«Εμείς τι κάνουμε…»

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Στην τελική ευθεία το 21ο Forum Ανάπτυξης, που διοργανώνει ο Σ.Ε στις 24 & 25 Νοεμβρίου στο ξεν. ΑΣΤΗΡ στην Πάτρα  και έχοντας μια συνολικότερη εικόνα της φετινής διοργάνωσης θα αφιερώσουμε αυτήν τη στήλη τις επόμενες εβδομάδες στην διαδικασία ενός δημιουργικού, θέλουμε να πιστεύουμε προβληματισμού, για τους στόχους και τα ζητούμενα του φετινού πολυσυνεδρίου, που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη φάση για τις αναπτυξιακές και κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή μας και τον τόπο μας. 

Γόνιμος προβληματισμός

Αρχικά σχετικά με την ανταπόκριση των τοπικών και περιφερειακών φορέων από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας στην ανοικτή πρόσκλησή μας για μια ουσιαστική δημόσια διαβούλευση για τον «δικό μας αναπροσανατολισμό», που είναι και το κεντρικό ζητούμενο του 21ου Forum Ανάπτυξης. Υπάρχει πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που όλα δείχνουν ότι θα προκύψει μια πιο καθαρή εικόνα για την αναπτυξιακή  κατεύθυνση που χρειάζεται να έχει ο τόπος και η περιοχή μας αλλά, το κυριότερο «εμείς τι κάνουμε» για αυτό.

Έτσι προγραμματίζονται συνεδριακές εκδηλώσεις (αναμένονται 28 διαφορετικές συνεδρίες με τον αριθμό των εισηγητών να υπερβαίνει τους 120) για πολύ ενδιαφέρονται θέματα όπως: Οι πολιτικές εξελίξεις, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Κλεισθένη» αλλά και τις επερχόμενες εκλογές Α & Β βαθμού, η παραγωγική ανασυγκρότηση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η έρευνα και καινοτομία, η εκπαίδευση και η μαθητεία, η δικαιοσύνη, η κοινωνική οικονομία, το περιβάλλον και  ο εθελοντισμός. Αλλά και κάποια ακόμη πολύ ξεχωριστά, εθνικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος θέματα έχουν θέση στο φετινό πολυσυνέδριο. Η πορεία του δημογραφικού στη χώρα μας, η ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον, η αναγκαιότητα του μουσείου πόλης, αλλά και τρόποι που θα μας οδηγήσουν σε μια άκαπνη κοινωνία,  είναι ορισμένα εξ αυτών.

Επιδιώκουμε, σε συνεχή διαβούλευσή μας  ως οργανωτές με τους δεκάδες φορείς που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν τους συνδιοργανωτές του Forum Ανάπτυξης, η διαβούλευση για όλα τα παραπάνω ιδιαίτερα σημαντικά θέματα να στηριχθεί σε ουσιαστικές εισηγήσεις, ομιλητών που έχουν πράγματι να προσφέρουν γόνιμο προβληματισμό στις ομιλίες τους. Είναι άλλωστε η μόνη δέσμευση που θέτουμε στην ανοικτή πρόσκλησή μας για συμμετοχή στους οργανωτές συνεδριακών εκδηλώσεων στο Forum Ανάπτυξης. Να προσελκύσουν στο θέμα που επιλέγουν εισηγητές που μπορούν να προκαλέσουν δημιουργικό προβληματισμό στο ακροατήριό τους. Και η δική μας ικανοποίηση κάθε φορά που ολοκληρώνονται οι συνεδρίες είναι όταν ακούμε συνέδρους να μας λένε ότι «δεν έχασαν το χρόνο τους» με τη συμμετοχή τους. Και είναι σε κάθε διοργάνωση πολλές χιλιάδες οι συμμετέχοντες και  μεγάλη και η ευθύνη όλων μας.

«Φυτώριο» προτάσεων και ιδεών 

Το επόμενο διάστημα μέσα από τις στήλες του Σ.Ε αλλά και με τη βοήθεια αρκετών  έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια  το Forum Ανάπτυξης, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, τα σημαντικά  θέματα της φετινής διοργάνωσης, συμβάλλοντας σε μια όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές συζητήσεις στις εκδηλώσεις της.

Αντικειμενικά απολογίζοντας μετά από τόσα χρόνια τα πράγματα  το Forum Ανάπτυξης αποτελεί ένα γόνιμο φυτώριο νέων ιδεών, ουσιαστικών προτάσεων αλλά και ουσιαστικών συμπράξεων.

Πάντα κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο δεχόμαστε ένα κρίσιμο ερώτημα,ως προς το τι προκύπτει στην πράξη από μιας τέτοιας έκτασης δημόσια διαβούλευση. Η δυνατότητα σε πολλά επίπεδα στην περιοχή μας να προκύπτουν πλέον συνθέσεις και συνεργασίες μεταξύ των εκπροσώπων της διαφορετικών πολλές φορές ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων, η δημιουργία νέων αναπτυξιακών και κοινωνικών θεσμών, κυρίως όμως η λειτουργία του ως ένα εκτεταμένο «εργαστήριο παραγωγής προτάσεων και νέων χρήσιμων ιδεών» αλλά και ως ελεύθερο βήμα ανάδειξης νέων ικανών προσωπικοτήτων είναι η δική μας απάντηση. Μαζί με κάποιους αριθμούς που περιέχουν και σημαντικές αλήθειες μέσα τους. Από το  1998 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα: Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 550 διαφορετικές συνεδρίες. 2700 ομιλητές ανέβηκαν στα βήματα του και 170 ξεχωριστές προσωπικότητες από το καθιερωμενο «Ελεύθερο Βήμα» στα πλαίσιά του. Πάνω από 500 οι εκθέτες που συμμετείχαν στο αντιπροσωπευτικό εκθεσιακό τμήμα, ενώ ξεπερνούν τους 100.000 οι επισκέπτες από όλο το κοινωνικό φάσμα που έχουν με ενεργό συμμετοχή  τιμήσει τις εκδηλώσεις. Και βεβαίως είναι δεκάδες οι σταθεροί και οι νέοι κάθε φορά Χορηγοί και υποστηρικτές του Θεσμού που αποτελούν τον βασικό πυλώνα ύπαρξής του που αποδεικνύουν εμπράκτως και την χρησιμότητά του.

Last modified on Monday, 07/01/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας