Ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων

kyriaki athanasiadiτης Κυριακής Αθανασιαδή

Μετά από δέκα χρόνια περίπου σήμερα από το βήμα αυτό βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι οι φορείς ερευνών και φορείς παρακολούθησης της αγοράς, όπως το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, οι τράπεζες, διαπιστώνουν  στις εκθέσεις τους, ότι μέσα στο έτος 2018, σημειώθηκε ανάκαμψη στην αγορά των  ακινήτων στην Ελλάδα.

Η ανάκαμψη αυτή φαίνεται να οφείλεται αφενός στην αύξηση των  αγοραπωλησιών και στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και αφετέρου στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητος. Ειδικότερα οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν – για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία – 1,3% σε ετήσια βάση, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου  2018, ενώ  η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε ανοδική τάση, η οποία ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2017 και επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του 2018.

Η ζήτηση ακινήτων ενισχύθηκε ιδιαίτερα από επενδυτές του εξωτερικού. Η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό κατέγραψε  έντονα αυξητικούς ρυθμούς από το 2016.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της αγοράς των ακινήτων θεωρείται η εμφάνιση και λειτουργία του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων,  μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, όπως για παράδειγμα το Airbnb, Tripadvisor, Booking κ.λπ.

    Όμως σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων παραμένει η υψηλή φορολογία ακινήτων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ «οι επαναλαμβανόμενοι φόροι στην ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν σε υψηλότερο ποσοστό στα συνολικά φορολογικά έσοδα, σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Το ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών επισημαίνει  ότι ο υψηλός φορολογικός συντελεστής, η επιβολή πρόσθετων φόρων (εισοδήματος από ενοίκια, ΦΠΑ) στην ίδια περιορισμένη φορολογική βάση, η διάσταση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, η επιβολή του φόρου από την κυβέρνηση αντί της τοπικής αυτοδιοίκησης (γεγονός που αναιρεί τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του φόρου), η καθολική πληρωμή φόρου και η έλλειψη ενός σταθερού πλαισίου, οδηγεί στην βαριά και εν τέλει αναποτελεσματική  φορολόγηση των ακινήτων.

Η μείωση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία θεωρείται μονόδρομος, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, προκειμένου να αναστηθεί η αγορά της οικοδομής και η κατασκευαστική βιομηχανία γενικότερα.

Αυτό που είναι επίσης άξιο προσοχής, είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διάφορα μεγέθη και κινήσεις. Συγκεκριμένα αποδεικνύεται ότι τα κεφάλαια που επενδύονται στα ακίνητα, ενισχύουν θεαματικά τους ρυθμούς παραγωγής ΑΕΠ, με θετικές οικονομικές αποδόσεις στο κοινωνικό σώμα και στο κράτος. Ως εκ τούτου η επανεκκίνηση του κλάδου των ακινήτων θα μπορούσε να υπερκαλύψει τα έσοδα μέσω ΕΝΦΙΑ και άρα να επιτρέψει την δραστική μείωσή του ακόμη και την κατάργησή του.

Το ακίνητο λοιπόν κάνει πάλι τα πρώτα του βήματα. Μικρά και δειλά.

      Παρά την ανελέητη επίθεση που δέχθηκε, φαίνεται μια άλλη μέρα να ξημερώνει στον τομέα των ακινήτων, που απέδειξε ότι έχει τη δική του δυναμική και τις δικές του αντιδράσεις. Κάθε μικρή αναπτυξιακή κίνηση στο χώρο των ακινήτων συμπαρασύρει θετικά τους δείκτες της οικονομίας, ακόμα και τώρα, που επικρατεί κλίμα βαριάς φορολογίας και  έλλειψης κάθε είδους κινήτρων για την προστασία των ακινήτων και των ιδιοκτητών τους.

Ας καταλάβουν όμως επιτέλους οι  ιθύνοντες ότι η υπερφορολόγηση είναι έγκλημα κατά του Έλληνα πολίτη και και της χώρας μας.

 Ας δουν έστω και τώρα, ότι ακόμα και μια ανεπαίσθητη κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων, αρκεί να επηρεάσει θετικά και πολλαπλασιαστικά την εθνική οικονομία.

Ας συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες, παρόντες και μελλοντικοί, ότι επιβάλλεται να επενδύσουν στη βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι το ακίνητο, το οποίο σε συνδυασμό με το ιδανικό και σπάνιο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να απογειώσει και την άλλη βαριά βιομηχανία της χώρας μας τον τουρισμό.

Ας είναι αυτός ο δικός τους αναπροσανατολισμός, στον αντίποδα του παρανοϊκού αποπροσανατολισμού και των καταστροφικών τακτικών, ενάντια στην ανάπτυξη και στην ευημερία, που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα.

Και εμείς ας μείνουμε «αμετακίνητα» προσανατολισμένοι στην πρωτοπορία, στην πρόοδο, στην  έμπνευση και στο όραμα,  κάνοντας ενσυνείδητη και δημιουργική αντίσταση στον αναχρονισμό, στην στασιμότητα και στην ευτέλεια.

Το κείμενο ήταν η εισήγηση της Κυριακής Αθανασιάδη Προέδρου  της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας στην εκδήλωση της Ένωσης απο κοινού με την ΠΟΜΙΔΑ στο 21ο Forum Ανάπτυξης. 

Last modified on Friday, 04/01/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας