Η έρευνα θέλει και… προϊόντα

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Οι αναγνώστες του Σ.Ε μπορούν σήμερα να διαβάσουν σε άλλες σελίδες ολόκληρο το συνοπτικό πρόγραμμα του διήμερου 21ου Forum Ανάπτυξης που θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, πιστό πάντα στο ραντεβού του με τους χιλιάδες επισκέπτες του ένα Σαββατοκύριακο πριν την μεγάλη εορτή του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέου.

Επίσης αρκετές ειδήσεις από τις ξεχωριστές από τις 28 συνολικά συνεδρίες,που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου, με υπεράνω των 120 ομιλητών που θα κοσμήσουν τα διάφορα ενδιαφέροντα  πάνελ των εκδηλώσεων.  Θα συνεχίσουμε σήμερα και από αυτήν τη στήλη να φωτίζουμε θέματα που θα απασχολήσουν το κορυφαίο πολυσυνέδριο της Δυτικής Ελλάδας, που κινούνται στο πλαίσιο του κεντρικής θεματικής ενότητας του, «Ο δικός μας Αναπροσανατολισμός».

Αναπροσανατολισμός παντού…

Όπως δείχνει και το συνολικό πλέον πρόγραμμα  που δημοσιεύουμε σήμερα υπάρχει μια πολύπλευρη προσέγγιση του φετινού  κεντρικού ζητούμενου του πολυσυνεδρίου: Η πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας, οι πολιτικές εξελίξεις, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Κλεισθένη» αλλά και τις επερχόμενες εκλογές Α & Β βαθμού, η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι εργασιακές σχέσεις, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η έρευνα και καινοτομία, και ιδίως η προσέγγισή της από την πλευρά όσων δεν αρκούνται στη θεωρία αλλά παράγουν καινοτόμα προϊόντα, η εκπαίδευση και η μαθητεία, η δικαιοσύνη, η κοινωνική οικονομία, το περιβάλλον και  ο εθελοντισμός, θα είναι στο μικρόσκοπιο των διήμερων εκδηλώσεων.  Όπως  και κάποια ακόμη πολύ ξεχωριστά, εθνικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος θέματα όπως, η  πορεία του δημογραφικού στη χώρα μας, η ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον, η αναγκαιότητα του μουσείου πόλης, ξεχωριστά παραδείγματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και τρόποι που θα μας οδηγήσουν σε μια άκαπνη κοινωνία.

Και στις φετινές εκδηλώσεις θα δοθεί έμφαση στην τοπική παραγωγή τόσο με την αντιπροσωπευτική συμμετοχή  στο εκθεσιακό τμήμα σημαντικών τοπικών παραγωγών όσο και με την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Πάτρα της πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, στην οποία πρωτοστατούν αρκετές σημαντικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Κρίσιμη καμπή

Θα σταθούμε σήμερα σε μια ξεχωριστή ενότητα, που ευελπιστούμε ότι θα φωτιστεί ιδιαίτερα στις φετινές σχετικές εκδηλώσεις στο 21Ο Forum Ανάπτυξης. Αφορά την πολυσυζητημένη σχέση της έρευνας με την παραγωγή, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως πανάκεια για το μέλλον του τόπου μας και στοιχίζονται περί αυτήν διάφορα μικρά και μεγάλα ανιδιοτελή και ιδιοτελή συμφέροντα.

Είναι  ένα θέμα άλλωστε που τίθεται ανελλιπώς από τα πρώτα χρόνια του Forum Ανάπτυξης στην Πάτρα, από τότε που τα τείχη μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μας και πόλης ήταν αδιάβατα και υπήρχε τεράστια απόσταση μεταξύ πανεπιστημιακής ερευνητικής κοινότητας και λοιπής κοινωνίας. Ήταν όλα εκείνα  τα χρόνια το Forum Ανάπτυξης ο μοναδικός ιμάντας επαφής των ανθρώπων της έρευνας της καινοτομίας και της παραγωγής και αποτέλεσε το φυτώριο δημιουργίας νέων θεσμών στην περιοχή, που προάγουν αυτήν την σύνδεση.

Παρότι όμως γίνονται πολλά πλέον στον τομέα  αυτό, οφείλουμε μέσα από την πολύχρονη προσωπική μας εμπειρία να τονίσουμε ότι η όλη προσπάθεια της περιοχής να τεθεί στο κέντρο της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Στο κέντρο της πολύπλευρης δουλειάς που γίνεται δεν βρίσκονται δυστυχώς πολλές  χειροπιαστές αποδείξεις ουσιαστικής σχέσης ερευνητικού έργου και καινοτομιών, με προϊόντα ικανά  να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη και να συμβάλλουν σε μια αυτοτροφοδοτούμενη πορεία, πέραν από επιδοτήσεις και κοινοτικά κονδύλια.

Με τη συμμετοχή φορέων που έχουν στρέψει  πλέον το ενδιαφέρον τους στην στήριξη της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων επιχειρούμε να προσανατολίσουμε  το ενδιαφέρον  σε αυτούς που χωρίς πολλά λόγια κάνουν πράξη το «ερευνώ-καινοτομώ-παράγω». Τις περισσότερες φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κόντρα στο ρεύμα. Αυτήν μας την προσπάθεια, με την βοήθεια όσων αντιλαμβάνονται έτσι  τα πράγματα, θα τη συνεχίσουμε με διάθεση εξωστρέφειας και σε όλες τις επόμενες εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, στο πλαίσιο του Δικτύου Forum Ανάπτυξης.

Last modified on Monday, 07/01/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας