Η «άλλη Ελλάδα»…

Συνηθίζουμε με αρκετή δόση υπερβολής να θυμόμαστε την «άλλη Ελλάδα» της υπερηφάνειας και του θαυμασμού, όταν συμπατριώτες μας επιτυγχάνουν σε κάποιο τομέα στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο αυτό ευτυχώς δεν σπανίζει και τελευταία έχουμε, ιδίως στον τομέα  του αθλητισμού αρκετές αφορμές για αντίστοιχους πανηγυρισμούς.

Οι  πρόσφατες  επιτυχίες του Έλληνα 20χρονου τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά στην Αυστραλία  και του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, που ταινία του διεκδικεί τον άλλο μήνα 10! Οσκαρ, επανέφεραν στην επικαιρότητα την «άλλη Ελλάδα» και έχει ενδιαφέρον να μην περιοριζόμαστε πλέον  μόνο στην «από καρμπόν»  αναφορά της  αλλά να προσπαθήσουμε να δούμε και το τι σημαίνει για όλους μας αυτή η Ελλάδα.

Κοιτώντας πιο προσεκτικά στην κάθε περίπτωση συμπατριώτη μας που με τις επιτυχίες του μας κάνει περήφανους, ανακαλύπτουμε ότι τα επιτεύγματά  τους προέκυψαν μέσα από  τεράστιο κόπο και μεγάλες θυσίες.

Επιπλέον αν δεν περιοριστούμε στις περιπτώσεις που τα διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν εκτενώς, όπως συμβαίνει κυρίως σε αθλητικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες υψηλής τηλεθέασης, την «άλλη Ελλάδα» τη συναντάμε σε μεγάλο βαθμό στο χώρο των επιστημών. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι και αυτός ο χώρος πλέον και λόγω του social  media, τυγχάνει μεγάλης δημοσιότητας  και αναγνώρισης.

Ταυτόχρονα επειδή υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή των ομογενών μας που αριθμεί όσο και ο ντόπιος πληθυσμός της χώρας και είναι διάσπαρτη σε όλον τον πλανήτη, οι επιτυχίες των συμπατριωτών μας όπου και να συμβαίνουν βρίσκουν επί τόπου ανταπόκριση από το εκεί ελληνικό στοιχείο.

Οι πανηγυρισμοί για τον Τσιτσιπά, για τον Αντετοκούμπο, για τις εθνικές μα ομάδες όταν  επιτυγχάνουν σε διεθνείς διοργανώσεις, φέρνουν στο προσκήνιο αυτούς τους απανταχού Έλληνες και τονώνουν το πατριωτικό αίσθημα όλων.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα και με πάντα στην επικαιρότητα το κρίσιμο θέμα της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό (brain drain), που την αρνητική του διάσταση πολλαπλώς έχουμε αναδείξει μήπως αξίζει πλέον  να το δούμε και λίγο ευρύτερα.

Αν στα πλαίσια ενός παγκοσμιοποιημένου πλανήτη οι ταλαντούχοι νέοι μας, με αφορμή και την κρίση αλλά και τα κοσμοπολίτικα όνειρά τους αναζητούν τις ευκαιρίες σε όποιο «γήπεδο» αυτές προσφέρονται, μήπως αξίζει να δούμε και τα θετικά μιας τέτοιας φυγής τους, ιδίως στην εποχή μας που ελαχιστοποιέι τις αποστάσεις και η γη μας είναι πλέον ένα «μεγάλο χωριό»;

Το θέμα είναι πολύπλευρο και αξίζει να μας προβληματίσει.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας