Το μήνυμα ελήφθη…

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Άλλο ένα Forum Ανάπτυξης ολοκληρώθηκε και όπως κάνουμε εδώ και 21 χρόνια  η έκδοση του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» που  ακολουθεί των εκδηλώσεων είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου  αφιερωμένη  σε ότι συνέβη στις εργασίες ενός πολλαπλά χρήσιμου, όπως έχει αποδειχθεί, θεσμού για την περιοχή αλλά και για την χώρα.

Πρώτες διαπιστώσεις

Κατά γενική ομολογία το 21ο Forum Ανάπτυξης ήταν ένα από τα πλέον επιτυχημένα στη μακρά πορεία της διοργάνωσης. Τα εκτενή ρεπορτάζ του  δημοσιογραφικού επιτελείου του πολυσυνεδρίου που δημοσιεύουμε σήμερα στον «Σ.Ε» δείχνουν το ποιοτικό και ποσοτικό μέγεθος των όσων σημαντικών έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα και οι αναγνώστες μας μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των συζητήσεων που έγιναν και όσων ακολούθησαν. Θα επιχειρήσουμε όμως κωδικοποιημένα να μεταφέρουμε ορισμένες  βασικές διαπιστώσεις μας από την διήμερη γόνιμη διαδικασία.

  • Οι περισσότερες από τις 27 ξεχωριστές εκδηλώσεις ήταν καλά προετοιμασμένες από τους οργανωτές τους (φορείς και επιχειρήσεις) με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη προσέλευση συνέδρων και σημαντική  συμμετοχή σε όσα συζητήθηκαν. Το φαινόμενο των γεμάτων παράλληλων αιθουσών όλο το διήμερο, ήταν ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία των φετινών εκδηλώσεων.
  • Οι εισηγητές (ξεπέρασαν τους 130 με αρκετούς εξ αυτών να έχουν έλθει από πολλές περιοχές της χώρας και κάποιοι από χώρες του εξωτερικού) σε μεγάλο ποσοστό συνεισέφεραν σε αυτό που χαρακτηρίζει όλα τα χρόνια το Θεσμό: πολύπλευρη γνώση και σημαντικά ερεθίσματα προβληματισμού. Ήταν εκατοντάδες οι συμμετέχοντες που μετέφεραν στους συνομιλητές τους τον ενθουσιασμό τους για όσα άκουσαν και συζήτησαν.  
  • Η πολύ μεγάλη προσέλευση πολλαπλής προέλευσης κοινού  σε ορισμένες εκδηλώσεις που είχαν πολιτικό χρώμα και επιφανείς πολιτικές προσωπικότητες, φανερώνει ότι έχουμε εισέλθει πλέον σε μια περίοδο με σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά. Τα σημάδια που φάνηκαν και στο πολυσυνέδριο  φανερώνουν ότι το επόμενο διάστημα  θα έχουμε εντάσεις σε όλα τα επίπεδα ενόψει και των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που θα λάβουν χώρα εντός του 2018. Πάντως αν εξαιρεθούν κάποιες στιγμές πόλωσης,  μπορούμε να πούμε ότι  φάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και συνθέσεων και στο πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη συνέχεια.
  • Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του 21ου Forum Ανάπτυξης καταγράφησαν πολλά νέα δεδομένα ενόψει των εκλογών στο Δήμο της Πάτρας αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αναπτύχθηκαν αρκετά σημαντικά θέματα  που αφορούν το μέλλον της πόλης και της περιοχής, που ελπίζουμε να τροφοδοτήσουν με θετικό τρόπο τον προεκλογικό διάλογο των επόμενων μηνών.
  • Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο χώρο της οικονομίας, της παραγωγής αλλά και της κοινωνικής οικονομίας. Εξέχουσες επιχειρηματικές προσωπικότητες αλλά και καταξιωμένοι πανελλαδικά ομιλητές έδωσαν ένα ξεχωριστό στίγμα στις εκδηλώσεις παραγωγικών φορέων της περιοχής.
  • Στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας θα λέγαμε ότι φέτος υπήρχε μια στροφή  με τους συμμετέχοντες φορείς και τους προσκεκλημένους ομιλητές να δίνουν έμφαση στο  προϊόν που παράγει η σύμπραξη του ερευνητικού έργου με την επιχειρηματικότητα, αλλά και το πώς όλη αυτή η διαδικασία θα διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη μέσα από έξυπνες και λειτουργικές εφαρμογές.  Έρευνα και καινοτομία με χειροπιαστά αποτελέσματα στο παραγωγικό πεδίο και στην ποιότητα ζωής θεωρούμε ότι είναι το ζητούμενο πλέον και στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε  ότι το φετινό Forum Ανάπτυξης έδωσε σημαντική ώθηση.
  • Ο τουρισμός ως προοπτική για την περιοχή μας προσεγγίστηκε με ξεχωριστό τρόπο στο πολυσυνεδριο και με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων που δρουν στο χώρο  και κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η απουσία όμως πολλών τοπικών τουριστικών παραγόντων δείχνει ότι υπάρχει μια σημαντική απόσταση λόγων  και έργων και χρειάζεται εντονότερη συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια για να γίνει ο τόπος μας τουριστικός προορισμός.
  • Ο πολιτισμός είχε ενδιαφέρουσα παρουσία στις φετινές εκδηλώσεις. Ακουστήκαν σημαντικά πράγματα τόσο για την έως τώρα πορεία της πόλης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όσο και στο τι πρέπει να ακολουθήσει.

-Σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως το δημογραφικό η εθελοντική συνεισφορά και η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία αναδείχθηκαν με ομιλίες ξεχωριστών εισηγητών που προσέφεραν πλήθος χρήσιμων στοιχείων που αξίζει να μελετηθούν από κάθε φορέα και η συζήτηση που ξεκίνησε στο Forum Ανάπτυξης να έχει συνέχεια.

- Ειδικότερα θέματα, όπως η παράνομη αλιεία στον Κορινθιακό και Πατραϊκό  συγκέντρωσαν  ξεχωριστό ενδιαφέρον και εξαγγελίες με σημασία.

- Αλλά και ο δρόμος για μια άκαπνη κοινωνία μελετήθηκε μέσα από μια καινοτόμο διαδικασία στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης προσφέροντας υλικό για μια ενδιαφέρουσα συνέχεια  σε πολλά επίπεδα.

Ως  διοργανωτές   επιδιώξαμε στο φετινό Forum Ανάπτυξης να έλθει στην πρώτη γραμμή το θέμα ενός δικού μας αναπροσανατολισμού  για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό ο σπόρος έπεσε. Το μήνυμα ελήφθη… 

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας