεται αυτό να επεκταθεί το επόμενο διάστημα στους υπόλοιπους (που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το  το δημόσιο από 500€ και άνω).

Βέβαια το 2019 είναι έτος πολλαπλών προεκλογικών αναμετρήσεων που ίσως λειτουργήσει και ως αντίβαρο ως προς τον ρυθμό επιβολής στην πράξη των λαμβανόμενων μέτρων. Αυτό όμως δεν θα ανακόψει τη δρομολογηθείσα διαδικασία και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που θα προκύψουν.

Το όλο πρόβλημα δεν δείχνει να  απασχολεί στην πράξη όλους όσους μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην επέλαση επί δικαίων και αδίκων (όσων έχουν και δεν πληρώνουν και όσων αδυνατούν πραγματικά). Και ως ανάχωμα δεν αναφερόμαστε μόνο στα αγωνιστικά προσκλητήρια  και στις ριζοσπαστικές ενέργειες, που όπως φαίνεται το σύστημα βρίσκει τρόπο να υπερβαίνει αξιοποιώντας την τεχνολογία αλλά και τις αδυναμίες των φορέων τους.

Ανάχωμα μπορούν να είναι οι θεσμικοί φορείς της κοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιήσουν προς όφελος των πολιτών εργαλεία νομικά, και επιστημονικά. Που μπορούν με στοιχεία να αναδείξουν τις αυθαιρεσίες και τις αδικίες ενισχύοντας όσους δεν μπορούν να υποστηρίξουν ατομικά το δίκαιό τους.

Η ενεργοποίηση αυτή αφορά και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ΠΔΕ να έχει ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα  στην κατεύθυνση  αυτή με τη συλλογή υπογραφών για την προστασία της πρώτης κατοικίας που όμως δεν αρκεί.

Αφορά του δήμους της χώρας και βεβαίως είναι ευκαιρία να απασχολήσει τους χιλιάδες εμπλεκόμενους με τους υποψήφιους συνδυασμούς σε όλη τη χώρα. Να δουν το θέμα ψηλά στην προεκλογική ατζέντα.

Μόλις το θέμα ειδικά των «κόκκινων δανείων» περάσει μαζικά στα χέρια των κερδοσκοπικών  funds με την εισπρακτική κα μόνο λογική αν δεν υπάρχει ένα θεσμικό κοινωνικό ανάχωμα θα έχουμε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. 

Last modified on Friday, 04/01/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας