Περί εξαγωγών

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Τονίζαμε στο κύριο άρθρο του «Σ.Ε» στην προηγούμενη έκδοσή μας  ότι παρά την σημαντική αύξηση των εξαγωγών στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας παρατηρείται μειωμένη η εξαγωγική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα. Επισημαίναμε μάλιστα ότι τα στοιχεία που παρουσιάσαμε οφείλουν να προβληματίσουν συνολικά τον παραγωγικό ιστό της περιοχής που έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει στην κατεύθυνση της εξωστρέφειάς του.

Ας δούμε τι κάνουν οι άλλοι…

Τα στοιχεία προκύπτουν απο τη μελέτη για τη «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το διάστημα 2013-2017. Σε αυτά  εμφανίζεται σημαντική αύξηση των εξαγωγών της χώρας, που  οφείλεται στη σημαντική αύξηση της εξωστρέφειας των περισσότερων ελληνικών περιφερειών με μοναδικές εξαιρέσεις που μείωσαν τις εξαγωγές τους την  περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (4,6%) και η  Δυτική Ελλάδα (7,3%).

Η αυξητική πορεία των εξαγωγών της χώρας συνεχίστηκε και το 2018.Με βάση πολύ πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων(ΠΣΕ), το «φράγμα» των 30 δισ. ευρώ έσπασαν οι ελληνικές εξαγωγές στο ενδεκάμηνο του 2018, με νέα μεγάλη άνοδο της τάξης του 17,6% και οδεύουν -όπως όλα δείχνουν- ολοταχώς προς νέο ιστορικό ρεκόρ με τη συμπλήρωση του έτους.Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ  και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Νοέμβριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 426,5 εκατ. ευρώ ή κατά 16,3% και ανήλθαν στα 3,04 δισ. ευρώ από 2,62 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 172,6 εκατ. Ευρώ ή κατά 9,5% και έφθασαν στα 1,99 δισ. ευρώ από 1,82 δισ. ευρώ.

Ανοδική είναι και  η εικόνα και στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,62 δισ. ευρώ ή κατά 17,6% και ανήλθαν σε 30,86 δισ. ευρώ από 26,23 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 20,34 δισ. ευρώ από 18,21 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,13 δισ. ευρώ ή κατά 11,7%. Ειδικότερα, για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2018 όλες οι κατηγορίες ήταν ανοδικές. Στο διάστημα αυτό ξεχώρισαν τα λάδια (+37,6%), τα πετρελαιοειδή (+32%), τα χημικά (+14,3%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+14,2%).

Έχει βεβαίως ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι και οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 4,95 δισ. ευρώ ή κατά 10,7%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 51,04 δισ. ευρώ έναντι 46,09 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 36,66 δισ. ευρώ από 35,45 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,2 δισ. ευρώ ή κατά 3,4%. Έτσι το  ενδεκάμηνο του 2018 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε οριακά κατά 322 εκατ. ευρώ ή κατά 1,6%, στα -20,18 δισ. ευρώ από -19,86 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 16,31 δισ. ευρώ από 17,23 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά -919,2 εκατ. ευρώ, ή κατά -5,3%.

Τα πρώτα δεδομένα, που ευχόμαστε να διαψευσθούν όταν παρουσιαστούν οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι σε αυτήν την ανοδική πορεία και το 2018 δεν συμμετέχει ενεργά η Δυτική Ελλάδα και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η Αχαΐα.

Και εδώ οφείλουμε όλοι να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας με ουσιαστικό τρόπο. Είναι βεβαίως γεγονός  ότι σε επίπεδο δημόσιου λόγου οι περισσότεροι αρμόδιοι αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα για τον τόπο μας την παραγωγική του ανασυγκρότηση. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει στην πράξη καταγραφή χωρίς ωραιοποιήσεις  της πραγματικής εικόνας του παραγωγικού ιστού της περιοχής, ανάδειξη των προβλημάτων υστέρησής του σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας και συμφωνία σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και κυρίως εξωστρέφειας.

Εδώ ταιριάζει η ρήση «ας δουμε επιτέλους πως το κάνουν και οι άλλοι» στον τόπο μας και γιατί έχουν κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας εκμεταλλευόμενοι τα δικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η περίοδος για να μπουν αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου, έξω από επικοινωνιακές ανάγκες και με προοπτική δεκαετιών για την περιοχή είναι ώριμη. Η προεκλογική περίοδος που είναι εδώ σε όλα τα επίπεδα αντί να πάει πίσω αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα αναδείξει. Σε αυτό είναι υπεύθυνοι όλοι.Τα κόμματα, οι φορείς της περιοχής και ιδίως οι παραγωγικοί, οι εκατοντάδες υποψήφιοι που πρέπει εκτός από  ωραία  βιογραφικά και φτιασίδωνες φωτογραφίες να πείσουν ότι υπηρετούν κάποιο χρήσιμο όραμα για  το τόπο τους και την πόλη τους. Και βεβαίως μεγαλη ευθύνη έχουμε και εμείς τα ΜΜΕ , για την κατεύθυνση, που εκ του θεσμικού μας ρόλου δίνουμε στη δημόσια συζήτηση.

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας