Αναζητώντας την εξωστρέφεια

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Έναρξη αύριο του Πατρινού Καρναβαλιού, του μεγαλύτερου της χώρας και του κορυφαίου θεσμού της πόλης  από πλευράς συμμετοχής αλλά και αναγνωρισιμότητας με  διεθνή απήχηση και όλα δείχνουν ότι φέτος θα αποφευχθούν όλα όσα δίχασαν την προηγούμενη χρονιά τους καρναβαλιστές, ιδίως στο παιγνίδι του κρυμμένου Θησαυρού.

Για μια νέα αρχή…

Η Δημοτική Αρχή  δείχνει ότι «άκουσε» αρκετούς από τους προβληματισμούς των πληρωμάτων, που αποτελούν στην ουσία την καρδιά του Καρναβαλιού και έχει φέτος δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο επικοινωνίας.

Η αυριανή τελετή και όσα  σχεδιάζονται θα δείξει - καιρού θέλοντος - και αν όντως κινούμαστε σε μια θετικότερη κατεύθυνση ως προς το να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς θέλουμε ως πόλη από το Καρναβάλι μας. Και που πρωτίστως αφορά την Δημοτική αρχή - την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

Η αρχή είναι το ήμιση του παντός  και η αυριανή τελετή θα δείξει την κατεύθυνση. Πάντως τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ  Σταύρος Τσακίρης, που σκηνοθετεί την αυριανή εκδήλωση προϊδεάζουν για έναν σημνατικό επαναπροσδιορισμό όχι μόνο της έναρξης αλλά και όλου του φετινού προγράμματος. Τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Τα μεγάλα μνημεία παίρνουν το όνομα αυτών που τα παρήγγειλαν. Τα μεγάλα έργα παίρνουν το όνομά τους από τον αρχιτέκτονά τους.  Η τιμή όμως ανήκει σε αυτούς, που τα έχτισαν, σε αυτούς που τα κατασκεύασαν. Φέτος την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού την αφηγούνται οι κατασκευαστές των αρμάτων, οι ράφτρες των κοστουμιών, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές και οι συνθέτες που το  “τραγούδησαν” και με την παρουσία τους στην σημερινή βραδιά ζωντανεύουν τις αναμνήσεις». Στις προθέσεις λοιπόν των διοργανωτών της αυριανής τελετής «όλοι οι άνθρωποι που δημιούργησαν και δημιουργούν το Καρναβάλι. Όχι σαν ένα μουσείο ή μια σχολαστική απαρίθμηση, όχι σαν ποιότητες ή μη ποιότητες. Το Καρναβάλι γεννήθηκε και γεννιέται από τον μόχθο όλων. Το θέμα της τελετής, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν και όχι οι δομές. Και αυτοί πρωταγωνιστούν» Έτσι, όπως ανακοινώθηκε (αναλυτικά σελ.22) μέσα από τα βίντεο που θα προβληθούν, θα δούμε να μιλάνε οι κατασκευαστές αρμάτων, οι ράφτρες των κοστουμιών, μέσα από τα τραγούδια θα ακούσουμε τους συνθέτες. Κανένα τραγούδι δεν αποκλείεται, αφού είναι συνειρμός και μας θυμίζει Πάτρα και Καρναβάλι: όπερα, μαντολίνα, λαϊκό, ελληνικό, ξενόφερτοι ρυθμοί, κομμάτια μιας ενιαίας καρναβαλικής μουσικής γλώσσας και ιστορίας.Τα πληρώματα θα είναι παρόντα περνώντας στις σκηνές και την πασαρέλα ενεργοποιώντας συνειρμικά τη μνήμη του παρελθόντος και αποτυπώνοντας την θέρμη της παρούσας προσφοράς τους.

Τα παραπάνω δείχνουν πραγματικά μια νέα προσέγγιση. Που σε ότι μας αφορά φέρνουν στο νου μια ξεχασμένη για χρόνια λέξη για το Καρναβάλι μας. Την εξωστρέφειά του.

Γιατί αυτό λείπει ουσιαστικά από τον κορυφαίο θεσμό της πόλης. Η πραγματική και μετρήσιμη εξωστρέφειά του. Και να εξηγούμαστε: Δεν αναφερόμαστε στους χιλιάδες επισκέπτες των μιας ημέρας την Κυριακή  του Καρναβαλιού  και στους  φίλους που φιλοξενούν για μια – δυό ημέρες  στα σπίτια τους  οι χιλιάδες φοιτητές της πόλης. Καλοδεχούμενοι όλοι αυτοί, αλλά τελικά  είναι μόνο αυτοί οι επισκέπτες μας. Το μαρτυρούν οι στατιστικές, τα στοιχεία των ξενοδοχείων και των καταστημάτων της πόλης.

Λείπει η εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το Καρναβάλι της Πάτρας ως διαχρονικό «προϊόν» που προσελκύει όλο το χρόνο επισκέπτες και κάνει την Πάτρα πόλο έλξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Λείπουν οι συνέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρούμε θετικά βήματα  που μπορούν να συμβάλλουν βεβαίως σημαντικά σε  κάτι τέτοιο, τα όσα πρόσφατα ανακοινώθηκαν για την αξιοποίηση των Παλαιών Σφαγείων ως χώρο Καρναβαλικού Μουσείου και σχετικών εφαρμογών.

Ας ελπίσουμε ότι αρχίζει αύριο κάτι νέο…

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας