Τι προσδοκούμε….

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Ένα ακόμη αναπτυξιακό διήμερο διοργανώνει αύριο και την Κυριακή ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» στην Πάτρα με το 21ο Forum Ανάπτυξης να δημιουργεί και φέτος τις προϋποθέσεις για μια εκτενή δημόσια  συζήτηση σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αλλά και με πολύ ενδιαφέροντα τοπικά και περιφερειακά θέματα που αφορούν άμεσα το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής μας.

Εμείς τι κάνουμε…

Με 27 διαφορετικές συνεδρίες και 135 εκλεκτούς ομιλητές από όλο το φάσμα της πολιτικής, της αυτοδιοικητικής,της οικονομικής, επιστημονικής και κοινωνικής ζωής το φετινό πολυσυνέδριο  θέτει ένα φιλόδοξο στόχο. Να συζητήσουμε ανοιχτά στο τι «εμείς μπορούμε να κάνουμε» για το  παρόν και μέλλον του τόπου μας. Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια συζήτηση θεωρούμε ότι υπάρχουν.

Από όποια πλευρά και αν το δει κάποιος  είμαστε σε μια μεταμνημονιακή περίοδο με τα δικά της χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα η οικονομία εμφανίζει διαφορετικά δεδομένα από τα προηγούμενα  χρόνια, και έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για το πώς τα αποκωδικοποιούμε και με ποια «εργαλεία» θα τα προσεγγίσουμε. Από την άλλη οι πολίτες που δικαίως διαμαρτύρονται ότι με τη μορφή που έχει το πολιτικό σύστημα έχουν ουσιαστικό λόγο μόνο όταν προσέρχονται στις κάλπες, το επόμενο διάστημα θα έχουν αρκετές φορές εκλογικές αφορμές να συμβάλλουν ενεργά στην επόμενη ημέρα της χώρας αλλά και της τοπικής τους κοινωνίας. Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές είναι κοντά και μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και στον «δικό μας αναπροσανατολισμό» που είναι και το φετινό θέμα του 21ου Forum Ανάπτυξης.

Σε φάση ενός νέου προσανατολισμού βρίσκονται και τομείς που συνιστούν βασικούς πυλώνες για το αύριο όλων μας. Ο τουρισμός, η καινοτομία, ο πολιτισμός είναι σε αυτούς. Με πολλαπλές προσεγγίσεις, όπως φαίνεται και στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με όλους τους ομιλητές του φετινού Forum Ανάπτυξης είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα για το πώς θα πρέπει να πορευτούμε από εδώ και πέρα.   

Γόνιμες διαδικασίες

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και μερικές φορές και την ουτοπία που εμπεριέχουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θέτουν σε προτεραιότητα στρατηγικές αναζητήσεις για το αύριο της κοινωνίας μας. Η ίδια η πολύχρονη εμπειρία μας μέσω των εκδηλώσεων του Forum Ανάπτυξης, μας έχει διδάξει πολλά πάνω σε αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα όμως και με ικανοποίηση έχουμε διαπιστώσει την δημιουργική «σπορά» που γίνεται μετά από κάθε εκδήλωση και τα άμεσα και ακόμη περισσότερα έμμεσα αποτελέσματα που προκαλούνται και τροφοδοτούν  προβληματισμούς και αποφάσεις σε τοπικό περιφερειακό αλλά ορισμένες φορές ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Αρκετοί νέοι θεσμοί που λειτουργούν εποικοδομητικά σε κρίσιμα πεδία για την ανάπτυξη της περιοχής έχουν την αφετηρία τους σε δημιουργικές αναζητήσεις εντός των εκδηλώσεων του Forum Ανάπτυξης ή παράλληλων θεματικών εκδηλώσεών μας, όπως του Forum Ενέργειας και το Forum Υγείας, αλλα και το νεώτερο δημιόυργημα μας, το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης, που διαγραφούν όλα αυτά τα χρόνια τη δική τους αναπτυξιακή τροχιά.

Για να υπάρχει μια σφαιρικότερη εικόνα αυτής της πορείας θα αναφέρουμε ενδεικτικά τις κεντρικές θεματικές των τελευταίων χρόνων που προκάλεσαν γόνιμες διαδικασίες τροφοδοτώντας δημιουργικά τη δημόσια  συζήτηση με συμβολή σε χρήσιμες αποφάσεις για τον τόπο μας.  2001:«Τουρισμός»,

2002:«Επιχειρήσεις και Κοινωνία - Κοινωνία και Εθελοντισμός», 2003:«Επιχειρείν στη Δυτική Ελλάδα», 2004:«Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας», 2005: «Ενίσχυση των Διαπεριφερειακών Συνεργασιών στο Δυτικό Άξονα», 2006:«Παιδεία Τώρα και Παντού», 2007: «Δημόσιο και Ιδιωτικό: Αναζητώντας την Ισορροπία», 2008: «Νέες Τεχνολογίες και Πολίτης», 2009: «Η Δύναμη των Εναλλακτικών Λύσεων», 2010:«Στροφή στην Πραγματική Οικονομία», 2011:«Κοινωνία σε Συνθήκες Κρίσης», 2012:«Τι κάνουμε σήμερα για να επιβιώσουμε και να πάμε μπροστά», 2013: «Εξωστρέφεια Παντού», 2014: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πράξη», 2015: «ΔιαδρομέςΠροόδου», 2016:«Αποτελεσματικότητα Παντού», 2017: «Συνταγματική Παραγωγική και Κοινωνική Αναθεώρηση-Θεσμοί και Αξίες».

Έχοντας ολοκληρωμένο πλέον το πρόγραμμα του 21ου Forum Ανάπτυξης  με τους ομιλητές και τα θέματα που θα  αναπτύξουν είμαστε βέβαιοι ότι αύριο και την Κυριακή θα γίνει  κάτι χρήσιμο για την Πάτρα και την περιοχή .

Οι αναγνώστες του Σ.Ε και κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, θα είναι χαρά μας να είναι παρόντες.

Last modified on Monday, 07/01/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας