Ζητείται αντίδοτο στην πόλωση

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 25ης Ιανουαρίου 2019, θα είναι γνωστο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, που ανεξάρτητα του τελικού αποτελέσματος, η συμφωνία έριξε βαριά τον σπόρο της πόλωσης και του διχασμού στην ελληνική κοινωνία, κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους στην επόμενη ημέρα.

Ευθύνες σε όλους

Ίσως μετά τη μεταπολίτευση είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό θέμα  προκαλεί τέτοια πόλωση στην ελληνική κοινωνία. Οι υπεύθυνοι σε αυτό θεωρούμε ότι βρίσκονται παντού. Στην κυβέρνηση, που από την αρχή χειρίστηκε το θέμα βλέποντας τον αντίκτυπό του στην εσωτερική πολιτική διαμάχη και ποντάροντας στο διχασμό του βασικού της πολιτικού αντιπάλου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση που συνέδεσε και αυτή το εθνικό αυτό θέμα με την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και την κυβερνητική αλλαγή. Όπως και πολλά άλλα κόμματα άλλωστε,  που μη ξεκαθαρίζοντας από την αρχή τις θέσεις τους βρέθηκαν-ιδίως τα λεγόμενα μικρά πλην ΚΚΕ - με τη πλάτη στον τοίχο και αβέβαιη προοπτική.

Είναι φανερό ότι η μέχρι τώρα πορεία του λεγόμενου Μακεδονικού ζητήματος έχει τραυματίσει σοβαρά την εσωτερική πολιτική σκηνή και έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις επιστροφής της χώρας σε εποχές που θεωρούσαμε ότι έχουν παρέλθει οριστικά.

Το σύντομο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές (περιφερειακές-ευρωεκλογές και εθνικές) και με δεδομένο  ότι είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, δεν βοηθά στο να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αμβλυνθεί η πόλωση.

Φαινόμενα όπως οι πολλαπλές  απειλές  ή οι βομβιστικές επιθέσεις σε βουλευτές ρίχνουν λάδι στη φωτιά της πόλωσης και του διχασμού.

Όπως και όσα είδαμε το τελευταίο διάστημα μέσα και έξω από την Βουλή.  Τέτοιας ποιότητας διάλογοι πιστεύαμε ότι δεν είχαν πλέον θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αλλά και η αντιμετώπιση του όλου θέματος από τα ΜΜΕ δεν βοήθησε στο να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία με ψυχραιμία για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Τα κομματικά έντυπα, η «αντικειμενική» τηλεοπτική δημοσιογραφία του άσπρου-μαύρου, δίνουν τον τόνο. Από κοντά και οι σε μεγάλο βαθμό «στρατευμένοι» και από τις δύο πλευρές άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών.

Ώρα των εχεφρόνων

Θεωρούμε ότι βεβαίως με τη χθεσινή ψηφοφορία δεν έχει λήξει οριστικά το εθνικό ζήτημα, που εδώ και τρεις δεκαετίες δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας  και της στερεί ευκαιρίες. Ούτε χάσαμε κάποιο πόλεμο, ούτε δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να είναι όλα καλά από εδώ και πέρα σε βαλκανικό και παγκόσμιο επίπεδο. Γυρίσαμε (εκτός απροόπτου σελίδα) που στο βάθος το πιθανότερο είναι ότι αφήνει πολλούς ικανοποιημένους, για τους δικούς τους λόγους, και από τα δύο στρατόπεδα. Και σίγουρα έχει μεγάλη σημασία πως θα διαχειριστούμε τις εξελίξεις από εδώ και πέρα, που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με το θέμα αυτό.

Το ζητούμενο είναι να μην επεκταθεί το κλίμα διχασμού και πόλωσης του τελευταίου διαστήματος. Να μην αποτελέσει  καθημερινότητα την πολιτικής και κοινωνικής ζωής με όρους «πατριώτες και προδότες». Να μην αφεθεί στους χούλιγκαν της πολιτικής αλλά και σε όσους  καιροφυλακτούν επωάζοντας το «αυγό του φιδιού».

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να αντιδράσουν οι άνθρωποι του πνεύματος που δεν λειτουργούν μόνο με διάθεση του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ αλλά πείθουν με επιχειρήματα για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Λόγο σημαντικό έχουν σε αυτήν την κατεύθυνση της μη πόλωσης και όσοι βρίσκονται σε κινητικότητα αυτόν τον καιρό λόγω εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα και έχουν ευθύνη προς τα πού θα συμβάλουν με λόγια και πράξεις  ώστε να μην πολωθεί περισσότερο το κλίμα και να μη συντηρηθεί το καταστροφικό δίπολο «πατριώτες – προδότες»

Η ιστορία αλλά και η ψύχραιμη επιλογή στις κάλπες την ώρα που θα στηθούν μπορούν να δικαιώσουν ή να τιμωρήσουν πολιτικές επιλογές . Άλλωστε αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας.

Μέχρι τότε επιβάλλεται να ηττηθούν όσοι τρέφονται από το διχασμό και τη βία υπο οποιαδήποτε μορφή.

Είναι ένα στοίχημα που αφορά όλους τους εχέφρονες  πολιτικούς και πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος και πρόσκαιρών κομματικών ωφελειών.     

Αυτοί ας βγουν μπροστά…

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας